Školní pěvecké soubory zazpívaly na Střelnici

Téměř 270 mladých zpěváků se zúčastnilo X. přehlídky školní pěvecké činnosti. Akce, kterou organizovalo Polské umělecké sdružení Ars Musica a Pedagogické centrum pro polské národnostní školství, se konala v úterý 21. ledna 2014 v městském Kulturním a společenském středisku Střelnice v Českém Těšíně.



Witold Kożdoń (překlad Jan Branny), pátek 14. února 2014
Magazín > Sborový život

Sbor Jabloneczka (foto Witold Kożdoń)

Přehlídky organizované každé dva roky se tentokrát zúčastnilo sedm školních pěveckých souborů a byla rozdělena do dvou částí. V první se představily Mała Jabłoneczka z Polské základní školy v Jablunkově, Wiolinki z PZŠ Bystřice, Trallalinki z PZŠ v Českém Těšíně a Jabłoneczka z PZŠ v Jablunkově. Po přestávce dále zazpívaly Crescendo z PZŠ v Bystřici, Trallala z PZŠ v Českém Těšíně a Collegium Iuvenum z Polského gymnázia v Českém Těšíně.

Vystoupení všech zpěváků byla odměněna bouřlivým potleskem. „Základní idea této přehlídky zůstává stále stejná. Jde o to, abychom se jednou za dva roky setkali a udělali si představu, jak vypadá kolektivní, sborový zpěv na našich polských školách,“ řekl Leszek Kalina, umělecký vedoucí Polského uměleckého sdružení Ars Musica. Neskrýval přitom spokojenost z úrovně, jakou sbory předvedly. „Samozřejmě víme, že u nejmladších jde především o zábavu. O to, aby se při zpívání dobře cítily, neboť to je pro ně nejdůležitější. Ale po přestávce uslyšíme soubory na opravdu vysoké úrovni a to už bude opravdový sborový zpěv,“ přesvědčoval.

Tento názor potvrzovali také porotci: „Dnešní zpěv je velmi pěkný. Slyšeli jsme totiž rovný a čistý zvuk,“ hodnotila dr. Jadwiga Sikora z Umělecké fakulty Slezské univerzity v Cieszynie a současně předsedkyně bielské oblasti Polského svazu sborů a orchestrů. Porotkyně také přiznala, že v Polsku v souvislosti se školní reformou na základních školách a gymnáziích sborový zpěv skoro zcela upadl. „Nás hudebníky tato skutečnost velmi trápí. Na levém břehu Olše vypadá situace z tohoto hlediska mnohem lépe, ale také není zcela růžová, protože kupříkladu dnes na Střelnici se předvedlo pouze sedm souborů jen ze čtyř škol. Ale je vidět zaujetí a angažovanost učitelů a to je nejdůležitější, protože svým příkladem jsou pedagogové schopni „nakazit“ děti svou láskou ke zpěvu,“ konstatovala porotkyně.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Collegium Iuvenum

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 1990
gymnaziální smíšený sbor


Trallala

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 2004
školní dětský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)