Napadly písně v duši mou, nezavolány, znenadání...

Slova básníka Vítězslava Hálka zhudebněná skladatelem Antonínem Dvořákem zněla sobotním podvečerem 5. října v prostorách Sboru Božích bojovníků Církve československé husitské v Táboře v podání pěveckého sboru HLAHOL - TÁBOR.



Bohuslava Tůmová, pondělí 21. října 2013
Magazín > Sborový život

Sbormistři obou sborů

Na tento koncert pozval místní sbor hosty ze sousedního Německa. Členové sboru „Chorprojekt Rotenburg (Wümme) und umzu“ vážili bezmála 700 km dlouhou cestu z dolnosaského městečka Rotenburg do Tábora. Podstatně „kratší cestu“ urazili oba sbormistři, táborský Zdeněk Beneš, rotenburský René Clair, jakož i zpěváci obou pěveckých sborů k seznámení a přátelské diskuzi nejenom mluveným slovem, ale i k naladění na stejnou notu jazykem společným - zpěvem.

Ve vystoupení jednotlivých sborů zazněly skladby J. V. Kalivody, A. Dvořáka, Z. Lukáše, R.Dubry, D.Bortnianského, tradicionály, i úpravy písní lidových. Zpívalo se česky, německy, anglicky a latinsky. Jazyk latinský je nadnárodním prvkem, patřícím neodmyslitelně k vokální hudbě, zvláště k hudbě duchovní. Závěrem zazpívaly oba sbory společně skladbu současného německého autora Rolfa Lukowského „Viva, musica mundi!“ (Ať žije hudba světa!)

Táborští zpěváci získali nové přátele a již teď se těší na plánovaný jarní koncertní zájezd do Rotenburgu a nedalekých Brém, kde vystupovali v letech 1988 a 1992.

Velký dík si zaslouží paní farářka Eva Červená svou vstřícností k hudbě a jejím interpretům. Za dobrovolné či minimální vstupné v jejím církevním sboru vystupují renomovaní umělci, jako např. Štěpán Rak, Alfréd Strejček, Jaroslav Svěcený, ale zároveň zde nachází prostor k vystoupení mnoho amatérských hudebníků a zpěváků z Tábora i celého kraje, a to několikrát do roka. Každoročně, již bezmála 15 let, pořádá cykly adventních koncertů, které letos 1. prosince, také již tradičně, zahájí svým programem pěvecký sbor HLAHOL - TÁBOR.

Přijďte naslouchat!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)