Pěvecké sdružení Martinů Třinec

smíšený sbor • Třinec


založen v roce 1955

35 členů

zřizovatel Sdružení uměleckých a zájmových aktivit Třinec, z. s.

Dagmar Machálková
Náměstí Svobody 526
73961 Třinec



Umělecké vedení

MgA. Michal Zátopek

hlavní sbormistr

Kronika sboru


2023

říjen

Music Festival Lago di Garda
Lago di Garda (Itálie), CZ



2023

červen

Svátky hudby
Frýdlant nad Ostravicí, CZ



2023

květen

Koncertní zájezd do Gdówa (PL)

Přátelský koncert PS Martinů s polským sborem Tutte Le Corde



2023

květen

Premiéra skladby Ave Maria (G. Caccini (Arr. G. M. Lieberger))
Jablunkov, CZ



2022

prosinec

Premiéra skladby Salve Regina (G. Deutschmann)
Třinec, CZ



2022

prosinec

Premiéra skladby Laudate Pueri (S. Mendelssohn)
Třinec, CZ



2022

prosinec

Premiéra skladby A Ceremony of Carols (1. Procession - Hodie) (F. Britten)
Třinec, CZ



2022

červen

Mezinárodní festival duchovní hudby Šumava Bayerisher Wald
Klatovy, Silberberg, DE




2019

prosinec

Premiéra skladby Tichá noc (Arr. Pavel Duda)
Třinec, CZ



2019

prosinec

Premiéra skladby Pásli ovce valaši (Arr. Pavel Duda)
Třinec, CZ



2019

prosinec

Premiéra skladby Jak jsi krásné, neviňátko (Arr. Pavel Duda)
Třinec, CZ



2019

prosinec

Premiéra skladby Štědrej večer nastal (Arr. Pavel Duda)
Třinec, CZ



2019

prosinec

Premiéra skladby Půjdem spolu do Betléma (Arr. Pavel Duda)
Třinec, CZ





2019

srpen

Třinecký sbor v Petrohradu utržil tři ceny!

“Z Třince do Petrohradu autobusem? Tak to hodně štěstí,” slyšeli jsme od svých rodinných příslušníků, když jsme ve středu 31. 7. vyjížděli vstříc mezinárodnímu festivalu The Singing World. První zastávka nás čekala ve Vilniusu, kde jsme obklopeni památkami a přírodou nasávali atmosféru a nabírali sílu na další cestu. Kromě malé vesničky s dominantním kostelem se zlatou střechou tyčícím se mezi skromnými příbytky jsme až do největšího z nejsevernějších měst naší planety nenarazili na nic pozoruhodného. Petrohrad nám však vyrazil dech. Jeho gigantické historické stavby, které užíval sám Petr I. Veliký, vynikaly i ve stínu ještě větších neofunkcionalistických budov.

V pátek navečer jsme se přesunuli na úvodní ceremoniál, kde jsme spolu s 20 dalšími vybranými sbory zahájili festival zpěvem hymny Pajušči mir. Příští den nás čekal 1. koncert, který se konal blízko Peterhofu. Společně s Lotyši, Italy a Poláky jsme představili hudbu z různých koutů Evropy. Přijetí Martinů ruským publikem, které obsadilo koncertní sál do posledního místa, bylo více než vřelé. Dlouhý potlesk a volání „bravo“ nám dodávalo energii do nadcházejících dnů.
Neděle byla naším soutěžním dnem a nervozita stoupala. Celkem se do soutěže zapojilo 52 sborů ze 17 zemí světa, ten náš konkrétně do 2 kategorií – Smíšené sbory (7 sborů)
a Folklórní hudba (15 sborů). „Jednalo se o jedny z nejnáročnějších kategorií, nejen co se počtu přihlášených sborů týče, ale především pro jejich vysokou úroveň. Byla to tělesa převážně akademická a jen zřídka amatérská jako my,“ vysvětlil sbormistr PSM Michal Zátopek a dodal: „Kritéria soutěže byla jasně dána a za každou chybu se srážely body, čímž se vzdalovala možnost dobrého umístění.“ Do soutěžního vystoupení jsme se však zakousli s vervou a ukázali jsme, jak se u gorolů haleká za lasami, za gurami a za dolinami. Prezentovat naše regionální písně i ostatní sborový repertoár jsme měli možnost i na dalších nesoutěžních koncertech.
Předposlední den pobytu v Petrohradu se konalo slavnostní vyhodnocení. Náš sbormistr
s potěšením převzal dvě 3. místa a cenu pro klavíristu Pavla Dudu za nejlepší klavírní doprovod. „Je to velký úspěch. Máme radost, že se v konkurenci sborů z celého světa neztrácíme. Naopak, ukázali jsme, že sborová hudba má v Česku a v Třinci dlouholetou tradici,“ doplnil Michal Zátopek.

