Pěvecký spolek Hlahol – Tábor

smíšený sbor • Tábor


založen v roce 1860



Umělecké vedení

Mgr. Hana Schläferová

sbormistr

Kronika sboru


2020

Mgr. Hana Schläferová zahájila činnost jako sbormistr



2020

Mgr. Zdeněk Beneš ukončil činnost jako hlavní sbormistr





2013

září

Podzimní sborové zpívání v Táboře

Od založení smíšeného Pěveckého sboru Hlahol-Tábor uplynulo letos 152 let. Hlahol dlouhodobě spolupracuje se sbory v regionu i celé ČR a uskutečnil několik výměnných koncertních turné s pěveckými sdruženími ostatních evropských zemí, nejčastěji ze sousedního Německa. A právě sbor z města Rotenburg nedaleko Brém bude v říjnu v Táboře naším hostem. Pěvecký sbor „Chorprojekt Rotenburg (Wümme) und umzu“ při letošním podzimním sborovém zpívání přednese u nás svůj repertoár i společné skladby provedené s Hlaholem. Tóny sborových skladeb naplní prostory Sboru Božích bojovníků Církve československé husitské Farského ul. Tábor v sobotu 5. 10. 2013 v 16:30 hod.
Pěvecký sbor z Rotenburgu byl založen 21.2.2003. Poprvé již veřejně vystoupil 9.11.2003 u příležitosti 25.výročí existence Oblastní sborové unie Rotenburg(Wümme). Motivací tohoto 25 členného sboru, jehož zpěvačky a zpěváci jsou zároveň členy dalších sborů této oblasti, byla touha zúčastnit se mezinárodní „Sborové olympiády 2004“ v Brémách. V této soutěži sbor získal bronzovou medaili. Poté již následovala řada koncertních vystoupení v Dolním Sasku, polském Malborku, i v zasedacím sále Bundestagu v Berlíně. Nedílnou součást sborového života tvoří pravidelná každoroční víkendová soustředění spojená s turistikou, jakož i sborové zájezdy a společná vystoupení s jinými sbory.Zakladatelem a sbormistrem tohoto tělesa je René Clair z nedaleké obce Kalbe. Posláním sboru je přiblížit posluchačům sborovou tvorbu nejrůznějších epoch a stylů v její bohaté rozmanitosti. Zastoupením písní různých národů se sbor snaží naplnit poselství původních obyvatel Ameriky -„The earth is my mother“ – „Země je mojí matkou“.
René Clair, nar.1962, vystudoval obory sociální práce a sociální pedagogika. Vzdělání v oblasti chrámové hudby a řízení sboru získal dálkovým studiem ve Schlüchternu a Mainzu. Absolvoval studijní cesty v Německu, Izraeli, Francii, Rakousku, Nizozemsku a Maďarsku. V současnosti je předsedou „Oblastní sborové unie Rotenburg (Wümme)“ a zároveň sbormistrem 6 pěveckých sborů v tomto kraji v Dolním Sasku, s nimiž absolvoval vystoupení v Číně, Kanadě, Polsku, Maďarsku a Čechách.Působí jako varhaník a kantor v několika církevních obcích, od roku 2013 též jako korepetitor „Nové apoštolské církve“ severního Německa. Vedení sborů se věnuje od roku 1986, organizuje hudební doškolování pro sborové zpěváky, podílí se i na nahrávkách pro nakladatelství Friedrich Bischoff GmbH ve Frankfurtu nad Mohanem.







2011

květen

Velikonoční koncert táborského Hlaholu

Koncert se konal v neděli 24.dubna ve sboru Církve československé husistské. Termín nebyl, pravda, nejvhodnější. Sluníčko svítilo, lidé pracovali na zahrádkách nebo se věnovali jiným aktivitám v přírodě. Vyslovená "nepřízeň" počasí pro nás. Posluchači se přesto dostavili a odměnili naši snahu potleskem. Dokonce si s námi s chutí zazpívali.
Děkujeme všem, Hlahol
(vyšlo v novinách Táborský deník)



2010

prosinec

Adventní a vánoční čas v Táboře.

Pěvecký sbor HLAHOL-TÁBOR zahájil tradičně samostatným koncertem o první adventní neděli, ve Sboru Božích bojovníků Církve Československé Husitské.Ke svému vystoupení si přizval Flétnový soubor ZUŠ z Tábora. V programu bylo uvedeno několik nově nastudovaných skladeb současných evropských skladatelů - Missa simplex Rihardse Dubry, Jubilate a Gratias agimus J.M.Michela.Sbor dále vystoupí 21.12.2010 na vánočním koncertě společně s Vojenským uměleckým souborem Ondráš z Brna - na programu budou české a moravské vánoční melodie. Tak jako každý rok, po Novém roce zajede sbor za našimi seniory do domova důchodců v Chýnově a 9.1.2011 v 16,00 hodin v Kostele sv.Jakuba v Parku Pod Kotnovem vystoupí na novoročním koncertě, pořádaném Městským úřadem v Táboře.



