Advent v táborském Hlaholu

Adventus znamená v latině příchod. Období, kdy se křesťané připravují na narození Spasitele. Pro atheisty pak čas zklidnění a obrácení mysli k duchovnímu rozměru Vánoc. Tedy vítaná změna proti současné permanentní nespokojenosti, stresu a hektickému shánění dárků – čím dražších a luxusnějších, tím lépe. A je jedním z úkolů hudebníků, aby vytvořili atmosféru, v níž i ta nejotrlejší srdce jihnou. Proto se koná v prosinci pravidelně mnohem více hudebních akcí, než v ostatních částech roku.



Eva Růžičková, čtvrtek 17. ledna 2013
Magazín > Sborový život

Ženské hlasy Pěveckého sboru Hlahol Tábor

Pěvecký sbor Hlahol se na vytváření slavnostní vánoční nálady nadšeně podílel. Letos uskutečnil tři adventní koncerty. 2. prosince tradičně ve Sboru Božích bojovníků Církve československé husitské, 9. prosince v mimořádně příjemném prostředí myslkovického zámečku, kde nás pan starosta srdečně přivítal v útulném sále s velmi dobrou akustikou. Třetí adventní koncert proběhl v obci Krátošice. V jeho úvodu zazpíval sbor tři písně pod širým nebem na návsi u kapličky. Svítily hvězdy i krásně ozdobený stromeček a tak byla navozena krásná vánoční atmosféra. Pak jsme se teprve společně s posluchači odebrali do sálu.

Programy vystoupení se svým obsahem nepatrně lišily, ale ve všech případech měl sbormistr Zdeněk Beneš letos opět šťastnou ruku. Posluchači byli nadšeni pestrostí repertoáru a melodikou písní. V latině, češtině, angličtině a španělštině zazněly skladby z časového rozpětí od 14. století až po současnost. Klavírní doprovod obstaraly Hana Schlaferová a Irena Benešová, na zobcovou flétnu doprovázela sbor Irena Benešová.

V dalších dnech se někteří členové sboru zúčastnili provedení Rybovy České mše vánoční při tradičním vánočním koncertě komorního orchestru Bolech 21. prosince v Divadle Oskara Nedbala. A 27. prosince v 18.30 hodin nás pak ještě čekala velmi příjemná událost. V Děkanském kostele proměnění. Páně se uskutečnilo společné vystoupení Hlaholu s Vojenským uměleckým souborem Ondráš. Soubor nevystupoval s Hlaholem poprvé a jeho program měl u publika vždy mimořádný ohlas. Ačkoliv byla v kostele krutá zima, podařilo se nám společně vytvořit opravdu „hřejivou“ atmosféru.

Vánoční maraton ukončil sbor 5. ledna v chýnovském domově důchodců. Zpíváme zde tradičně a klienti domova se na naše vystoupení vždy těší. Tak srdečná atmosféra je určitě velice povznášející pro obě strany. Letos si s námi klienti domova dokonce zazpívali za klavírního doprovodu sbormistra Zdeňka Beneše.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)