V časných ranních hodinách 8. 8. jsme se vydali do Rigy. V Novém kostele sv. Gertrudy nás přivítala delegace místních ambasadorů z ČR a dalších pěti zemí světa. Pro ně i ostatní diváky jsme zde zazpívali poslední koncert společně s naší hlasovou poradkyní doprovázející nás na našem turné, talentovanou sopranistkou Martou Reichelovou.

Jménem sboru bych chtěl poděkovat statutárnímu městu Třinec, MS kraji a sponzorům za velkou podporu. Rád bych poděkoval také sbormistru Michalu Zátopkovi za odborné vedení i náročnou celoroční přípravu, stejně jako organizačnímu týmu, díky kterému se stal náš sen realitou.

Jiří Machálek

www.psmartinu.cz



2019

srpen

The Singing World
Petrohrad (Ruská federace), CZ

3. místo v kategorii 3 - Smíšené sbory
3. místo v kategorii 9 - Folklórní hudba
Zvláštní cena poroty za nejlepší klavírní doprovod pro klavíristu Pavla Dudu



2019

červenec

Zahraniční turné Vilnius-Petrohrad-Riga 2019

PS Martinů uspořádalo v létě roce 2019 koncertní a soutěžní zahraniční turné Vilnius-Petrohrad-Riga.

XVII. ročník mezinárodního hudebního festivalu The Singing World konaný v Petrohradu (Ruská federace) přinesl našemu sboru hned 3 ocenění:

3. místo v kategorii 3 - Smíšené sbory
3. místo v kategorii 9 - Folklórní hudba
Zvláštní cenu poroty za nejlepší klavírní doprovod pro klavíristu Pavla Dudu

Více informací k soutěžnímu turné najdete v našem blogu.



2019

květen

Celý Třinec zpívá
Třinec, CZ



2019

leden

Sbor Martinů bohatě obdaroval své posluchače

Pěvecké sdružení Martinů zakončilo šňůru koncertních vystoupení s vánoční tematikou
v neděli 6. ledna 2019 tradičně v třineckém katolickém kostele.

Již začátek sezóny 2018/2019 se nesl v duchu příprav na podzimní a vánoční koncerty. Prvním z nich byl podzimní koncert v katolickém kostele Jablunkov. Děkujeme všem posluchačům za velmi milé přijetí a potlesk ve stoje!

Sérii vánočně laděných vystoupení zahájil sbor v Návsí. Evangelický kostel zaplněný
do posledního místa, vřelé přijetí, zajímavé akustické podmínky – to vše dokreslilo příjemnou atmosféru.

Závěr roku již tradičně věnuje Martinů hlavní vánoční koncert třineckému publiku
– jako odměnu za jeho přízeň. Program koncertu byl přehlídkou repertoáru sboru
i vánočních písní. Jako host vystoupil Chór Żeński Melodia. Pěvecké Sdružení Martinů zahájilo své vystoupení skladbou Gloria Musica J. Míška, jejíž název dal symbolicky jméno celému koncertu. Závěr patřil vánočním skladbám, zazněly lašské koledy v úpravě Z. Šimůnka i světové koledy, jež zaranžovala I. Szurmanová.

Foyer TRISIE je pro nás již mnoho let příjemným zázemím pro vánoční koledování. Věříme, že i posluchači ocení komorní prostředí a nezaměnitelnou atmosféru, pro které dáváme tomuto sálu přednost, přestože pojme omezený počet diváků. O to bližší jsou nám jejich pozitivní reakce.

Na poslední koncert v roce 2018 byl sbor pozván do Mostů u Jablunkova. Kromě vánočních písní měl příležitost představit sborový repertoár a vychutnat si akustiku krásného stylového sálu PZKO, na jehož stavbě se podíleli místní mistři řezbáři.

„Ráda poděkovala všem našim hostitelům, za vřelé přijetí na koncertech, kde nám organizátoři zajistili výborné podmínky a obohatili naše setkání velmi příjemným přijetím. Soudě podle ohlasů, spokojenost byla oboustranná, za což jsme velice vděčni, neboť tyto pozitivní reakce nás motivují k další práci“, zhodnotila Dagmar Machálková, organizační vedoucí.

"Naše plánované aktivity pro tento rok směřují především k účasti na mezinárodním soutěžním festivalu The Singing World v Petrohradu. Rádi bychom využili této jedinečné šance v době, kdy je naše těleso v dobré kondici, neboť v posledních letech rozšiřují jeho řady noví aktivní členové, a tak má sbor naději na úspěšnou reprezentaci našeho města i České republiky. S respektem k této soutěži i ve snaze rozvíjet sbor po umělecké stránce předpokládáme velké osobní nasazení všech našich sboristů. Zkouškami naší připravenosti na zmíněný festival, který se koná na začátku srpna, by měly být jarní koncerty v regionu a mezinárodní sborová soutěž v Olomouci Svátky písní,“ prozradil Michal Zátopek.

