Nejen pražské ulice v září ožijí Zpěvomatem. Nově se připojí sbory z celého Česka

Osmý ročník tradiční akce Zpěvomat se v letošním roce odehraje v pondělí 13. září. Díky spolupráci Hlasohledu a Unie českých pěveckých sborů se poprvé se do Zpěvomatu mohou zapojit i celé sbory!



Silvie Marková, sobota 4. září 2021
Magazín > Zprávičky

Zpěvomat

Zpěvomat / Zpěvomat

Tradiční akce Zpěvomat, při níž skupiny zpěváků pod vedením lektorů zpívají na přání v ulicích Prahy, se odehraje v pondělí 13. září. Osmý ročník rozezpívá Tylovo, Karlovo, Jungmannovo náměstí, Anděl a náměstí Republiky. Skupinky zpěváků budou letos zpívat pod vedením jazzmanek Marty Kloučkové a Petry Ernyei, herce a skladatele Jana Matáska, herečky a muzikantky Gabriely Vermelho i zpěvačky a skladatelky Ridiny Ahmedové. Poprvé se do Zpěvomatu zapojí i Unie českých pěveckých sborů a sbory se tak rozezní vedle Prahy v několika dalších desítkách měst napříč Českou republikou. Již 8. září na jedno odpoledne akce zavítá do Tábora a 25. září na festival Můzy na valech do Nymburka.

Zpěvomat čili nástroj s lidským hlasem a srdcem i letos také hledá hudební nadšence, kteří by si chtěli zkusit zpívat na veřejnosti a svým uměním zdarma těšit kolemjdoucí. Více informací najdou zájemci na stránkách Hlasohledu. Příznivci mohou realizaci projektu také podpořit libovolnou částkou na Donio Zpěvomat.

Zpěvomat se tak jako loni kvůli pandemii koronaviru pořádá až v zářijovém termínu. Oblíbená akce chce lidem přinést do uspěchané doby zklidnění, usebrání se prostřednictvím nejstaršího a nejdokonalejšího prostředku komunikace: lidského hlasu. Zpěváci nevybírají za své výkony peníze, ale zpívají lidem pro potěšení. Pokud posluchači budou chtít, mohou jim darovat něco „na památku”.

„Zpěvomat každoročně přináší široké veřejnosti bezprostřední kontakt s hudbou a jejími interprety. Uplynulé měsíce, které byly pro nás pro všechny velmi náročné nejen kvůli tomu, že jsme byli odloučeni od okolního světa a možnosti sdílet radosti s našimi blízkými, nicméně ukázaly, že hudba a kultura mají pro člověka mnohem hlubší význam vzájemné blízkosti,” říká Ridina Ahmedová, která po delší době povede jeden z workshopů.

Novým partnerem Zpěvomatu pro letošní ročník je Unie českých pěveckých sborů. „Chceme upozornit, že sbory žijí, a vynést jejich um z koncertních sálů blíž k lidem, kteří by na koncert možná sami nepřišli. Budeme vyhledávat frekventované lokace, jako jsou náměstí, podloubí, prostory pod mosty či věžemi, ale i (exteriéry) shopping mallů a nákupních center,” říká za Unii Lukáš Prchal. Vystoupení Sborového Zpěvomatu se 13. září uskuteční mezi 17:00 - 20:00 napříč Českou republikou.

Lektory hudebních entuziastů, kteří pomocí Zpěvomatu letos rozezní Prahu, budou GABRIELA VERMELHO, která je výraznou osobností české hudební a divadelní scény. Je současně zpěvačkou, houslistkou, violistkou, hráčkou na kvinton, skladatelkou a herečkou. Působí v oblasti klasické hudby, muzikálu, jazzu a rockové alternativy. Se svou hudební skupinou GaRe se věnuje autorské hudbě. Druhou lektorkou je MARTA KLOUČKOVÁ, která je nepřehlédnutelnou součástí mladé české jazzové scény. Multi-žánrová zpěvačka, textařka a skladatelka je mimo jiné členkou vokálního sextetu Skety a spolupracuje s tělesy a hudebníky napříč žánry.