2010

květen

PLYNUTÍ ČASU

Pěvecký sbor HLAHOL-TÁBOR zve všechny příznivce sborového zpěvu na výstavu 150.výročí založení sboru, která se koná v areálu Hradu Kotnov na Bechyňské bráně v Táboře, od 9.5. do 13.6.2010. Otevřeno denně 8,00 - 17,00 hodin. Zároveň zveme na slavnostní koncert k tomuto výročí, který se koná dne 22.května od 19,00 hodin v táborském Divadle Oskara Nedbala. Na tomto koncertě bude provedena premiéra skladby "Dva hymny" skladatele Jiřího Laburdy, za přítomnosti autora a bude také pokřtěno historicky první CD sboru.



2010

CD Napadly písně - HLAHOL-TÁBOR 150 let (Media Works)



2010

Premiéra skladby Dva hymny (Jiří Laburda)




2008

červenec

Vrátili jsme se z Německa s velkým úspěchem

V pátek 20.6.2008 jsme odjeli v počtu 18 zpěváků do Německého Schwarzenbachu an der Saale (Oberfranken) představit naše lidové písně a také latinské a anglické skladby v podání českého pěveckého sboru Hlahol - Tábor pod vedením sobrmistra Zdeňka Beneše.

V 17 hodin jsme čekali u místní benzínové pumpy na našeho průvodce, starostu německého sboru Förbau - Edelweiss, který nás dovedl do kostela sv. Františka ve Schwarzenbachu. Behěm jedné hodiny jsme nacvičili několik společných českých nebo německých písní a již v 19 hodin začal náš samostatný koncert.

Na úvod zazněly 2 společné písně, poté jsme pokračovali v samostatném programu a na závěr jsme opět zazpívali německé, české a anglické písně společně se sborem ze Schwarzenbachu. Koncert byl nádherný, ukázala se v něm naše velké snaha o co nejlepší vystoupení a právě tato snaha byla odměněna nádherným potleskem a celými třemi stovkami euro. Z těchto peněz jsme si uhradili ubytování, které bylo jako vždy dokonalé.

V sobotu ráno jsme navštívili německo - německé muzeum v nedaleké obci, kde dříve probíhala hranice mezi východem a západem - mezi BRD a DDR. Ukázka ostnatých drátů a několik set metrů půvoních plotů a zdí nám navodili lehkou ranní depresi, kterou jsme ale rozptýlili na odpoledním festivalu pěveckých sborů v Rehau.

Do Rehau jsme si natrénovali 2 německé písně. Po příjezdu do města jsme zjistili, že na programu je písní 7. To nám však radost nezkazilo, zazpívali jsme vše z listu téměř na jedničku (nebo spíše jsme nebyli mezi 150 zpěváky slyšet). Bylo to uchvacující zpívat v tak velkém tělese.

Po tomto koncertě jsme přivítali slunovrat v malebné vesnici u velkého ohně a samozřejmě také při zpěvu lidových písní a kolem půlnoci jsme už mysleli jen na to, aby nás přestali kousat mušky a mohli jsme spát. V neděli nás čekala cesta domů. Přijeli jsme v brzkých odpoledních hodinách bez nehody a zakončili jsme tak sezónu 2007/2008. V září se pustíme do dalšího programu a tím jsou vánoce v německém Schwarzenbachu (nepřijeli jsme náhodou zrovna odtud?)



2008

červenec

Ukončili jsme sezónu

Ukončili jsme sezónu 2007/2008 a v další sezóně se těšíme na nové zpěváky. Prosíme, přidejte se k nám.



2008

březen

inzerát

Hledáme nové členy do našeho sboru. Přijďte se mezi nás podívat a poznáte, že jsme parta nadšenců pro zpěv, bez hudebního vzdělání, s chutí si oživit všední večery s kamarády při zpěvu a nejen při zpěvu. Pokud budete mít zájem, napište na emailovou adresu pospichalova@atlas.cz a dozvíte se více. Navštivte také naše stránky hlaholtabor.blog.cz, které jsou zatím ve vývinu, ale pracuje se na nich.




2008

2. ročník Europa Tage der Musik in der Euroregio Egrensis
Rehau, DE



2008

Drei-Länder-Singen
Rehau, DE



2007

Europa Tage der Musik in der Euroregio Egrensis
Rehau, DE



2006

Eine Reise um die Welt
Schwarzenbach an der Saale, DE



2004

DVD Vánoce v Táboře (Media Works)



2002

Premiéra skladby Veris leta facies (Jiří Laburda)
Chlum u Třeboně



2000

Premiéra skladby Cestička k Táboru (Jiří Laburda)
Tábor



1999

Premiéra skladby Táborské kraje (Jiří Laburda)
Tábor



1998

International Church Music Festival
Coventry, GB



1860

Sbor byl založen roku 1860.



1860

Mgr. Zdeněk Beneš zahájil činnost jako hlavní sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

zpěváky všech hlasových skupin SATB, kandidáta na sbormistra

co požadujeme?

u zpěváků alespoň základní orientaci v notách u kandidáta na sbormistra pedagogické, popř. jiné hudební vzdělání

co nabízíme?

stabilní zázemí pěveckého sboru s více než 150.letou tradicí veškerá práce je vykonávána dobrovolně bez nároku na finanční odměnu

jak se stát členem?

kontaktovat sbormistra nebo starostku sboru - viz web. str., vykonat hlasovou zkoušku, po prokázání znalosti repertoáru je kandidát přijat za člena


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)