Máme velkou radost, že povědomí o našem sboru roste a jsme stále častěji zváni
na koncerty jako hosté. Věříme, že jméno sboru osloví také naše potencionální partnery, neboť bez jejich pomoci jsou naše plány velmi těžko realizovatelné. Děkujeme všem
za přízeň a podporu v roce 2018 a přejeme, ať Vás celým rokem 2019 provází Vaše šťastná hvězda!

Vaše PS Martinů Třinec



2019

leden

Naše plány pro rok 2019 jsou smělé...

V neděli 6. ledna 2019 v 9:00 hod. zakončíme šňůru koncertních vystoupení s vánoční tematikou tradičně v třineckém katolickém kostele.

Naše plánované aktivity pro tento rok směřují především k účasti na mezinárodním soutěžním festivalu The Singing World v Petrohradu. S respektem k této soutěži i ve snaze rozvíjet sbor po umělecké stránce předpokládáme velké osobní nasazení všech našich sboristů. Zkouškami naší připravenosti na zmíněný festival, který se koná na začátku srpna, by měly být jarní koncerty v regionu a mezinárodní sborová soutěž v Olomouci Svátky písní.

Máme velkou radost, že povědomí o našem sboru roste a jsme stále častěji zváni na koncerty jako hosté. Věříme, že jméno sboru osloví také naše potencionální partnery, neboť bez jejich pomoci jsou naše plány velmi těžko realizovatelné.

Děkujeme Vám za přízeň a podporu v roce 2018 a přejeme, ať vás celým rokem 2019 provází Vaše šťastná hvězda!

Vaše PS Martinů Třinec

www.psmartinu.cz



2018

listopad

Premiéra skladby Cantate Domino (Ko Matsushita)
Jablunkov, CZ



2018

listopad

Premiéra skladby Missa Festiva - Credo (John Leavitt)
Jablunkov, CZ



2018

květen

Mezinárodní festival pěveckých sborů Baška
Skalice, CZ



2018

duben

Premiéra skladby Missa Festiva - Agnus Dei (John Leavitt)
Znojmo, CZ



2018

duben

Premiéra skladby The Ground (Ola Gjeilo)
Znojmo, CZ



2018

březen

Co je u nás nového?

Co je u nás nového?

Život sboru se nezastavil, pilně cvičíme, rosteme, spřádáme plány na koncertní zájezdy, umíme se spolu pobavit na plese či jiných sborových akcích, připravujeme vydání knihy o historii sboru, děláme pořádek v archivu, chystáme se na jarní koncert... prostě žijeme!

Máme velkou radost, že se naše řady rozšiřují o nové členky. Hned je cítit více energie a motivace pro nové výzvy :). Sboru by slušeli také noví zpěváci v mužských hlasových skupinách (tenor a bas) - pokud.rádi zpíváte a brzdí vás pouze obavy, zda byste ve sboru obstáli, přijďte si to prostě vyzkoušet či se jen podívat na sborovou zkoušku (zpíváme každé pondělí od 17:30 do 19:30 hodin v DDM v Třinci). Moc rádi vás mezi námi uvítáme.:)! Kontakty najdete na našem webu www.psmartinu.cz

www.psmartinu.cz



2017

prosinec

Martinů zpívalo vyprodanému sálu

Martinů zpívalo vyprodanému sálu

Vánoční koncert Pěveckého sdružení Martinů nabídl svým posluchačům chvíle s vánočně laděnou hudbou obohacenou repertoárem letošní sezóny, vystoupení skvělých hudebních osobností i příjemnou atmosféru, umocněnou sváteční výzdobou.

