Pražské Vánoce 2006

„Pražské Vánoce“, pořádané pod záštitou hl. m. Prahy koncertní a cestovní agenturou Club Tours Agentur, představují každoročně poslední z dnes již početné řady domácích mezinárodních sborových festivalů. Jeho blízké termínové sousedství se známým a doma i ve světě velice oblíbeným pražským Mezinárodním festivalem adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena (ve dnech 1.– 3. prosince se konal již jeho XVI. ročník) vzbuzovalo obavy z letošní menší účasti. Opak byl ale pravdou.



Jiří Kolář, čtvrtek 21. prosince 2006
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Atmosféra předvánoční Prahy a možnost festivalového a soutěžního uplatnění hudby, která v tomto období nechybí v repertoáru žádného pěveckého sboru, přilákaly i letos k účasti na „Pražských Vánocích“ úctyhodných 19 pěveckých sborů z Evropy, Asie a Jižní Afriky.

Po Zahajovacím koncertu v Libeňském zámečku, Adventním koncertu v kostele U Salvátora, vystoupení sborů na scéně Vánočního trhu na Staroměstském náměstí a Festivalovém Gala koncertu v Kostele sv. Šimona a Judy se sbory z Estonska, Maďarska, Norska, Polska, Slovinska, Ruska, Ukrajiny, Singapuru, Jižní Afriky a České republiky představily v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech posluchačům a odborné porotě (Larisa Romanovskaja, PaedDr. Ivana Štíbrová, doc. PaedDr. Zdeněk Vimr, prof. PaedDr.Jiří Kolář) ve svém soutěžním programu.

V kategorii dětských sborů byl nejúspěšnější Dětský pěvecký sbor „Iuventus, gaude“ z Jablonce nad Nisou (sbm. Tomáš Pospíšil), který se jako jediný umístil ve zlatém pásmu a získal navíc Zvláštní cenu poroty za dramaturgii soutěžního vystoupení. Sbor má ještě určité rezervy ve frázování (vyrážení koncových slabik, některé zbytečné nádechy), logickém využití dynamiky a správné volbě temp (inklinace k rychlejším tempům), zaujetí a temperament sbormistra jsou však jistou zárukou uměleckého růstu sboru, který vznikl teprve v roce 2005.

Kategorie dětských sborů byla zastoupena ještě dvěma ruskými (Koncertní sbor „Kamerton“ Istra a sbor „Rodnik“ Moskva) a dvěma českými pěveckými sbory. Dětský sbor „TRALLALA“ Český Těšín (sbm. Beáta Brzósková), který se spolu s oběma ruskými sbory umístil ve stříbrném pásmu, vznikl teprve v září 2004 při Polské základní škole v Českém Těšíně. Úspěšný byl již loňském ročníku tohoto festivalu a stříbrnou medaili si odvezl i z letošního Mezinárodního festivalu Mundi cantant Olomouc. V zajímavém soutěžním programu prokázal rostoucí technickou úroveň, pracovat může ještě důsledněji na zřetelnější vokalizaci, která by podpořila dokonalejší srozumitelnost textu, intonační čistotě v a cappellových skladbách a zlepšení výrazu radosti ze zpěvu, který se objevil až v závěrečném tradicionálu „Alleluja sing“.

Jen těsně pod spodní hranicí stříbrného pásma se umístil komorní Pěvecký sbor „Blahoš“ Ivančice (sbm. Eva Hajncová).

V kategorii mládežnických sborů neměla Česká republika své zastoupení. V soutěžním klání tří kontinentů – smíšeného singapurského sboru River Halley High Schoul Chorale, jihoafrického smíšeného sboru „Musica corde“ Histon College Chlor a ukrajinského dívčího sboru „Vesnivka“ Kijev – slavila vítězství ukrajinská děvčata, která se svým bodovým ziskem přehoupla těsně nad spodní hranici zlatého pásma a zanechala oba exotické smíšené sbory v pásmu stříbrném.

Celková úroveň soutěžního festivalu se posuzuje obvykle podle úrovně vystoupení nejlepších účastníků. Ty přinesla tentokrát až kategorie sborů dospělých. Pořadatelům se podařilo získat pro festival skutečné evropské špičky, ať již šlo o vynikající smíšený Státní sbor Republiky Kalmykija, vítěze kategorie a celkového laureáta festivalu (D. Bortňanskij: Da voskresnět Bog, Ch. Gounod: Ave Maria, J. S. Bach: Vánoční oratorium – Sbor I.), sympatický estonský Ženský sbor Tallinské univerzity nebo jeden z nejvýznačnějších slovinských mužských sborů ověnčený řadou domácích i zahraničních soutěžních úspěchů, mladý Akademický sbor Vinko Vodopivec z regionu Primorska. (Jeho sbormistr Primož Malavašič získal Zvláštní cenu poroty za dirigentský výkon.)

Do zlatého pásma pronikl těsně ještě komorní polský Vokální ansámbl „Vox humana“ Zielona Gora.. Z bohatě obsazené kategorie devíti sborů ze sedmi evropských zemí zaujal ještě norský komorní sbor Alla camera Enebakk a ruský vokální ansámbl „Cantabile“ Kaduj (oba stříbrné pásmo). Ani další stříbrné pěvecké sbory – maďarský Smíšený sbor Ference Erkela Gula a domácí Polský pěvecký soubor „Hutnik“ Třinec (sbm. Cezary Drziewiecki) nebo bronzový Smíšený pěvecký sbor „Vlastislav“ Heřmanův Městec (sbm. Ludmila Štěpánová) nezklamaly, ale náročností soutěžního repertoáru ani jeho technickým a uměleckým provedením se jim vysokou laťku udanou výkony prvních tří zlatých sborů překonat nepodařilo.

Příští již VIII. Ročník „Pražských Vánoc“ zná již svůj termín – 13.– 16. prosince 2007 – a jeho pořadatelé se těší na vaši účast.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Iuventus, gaude!

Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) – zal. 2005
školní dětský sbor


Polski Zespół Śpiewaczy Hutnik

Třinec (Moravskoslezský kraj) – zal. 1954
smíšený sbor


Trallala

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 2004
školní dětský sbor


Vlastislav

Heřmanův Městec (Pardubický kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)