Slet historických zpěváckých spolků se vydařil

V sobotu 6. 10. 2018 proběhl v Praze v rámci oslav výročí republiky po 80 letech Slet historických zpěváckých spolků, jejichž historie sahá do doby před založením samostatného Československa a které významně přispěli ke kulturní emancipaci našeho národa. Slet svolala Unie českých pěveckých sborů společně se staroslavným Zpěváckým spolkem Hlahol. V rámci Sletu se uskutečnily dva koncerty, dvě open-air vystoupení a slavnostní průvod s historickými spolkovými prapory.



Jakub Moravec / redakce, pondělí 8. října 2018
Magazín > Sborový život

Setkání na Slovanském ostrově

Michal Půta / archiv UČPS

Akce se konala pod záštitou starosty Městské části Praha 1 Ing. Oldřicha Lomeckého a ředitele Národního divadla v Praze MgA. Jana Buriana a za přispění Nadace Život umělce.

Sletu se zúčastnili historické zpěvácké spolky z celé České republiky založené povětšinou v šedesátých letech devatenáctého století, jmenovitě: Bořivoj Lomnice nad Popelkou, Hron Náchod, Pěvecké sdružení pražských učitelek, Spolek pěveckých sborů Pernštýn-Ludmila-Suk, Vlastimil Litomyšl, Pěvecký spolek Záboj Pelhřimov, Smíšený pěvecký sbor Svatobor, Pěvecký sbor Jaromír Jaroměř, Pěvecký spolek Prácheň Horažďovice, Vachův sbor moravských učitelek, mužský pěvecký sbor Beseda a Pěvecké sdružení pražských učitelů.

Sletový den zahájil předseda Unie českých pěveckých sborů Roman Michálek a starostka Zpěváckého spolku Hlahol Eva Rychlíková zdravicí na Hudebním matiné ve Velkém sále pražského Hlaholu, na kterém vystoupilo prvních pět výše zmíněných sborů. Poté se všechny zúčastněné spolky sešli na náměstí Václava Havla, aby zde společně zapěli písně národních skladatelů. Mimo jiné zde spolky poctil svojí přítomností a přívětivým projevem aktivního Sokola starosta Městské části Praha 1 pan Oldřich Lomecký. Na piazzettě Národního divadla mimo jiné pozdravila zúčastněné spolky také zástupkyně lužických zpěváckých spolků paní Jadwiga Kaulfürstowá z Budyšína, která ve své zdravici připomněla Slet z roku 1938, kterého se zúčastnili právě i lužické sbory.

Po zaznění Československé státní hymny vyrazil z piazzetty průvod s historickými prapory spolků čítající na tři sta zpěvaček a zpěváků směrem k severní části Slovanského ostrova, kde již na průvod čekal Největší saxofonový orchestr v České republice, s kterým si pod vedením Radka Žitného sbory zazpívali tři sokolské písně. Následovala vystoupení jednotlivých spolků pod jejich historickými prapory.

Odpoledne vystoupily zbylé výše zmíněné spolky na Výročním koncertu ve Velkém sále pražského Hlaholu, po kterém následovalo společenské setkání všech zúčastněných a slavnostně tak byl Slet ukončen.

Dle zpětných vazeb samotných účastníků, přihlížejících i názoru organizátorů se setkání mimořádně vydařilo, a to i díky slunečnému podzimnímu počasí, které podtrhlo slavnostní atmosféru celého dne.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Beseda

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1862
mužský sbor


Bořivoj

Lomnice nad Popelkou (Liberecký kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Hron

Náchod (Královéhradecký kraj) – zal. 1861
smíšený sbor


Jaromír

Jaroměř (Královéhradecký kraj) – zal. 1856
smíšený sbor


Pěvecké sdružení pražských učitelek, z. s.

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1912
ženský sbor


Pěvecké sdružení pražských učitelů

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1908
mužský sbor


Pěvecký spolek Prácheň

Horažďovice (Plzeňský kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Smíšený pěvecký sbor Vlastimil

Litomyšl (Pardubický kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Spolek pěveckých sborů Pernštýn-Ludmila-Suk

Pardubice (Pardubický kraj) – zal. 1861
ženský sbor


Svatobor

Sušice (Plzeňský kraj) – zal. 1860
smíšený sbor


Vachův sbor moravských učitelek

Brno (Jihomoravský kraj) – zal. 1912
ženský sbor


Záboj Pelhřimov

Kraj Vysočina – zal. 1862
smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)