„S několikadenním odstupem si dovolím vyjádřit krátkou zpětnou vazbu k vánočnímu koncertu PSM. Nejdříve ze všeho bych chtěla ocenit velkou ochotu našich členů pomoci
s přípravou, ať už při pečení perníčků, kterými byli obdarováni všichni hosté koncertu,
či chystání dekorací nebo tvorbě sborové kroniky. Největší poděkování patří našemu sbormistru Michalu Zátopkovi, který žil přípravou koncertu několik měsíců a skladbou repertoáru i hudebních hostů zajistil všem posluchačům i nám, sboristům, opět nezapomenutelný zážitek. Je radost pracovat pod taktovkou tak vynikajícího umělce. Už jsme si příliš zvykli také na kvalitní doprovody naší korepetitorky Daniely Vondráčkové, a tak možná ani nevnímáme, jakou oporu v této brilantní klavíristce máme. I jí bychom chtěli vyjádřit díky za celoroční kvalitní práci,“ zhodnotila Dagmar Machálková, organizační vedoucí sboru.
Nezapomenutelné vzpomínky si ve svých srdcích uchovají všichni přítomní na vystoupení hostů koncertu – Marty Reichelové, sólistky Národního divadla v Brně (sólo soprán), Ireny Szurmanové, skladatelky a klavíristky vyučující na Janáčkově konzervatoři (klavír)
– spolupráce s těmito hudebními osobnostmi je pro sbor velmi cenná a motivuje jej k dalším výzvám. Sólovým vystoupením se představil také talentovaný třinecký zpěvák Radek Morcinek, který spolupracuje s PSM od roku 2015.
„Závěr roku byl pro nás velmi náročný, neboť jsme absolvovali v krátkém období celkem
5 koncertů. V říjnu to bylo vystoupení na XXI. Přehlídce pěveckých sborů v Kopřivnici, v listopadu provedení Mozartova Requiem v Národním domě ve Frýdku-Místku spolu s dalšími dvěma sbory (Lašským smíšeným pěveckým sborem a Pěveckým sborem Smetana) v doprovodu symfonického orchestru Frýdek-Místek. Prosinec pak patřil adventním koncertům v Třebovicích a v Polance nad Odrou. Vrcholem sezóny však pro nás bude vždy vánoční koncert věnovaný domácímu třineckému publiku, a tak jsem si při výběru repertoáru i celkové režii vystoupení dal velmi záležet na tom, abychom se představili kvalitním programem. Repertoár letošní sezóny doprovázely vánoční koledy v úpravě Ireny Szurmanové, jejichž zajímavé aranžmá a sváteční atmosféru ještě umocnil doprovod smyčcového kvartetu,“ vysvětlil Michal Zátopek, sbormistr PSM.

„Velice nás těší pozitivní ohlasy na náš koncert. Foyer TRISIE, kde se koncert 13. 12. 2017 konal, hostil téměř 200 posluchačů, kteří odcházeli spokojeni a plni energie. Děkujeme všem přítomným – zpěvákům, hostům i posluchačům – za nezapomenutelnou atmosféru, na níž má určitě velké zásluhy také naše dlouholetá moderátorka Ilse Maturová, která se své role uchopila opět skvěle,“ dodala manažerka PSM.

Letošní vánoční koledování Martinů je ukončeno. V novém roce se sbor představí s vánočně laděným repertoárem ještě dvakrát, a to před třineckým publikem 7. 1. 2018 v místním katolickém kostele a 21. 1. 2018 v polském městě Gdów na pozvání spřáteleného sboru Tutte Le Corde. Podrobnější informace k těmto koncertům i dalším aktivitám, které sbor chystá v roce 2018, očekávejte v nejbližší době na FB a webových stránkách www.psmartinu.cz.
„Zatím Vám všem přejeme příjemně prožitý adventní čas, radostné Vánoce a šťastný nový
rok 2018,“ popřála jménem Martinů Dagmar Machálková.



2017

říjen

Přehlídka pěveckých sborů
Kopřivnice, CZ



2017

květen

PS Martinů zpívalo v neobvyklých koncertních protorách

Pěvecké sdružení Martinů přijalo zajímavou nabídku zazpívat si na mezinárodním festivalu pořádaném asociací We are singing. Lákavé bylo nejen místo konání festivalu, které bývá vyhledávanou destinací spíše pro letní dovolené, ale také možnost zakusit zpívání v neobvyklém koncertním sále – ale o tom později.

„V této koncertní sezóně jsme chtěli prezentovat nový repertoár opět někde v zahraničí. Festivalových pozvání dostáváme spoustu, nejvíce nás však oslovil festival, na kterém mají sbory možnost koncertovat hned ve dvou zemích Evropy – v Chorvatsku a ve Slovinsku“, vysvětlil Michal Zátopek, sbormistr Pěveckého sdružení Martinů z Třince.

Martinů se vydalo na své zahraniční turné hned po Velikonocích, aby ještě před zahájením festivalu měli sboristé možnost seznámit se s krásami přímořského lázeňského města Opatije, které v tomto ročním období nabízí úchvatné přírodní kontrasty – pláže omývané azurovým mořem a nedaleké zasněžené vrcholky hor.
„Naším posláním však byl především kvalitní výkon na koncertech, na které jsme se pilně připravovali před výjezdem i každý den v Opatiji,“ upřesnil sbormistr. První z festivalových koncertů se konal 22. dubna 2017 v „křišťálovém sále“ (Crystal Hall) hotelu Kvarner, který patří k nejkrásnějším v celém lázeňském komplexu. Zde se PS Martinů představilo repertoárem, ve kterém zazněly skladby napříč žánry, od lidových písní našeho regionu – Co to máš, Janíčku a Gorale, až po skladby současných skladatelů, jako například Missa Festiva Johna Leavitta. „Měli jsme co nabídnout, neboť repertoár sboru je velmi pestrý. Chtěli jsme představit náš místní folklór, který měl u diváků i hostujících sborů nakonec opravdu největší úspěch,“ dodal sbormistr.