Třetí lektorkou je PETRA ERNYEI - energická jazzová zpěvačka, která koncertuje na českých i mezinárodních pódiích. Zpívala s velkými orchestry (Originální Pražský Synkopický Orchestr, Pražský Swingový Orchestr). Založila kapelu Petra Ernyei Quartet. V poslední době se inspiruje jazzovými vokalistkami let 50. a 60. Čtvrtým lektorem bude JAN MATÁSEK, hudební skladatel, pozounista a herec, který působí v pražském divadle Minor. Komponuje především scénickou hudbu pro česká divadla (např. plzeňské divadlo Alfa, hradecký Drak, naivní divadlo v Liberci aj.). Působí též jako hudební pedagog.

A pátou lektorkou je RIDINA AHMEDOVÁ - zpěvačka, skladatelka a zakladatelka projektu Hlasohled a Zpěvomat vystupuje občas sama, častěji v duu HLASkontraBAS s Petrem Tichým, z jehož konceptu vychází těleso HLASkontrBAS oktet složené z předních českých hudebníků, v sestavě čtyř hlasů a čtyř kontrabasů. Ridinu zajímají možnosti hlasu jako sólového, nedoprovázeného nástroje, vedle zpívání vede také hlasové dílny. Je autorkou a spoluautorkou hudby k několika tanečním a pohybovým představením. Naposledy zaujala projektem Moje tělo je moje a podcastovou sérií Sádlo pro Rádio Wave.

Zpěvomat se uskuteční letos i v Táboře, který předznamená oficiální akci v Praze. Táborské Zpěvomaty budou dva, a to se skladatelem Petrem Wajsarem a muzikantkou Silvií Morasten. Akce se na jihu Čech odehraje ve spolupráci s městem Tábor a Hlasovým Šálkem, který vede Adéla Slachová. 25. září se pak letošní Zpěvomat uzavře v rámci festivalu Můzy na valech pod vedením soulové zpěvačky, hlasové trenérky a hudebnice Mirky Novak.

Všechny informace, podrobnosti a aktuality najdete na Facebooku Zpěvomatu na FB Zpěvomatu nebo na stránkách Hlasohledu

Prohlédněte si zmíněné sbory

Alikvotní sbor Spektrum

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
smíšený sbor


Bernardini

Břidličná (Moravskoslezský kraj) – zal. 1994
smíšený sbor


Hluboká Orba

Sezemice (Pardubický kraj) – zal. 2016
smíšený sbor


Jílovský komorní sbor

Jílové (Ústecký kraj) – zal. 2000
smíšený sbor


MIKROCHOR

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
smíšený sbor


Mužský pěvecký sbor Vítkovice, z.s.

Ostrava (Moravskoslezský kraj) – zal. 1900
mužský sbor


Ondrášek Novojíčínský sbor ZUŠ

Nový Jičín (Moravskoslezský kraj) – zal. 1967
školní dětský sbor


Ostravský smíšený sbor

Ostrava (Moravskoslezský kraj) – zal. 1989
smíšený sbor


Pěvecké sdružení Slezan

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 1945
smíšený sbor


PRIMAVERA Brno

Jihomoravský kraj – zal. 1992
školní dětský sbor


Smíšený pěvecký sbor Fontána Mariánské Lázně, z.s.

Karlovarský kraj – zal. 1968
smíšený sbor


Subito

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2008
smíšený sbor


Svatobor

Sušice (Plzeňský kraj) – zal. 1860
smíšený sbor


The Foamies

Plzeň (Plzeňský kraj) – zal. 2019
smíšený sbor


Záboj Pelhřimov

Kraj Vysočina – zal. 1862
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)