Zpěv znamená zdraví a radost

Ve čtvrtek 1. března 2012 se z budovy Městského kulturního a společenského střediska Střelnice v Českém Těšíně ozývaly podivné zvuky. Po nějakou dobu totiž chodci procházející kolem Střelnice slyšeli jakési mňoukání a bručení. Ukázalo se, že se nejedná o výstavu ušlechtilých koček, ale že právě probíhá hlasové rozcvičování pod vedením Dr. Leszka Kaliny, předcházející zahájení IX. edice Přehlídky školní pěvecké činnosti (Przegląd Szkolnej Działalności Śpiewaczej). Pořadateli této akce jsou Polské umělecké sdružení Ars Musica a Pedagogické centrum pro polské národnostní školství v Českém Těšíně.



BJK, překlad Anna a Witold Biernatovi, pondělí 16. dubna 2012
Magazín > Sborový život

Collegium Iuvenium se svým sbormistrem Leszkem Kalinou

Cílem akce je nejen setkání školních pěveckých sborů, ale také seznámení se se situací v oblasti pěvecké činnosti na polských školách. Je to jedna z mála příležitostí k předvedení svých dovedností porotě a ostatním školním pěveckým sborům z Těšínska. Přehlídka školní pěvecké činnosti se koná v dvouletém cyklu, střídavě s Festivalem dětské písně (Festiwal Piosenki Dziecięcej) zaměřené na hudbu zábavnou. Uvádějícími letošního Přehledu byli gymnazisté – Krystyna Karolczyk a Henryk Molin. V porotě zasedali prof. Alojzy Suchanek, předseda Polského uměleckého sdružení Ars Musica a Dr. Jadwiga Sikora ze Slezské univerzity v Katovicích.

Zúčastnit se mohly školní pěvecké soubory malé, střední, velké, nižšího i vyššího stupně, ze základních a středních škol, zpívající jedno nebo vícehlasně, a capella nebo s doprovodem, s libovolným vážným, zábavným a lidovým repertoárem. Soubory byly rozděleny do tří skupin (třídy I-V, třídy VI-IX, střední školy) a tří kategorií (3-10 osob, 11-29 osob, více než 30 osob). Letošního Přehledu se zúčastnilo celkem 7 souborů, z toho 6 ze základních škol a jeden z gymnázia. Jako první se představil sbor z Mostů u Jablunkova vedený Elwirou Zwyrtek. Mostecké děti zazpívaly mezi jinými skladby Tadeusze Mayznera Zima a W sadzie. Potom na jeviště rázně vpochodovaly Wiolinki z Bystřice pod vedením Danuty Cymerys s písní Marsz mrówek. Nechyběly ani písničky o jiných zvířatech, např. Piosenka o słoniach, Skowroneczku a křest'anská píseň Pewnego dnia Noe. Rovněž další dětský sbor, Trallalinki z Českého Těšína, dirigovaný Beatou Brzóska, který uvedl třeba pohádku o Červené Karkulce odměněnou bouřlivým potleskem diváků, měl velmi vysokou úroveň. Potom se na scéně objevily soubory Jabłonka z Jablunkova pod vedením Moniky Łysek, Crescendo z Bystřice a Dětský sbor Trallala z Českého Těšína. Završením Přehledu bylo vystoupení Studentského sboru Collegium Iuvenum, dirigovaného samozřejmě Dr. Leszkem Kalinou. Všichni předvedli vysokou uměleckou úroveň, což potvrdila porota a hlavně obecenstvo dlouhým a bouřlivým potleskem.

Člen poroty prof. Alojzy Suchanek velmi vysoce ohodnotil IX. edici Přehlídky školní pěvecké činnosti: "Chtěl bych poděkovat všem učitelům, kteří pracují s mládeží, kterážto mládež v budoucnu bude přinášet plody. Cítím obrovské vnitřní uspokojení. Úroveň se po každých dvou letech zvyšuje, z repertoárového i pěveckého hlediska. Určitě ve Slezsku nezahyneme!"

Vysokou úroveň ocenila rovněž paní generální konzulka Polské republiky v Ostravě, Anna Olszewska (bývalá členka mládežnického sboru při Národním divadle ve Warszawě), která kromě jiného řekla: "Je možný krásnější začátek prvního dne prvního měsíce jara, než koncert ve vašem provedení, v provedení fantastické školní mládeže? Prostě znamenité! Zapůsobil na mne hlubokým dojmem váš talent počínaje od těch nejmladších, kde teprve klíčí ale už je patrný, a konče tím, co jsme uslyšeli v provedení Collegium Iuvenum. Nevím, zda je možné někde jinde shlédnout soubory s tak bohatým, širokým repertoárem, od písniček pro děti po gospel, irské motivy a různé aranže neskutečné a bohaté... Obracím se ke všem talentům, kterých je zde tak mnoho na čtvereční kilometr. Máte v sobě velký dar, máte talent, máte nadšení. Vděčíte za ně také těm, kteří vás vedou. Dirigentům, ředitelům, těm, kteří vedou soubory na školách. patří náš nejvřelejší potlesk," řekla závěrem paní konzulka.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Collegium Iuvenum

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 1990
gymnaziální smíšený sbor


Trallala

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 2004
školní dětský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)