Velká očekávání v nás vzbuzoval poslední plánovaný koncert festivalu (23. dubna), který organizátoři umístili do velmi nezvyklých koncertních prostor. Originalitu sálu v jeskyni „Postojan jama“ ve Slovinsku ještě umocnila neskutečná akustika s dlouhou odezvou, a tak vystoupení měla nevšední atmosféru. Závěr festivalu patřil písni Amazing Grace, kterou zazpívali zpěváci všech zúčastněných sborů.

„Festival We are singing Adriatic hodnotím jako velmi zajímavou zkušenost, stejně jako příležitost porovnat vnímání a ztvárnění hudby interprety různých národů. Děkujeme všem našim partnerům a MS kraji za podporu,“ zhodnotil Michal Zátopek.



2017

duben

We are singing Adriatic
Opatija, HR



2017

březen

Celý Třinec zpívá
Třinec, CZ



2017

březen

Premiéra skladby Missa Festiva - Sanctus (John Leavit)
Třinec, CZ




2016

prosinec

Premiéra skladby Missa Festiva - Kyrie (John Leavitt)
TRISIA, a. s. Třinec



2016

prosinec

Premiéra skladby Maria (Německá koleda, úpr. Irena Szurmanová)
TRISIA a. s. Třinec



2016

prosinec

Martinů si k Vánocům nadělilo zlato

Martinů si k Vánocům nadělilo zlato

Rok poté, kdy smíšený pěvecký sbor Pěvecké sdružení Martinů Třinec oslavil 60. výročí, směřovaly jeho aktivity v roce 2016 především k prezentaci regionálních tradic, s elánem se sbor vydal také
na soutěžní festivaly, aby porovnal své síly s ostatními sbory. Prvním z nich byl festival Olomouc of Songs, kde se sboru podařilo vyzpívat cenné stříbro.

Od září zahájil soubor přeshraniční česko-polskou spolupráci, ve které jsou plánovaná společná setkávání, workshopy, vzdělávání i výměnné koncerty. V rámci tohoto projektu se sbor Martinů vydal v listopadu do polského města Gdów, kde místní sbor Tutte Le Corde uspořádal první z plánovaných setkání. Oba sbory představily vlastní repertoár a na závěr si připravily společné vystoupení s prezentací dvou společně nastudovaných lidových písní z obou regionů – Co to máš, Janíčku a Krakowiak. Sympatické obecenstvo, které do posledního místa naplnilo místní kostel, Svatyni Panny Marie, od začátku koncertu vytvořilo krásnou atmosféru a vřelými ovacemi ocenilo oba sbory. Největší potlesk a nadšení vyvolala skladba Gorale Jana Vičara, kterou zazpíval sbor Martinů na závěr svého vystoupení. Organizátoři koncertu zajistili pro své hosty z České republiky také další zajímavý program (návštěvu hradu Nowy Wiśnicz) a uspořádali společné neformální setkání pro členy obou sborů. „Jsme velice vděční za příležitost získat nové zkušenosti a zajímavé zážitky a chtěli bychom touto cestou poděkovat dirigentce sboru Tutte Le Corde Elżbietě Gawryszewské, stejně jako Elwiře Ultracké a Marłgorzatě Kaszprzyk, které měly organizaci akce na starosti, za pozvání a srdečné přijetí, jakého se nám u našich polských přátel dostalo. Věříme, že toto první setkání je začátkem další zajímavé spolupráce v podobě společných koncertů i poznání našich kultur. Je to pro oba sbory velmi příjemná výzva k dalšímu rozvíjení hudebních kvalit a pro milovníky sborového zpívání příslib dalších zajímavých hudebních zážitků. Těšíme se na jaro u nás v Třinci, kdy chystáme další ze společných koncertů,“ zhodnotila Dagmar Machálková, organizační vedoucí PSM.

