XI. ročník setkání mužských pěveckých sborů

Od roku 1994 se každoročně setkávají moravské mužské pěvecké sbory na festivalu, na kterém chtějí připomenout umělecké kvality sborové tvorby a jejího významu pro rozvoj společenského a kulturního života. Festival není jen zajímavý pro posluchače, ale i pro účinkující, protože mohou srovnávat uměleckou úroveň jednotlivých souborů, inspirovat se a vyměňovat si zkušenosti.



Hana Marková, pondělí 10. října 2005
Magazín > Sborový život

Festival se během desetileté působnosti konal na různých místech Moravy (Ostrava, Olomouc, Rožnov p.R.). Letošní ročník organizačně zajišťuje mužský pěvecký sbor Beseda ve spolupráci z Kulturním zařízením města Valašského Meziříčí. Setkání se uskuteční v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí 22. října 2005 a bude zaměřen na duchovní sborovou hudbu s ekumenickým zaměřením repertoáru. Posluchači uslyší mimo jiné skladby Leoše Janáčka, P. J. Kučery, J. B. Foerstra, B. Smetany, S. Rachmaninova a dalších českých i světových skladatelů v provedení sborů Lumír ze Vsetína, Besedy z Valašského Meziříčí, Nešvery z Olomouce, Pěveckého sdružení severomoravských učitelů ze Zábřehu na Moravě, Orlice z Prostějova, Vítkovice z Ostravy, Mužského moravského pěveckého sdružení z Olomouce a CANTIKA NOVA SECUNDA (Mládežnického mužského sboru Gymnázia Jána Boska ) z Šaštína-Strážů ze Slovenské republiky.

Protože festival svým významem přesahuje hranice našeho regionu, převzalo záštitu nad touto akcí Město Valašské Meziříčí.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Beseda

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1862
mužský sbor


Lumír Vsetín, z.s.

Zlínský kraj – zal. 1919
mužský sbor


Mužský pěvecký sbor Vítkovice, z.s.

Ostrava (Moravskoslezský kraj) – zal. 1900
mužský sbor


Nešvera

Olomouc (Olomoucký kraj) – zal. 1920
mužský sbor


Pěvecké sdružení severomoravských učitelů

Zábřeh (Olomoucký kraj) – zal. 1922
mužský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)