Na prosinec letošního roku si sbor naplánoval ještě další dvě významné události – účast na mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby Prague Christmas 2016 a Tradiční vánoční koncert. Na festivalu se sbor představil celkem čtyřmi skladbami – Gloria Johna Leavitta, Ave Maria Marka Jasińského, vánoční koleda Kristus Pán se narodil v úpravě Ireny Szurmanové a Gorale Jana Vičara. Velké úsilí, které věnovali sboristé pěvecké přípravě v průběhu celé umělecké sezóny, a kvalitní umělecké vedení sbormistra Michala Zátopka včetně správného výběru repertoáru „na míru“ svým svěřencům přinesly v Praze v sobotu 10. 12. 2016
na zmíněném vánočním festivalu své ovoce – sbor zazářil při svém soutěžním vystoupení a byl odměněn cenou nejvyšší – zařazením do ZLATÉHO PÁSMA. K tomuto krásnému úspěchu přidala odborná porota ocenění pro našeho sbormistra, Zvláštní cenu za DRAMATURGII PROGRAMU.

Zbývá zhodnotit poslední událost – vánoční koncert. Do posledního místa zaplněný foyer TRISIE v Třinci je známkou, že se toto vánoční hudební přání na závěr roku souborem Martinů stalo již tradicí. Letos se mohli diváci těšit na zajímavý program a významné hudební hosty – operní pěvkyni Martu Reichelovou, klavíristku a skladatelku Irenu Szurmanovou, mladého nadaného klavíristu Martina Pančochu a další. V první části koncertu sbor prezentoval repertoár letošní sezóny, zazněly skladby Gloria Johna Leavitta, Ave Maria Marka Jasińského, Hymnus Otmara Mácha a další. Závěr programu patřil vánočním koledám. Jako první uvedla sopranistka Marta Reichelová známou koledu Tichá noc, jejíž netradiční aranžmá i citlivé pojetí zpěvačky vzalo posluchače za srdce. Sbor se představil koledou Gloria, Nesem vám noviny a následovaly skladby v úpravě Ireny Szurmanové Maria a Les Anges dans noc campagnes. Bravurní klavírní doprovod, jehož se ujala samotná autorka skladeb, dotvořily tóny smyčcových nástrojů a trubky. Věříme, že si všichni návštěvníci koncertu zpříjemnili předvánoční chvíle a odnesli krásné hudební zážitky. Za celou organizaci a dramaturgii koncertu patří poděkování našemu dirigentovi, Michalu Zátopkovi, a za skvělý klavírní doprovod naší korepetitorce Daniele Workové.



2016

prosinec

"Pražské Vánoce" - mezinárodní festival adventní a vánoční hudby 2016
Praha, CZ

zlato v kategorii pěvecké sbory dospělí
zvláštní cena za dramaturgii programu



2016

listopad

Premiéra skladby Co to máš, Janíčku (Milan Uherek)
Katolický kostel Svatyně Matky Boží Gdów - Polsko




2016

červen

Festival of Songs
Olomouc, CZ

stříbro v kategorii velké smíšené sbory



2016

květen

Premiéra skladby Missa Festiva - Gloria (John Leavitt)
Kostel svatého Martina ve Skalici u Frýdku-Místku



2016

květen

Premiéra skladby Počuvaj (Lidová od Kyjova, úpr. Irena Szurmanová)
Kostel svatého Martina ve Skalici u Frýdku-Místku



2016

březen

Plány PS Martinů v roce 2016

Nový rok přinesl spoustu nových plánů, pěvecká příprava na novou koncertní sezónu je v plném proudu - právě proběhlo třídenní víkendové soustředění sboru (viz foto)... Čekají nás premiéry nových skladeb, plánujeme přeshraniční spolupráci a chybět nebude ani účast na mezinárodní soutěži Svátky písní Olomouc či regionálním mezinárodním festivalu pěveckých sborů Baška 2016... Pokud přemýšlíte o příjemném naplnění volného času, nastal pravý čas k rozhodnutí - rádi uvítáme nové zpěváky! Kontakt a další informace o sboru najdete na našich webových stránkách...

www.psmartinu.cz



2015

prosinec

Premiéra skladby Hymnus (Otmar Mácha)
Třinec



2015

říjen

Třinečtí rozezněli irské katedrály

Šedesát let sborové činnosti bylo důvodem pro uspořádání mimořádného koncertního turné,
a tak se zpěváci z třineckého sboru Martinů rozhodli vycestovat do Irska. Společné koncertní turné s Třineckým komorním orchestrem se konalo na konci října v Dublinu.

„Naším velkým přáním bylo prezentovat sborové umění v některé ze zámořských zemí, kterou sbor ještě nenavštívil. Nakonec vyhrálo Irsko, které bylo pro většinu z nás atraktivním cílem nejen pro své přírodní krásy, zajímavou historii, ale i pro vysokou kulturní úroveň,“ poznamenala Dagmar Machálková, organizační vedoucí sboru.

Začátek letošní koncertní sezóny se nesl v duchu přípravy na tuto hlavní událost oslav založení sboru, které se zpěváci věnovali s velkou zodpovědností umocněnou vědomím, že jeden z koncertů se bude konat v prestižních koncertních prostorách – v Christ Church Cathedral, která patří k nejnavštěvovanějším památkám Dublinu.

„Nebylo vůbec jednoduché zvolit program koncertů, neboť jsme chtěli reprezentovat sborové umění i regionální hudbu co nejlépe a současně zaujmout i ty, kteří se tímto uměním nezabývají. Navíc jsme měli respekt z obrovských prostorů katedrály, které bývají pro sbor akusticky velice náročné. Přesto jsem se rozhodl pro obtížný repertoár, který by odpovídal vysoké úrovni obou plánovaných koncertů – počínaje skladbami jako Velkomoravský chorál, Pocta tvůrcům Zdeňka Lukáše či Pergolesiho Stabat Mater a konče prezentací našeho regionu v podobě představení skladeb Gorale Jana Vičara či Galán čarovaný v úpravě Ireny Szurmanové,“ poznamenal Michal Zátopek, dirigent sboru.

První koncert, který se konal v pátek 23. října 2015 společně s přátelským irským sborem Laetare Vocal Ensemble, přilákal do St Ann´s Church mnoho diváků. Irské publikum bylo nadšené z českých umělců a dirigentka přátelského sboru byla okouzlena dirigentským uměním svého kolegy, který vede Pěvecké sdružení Martinů právě letos 10 let.

Hlavní koncert se konal v již zmíněné katedrále následující den. Všichni hudebníci podpořeni úžasnou akustikou převedli skvělý výkon, který vyvolal velmi milé reakce publika. „Za velkým nadšením posluchačů obou koncertů stojí píle nás všech, sbormistrů, zpěváků i hudebníků z orchestru. Velmi si vážím toho, že na naše vystoupení přišel také zástupce české ambasády, který obdivoval úroveň koncertu i naše nasazení a odvahu zorganizovat zahraniční turné. Jsme rádi, že jsme mohli prezentovat náš region a sborový zpěv tak daleko od domova, i když přiznávám, že to bylo velice náročné. Motivací pro zvládnutí nelehké organizace bylo pro nás udělení Ceny města Třince, stejně jako podpora našich obdivovatelů a partnerů, za což bych jim chtěl touto cestou poděkovat,“ zhodnotil sbormistr.

Koncertní zájezd do Irska byl pro všechny třinecké umělce především velkým hudebním zážitkem. „Věřím, že všem účastníkům v srdcích zůstane také mnoho dalších zajímavých vzpomínek na tuto krásnou zemi,“ dodává organizační vedoucí.



2015

duben

Premiéra skladby Bystra wodicka (Edward Bury)
Třinec



2015

duben

Premiéra skladby Salve Regina (Tomáš Pindór)
Třinec




2015

únor

Cenou města bude poctěno Pěvecké sdružení Martinů

U příležitosti 60. výročí založení bude Pěveckému sdružení Martinů udělena Cena města Třince...

www.trinecko.cz/aktuality/index.php?id=aktualita&Id=1916



2015

únor

V Třinci ocenili známé a úspěšné hudební těleso

fm.denik.cz/zpravy_region/ocenili-zname-hudebni-teleso-20150225.html



2014

říjen

Sbor Martinů nastartoval novou koncertní sezónu v Polsku velkým úspěchem

Pěvecké sdružení Martinů Třinec, které v příštím roce oslaví 60 let svého trvání, chystá ke svému výročí pro veřejnost místního regionu i pro reprezentaci za jeho hranicemi bohatý program v podobě koncertů, soutěží i hudebních festivalů.

PS Martinů vytvořilo krásnou tradici sborového zpěvu v Třinci spojenou s velkými hudebními osobnostmi – Václavem Štývarem, který byl dlouholetým sbormistrem do roku 2000, a Michalem Zátopkem, který sbor úspěšně vede od roku 2005 a má velkou zásluhu na jeho uměleckém růstu. Na prestižním mezinárodním festivalu Praga Cantat 2009 mu byla udělena zvláštní cena pro nejmladšího dirigenta za umělecký výkon.
Sbor nastartoval novou sezónu věnovanou přípravě na výroční koncert na Mezinárodním sborovém festivalu Anzelma Skrobola v polském městě Jastrębie, kde byl pozván organizátory jako jediný zástupce českých sborů. „Na vystoupení v Polsku jsme se těšili, protože bychom rádi představili nový repertoár a pro budování profesionality sboru je nejlepší zpívání na živých koncertech. Pozvání polských kolegů jsme považovali za skvělou příležitost pro zahájení letošní koncertní sezóny,“ vysvětlil sbormistr Michal Zátopek. Sbor se na festivalu představil pestrým programem, ve kterém zazněla díla starých mistrů i soudobé skladby a také úpravy lidových písní v několika jazycích. Nejvíce však polské publikum zaujala skladba Górale v úpravě Jana Vičara, která díky svému temperamentu byla na závěr koncertu příjemným zpestřením po náročném programu. „Jsme nesmírně rádi, když je naše umění u publika přijato kladně. U polského tomu tak bylo v podobě nevyšší a my jsme si tak vychutnali bouřlivé ovace ve stoje,“ dodal sbormistr.

Pěvecké sdružení Martinů má před sebou spoustu příjemných povinnosti a čekají ho nové výzvy, kterých se chce jako vždy zhostit s velkou zodpovědností a potvrdit, že město Třinec není jen městem sportu, ale také kultury. Zahájení přípravy nového programu k 60. výročí je příležitostí pro všechny, kteří máte zájem o sborové zpívání, neboť do konce listopadu bude probíhat konkurz na členství v PSM ve všech hlasových skupinách (tenor, alt, bas, soprán). Zkoušíme pravidelně každé pondělí v DDM Třinec od 17:30 hodin.
Za PSM Dagmar Machálková



2014

říjen

Festival duchovní hudby
Jastrzębie-Zdrój, PL



2014

leden

Od adventu do Vánoc s PS Martinů

Nejkrásnější svátky roku, Vánoce, jsou pro Pěvecký sbor Martinů Třinec již mnoho let příležitostí, jak obdarovat své fanoušky za jejich celoroční přízeň.
Letos, stejně jako minulý rok, se sbor ještě před tradičním vánočním koncertováním v Třinci v DK Trisia představil jako host v evangelickém kostele v Komorní Lhotce již první adventní neděli, tj. 1. 12. 2013, na benefičním adventním koncertu, který byl věnován na pomoc seniorům na Třinecku. Prostřednictvím tohoto koncertu, který byl organizován ve spolupráci s Dobrovolnickým centrem ADRA z Frýdku-Místku a čtyř základních škol z Hnojníku, Stříteže a Komorní Lhotky, přispěli účinkující zpěváci na podporu seniorských dobrovolnických programů výtěžkem v hodnotě 11 368 Kč.

Vánoční koncert PSM, který se konal ve foyeru třineckého kulturního domu o týden později, obohatil vzácný host – Klub přátel zpěvu z Karviné, který pod taktovkou sbormistryně Martiny Juríkové předvedl skvělé vystoupení. V programu tohoto velkého sborového tělesa zněly především duchovní písně a tradicionály, jako protiklad první části koncertu, která patřila Pěveckému sdružení Martinů
a jeho pestrému repertoáru, v němž zazněla díla Césara Francka, Tima Blickhana i českého klasika, Antonína Dvořáka, jehož dueta zazpívala ženská část sboru. S velkým ohlasem publika byly přijaty skladby v úpravě Ireny Szurmanové, která se osobně ujala klavírního partu, především výběr ze světových koled. Rovněž premiéry části z jejího cyklu Gospodi, pomiluj ny Agneče Božij se ženský sbor zhostil velice zdařile.

Závěrečné společné vystoupení obou hudebních těles, v němž zazněla skladba An Irish Blessing věnovaná vzpomínce na Václava Štývara, bývalého dlouholetého sbormistra PSM, bylo důstojným vyvrcholením tohoto koncertu a ocenění jeho vysoké umělecké úrovně publikem, které si potleskem vyžádalo dva přídavky, možná i příslibem pro další spolupráci mezi oběma sbory.

„Na poslední z řady vánočních koncertů PS Martinů srdečně zveme 12. 1. 2014 v 9:00 hodin, kdy Vás, příznivce sborového zpěvu, chceme v krásných prostorách katolického kostela v Třinci obdarovat posledním hudebním dárkem.“



2014

Mundus Cantat
Sopoty, PL

bronz v kategorii smíšené sbory




2013

červen

Třinecký komorní orchestr zakončili koncertní sezónu v italských lázních

Konec koncertní sezóny 2012/2013 si sboristé Martinů spolu se svými muzikantskými kolegy z TKO užili opravdu stylově. V době prázdnin a dovolených se vydali na cestu do zahraničí, konkrétně do italského lázeňského městečka Montecatini Terme, které hostilo ve dnech 24. a 28. července 2013 pěvecké sbory a orchestry z celého světa v rámci 6. ročníku mezinárodní hudební přehlídky „Toscana Music Festival“.

Třinečtí hudebníci absolvovali v Toskánsku dva koncerty. Na první z nich se zpěváci vydali z náměstí Piazza del Popolo v průvodu ve společnosti dalších sedmi hudebních těles celým městem, aby v areálu lázní Piazzale Tettuccio prezentovali svou zemi krátkým vystoupením. Nádhernými prostory lázní ze 17. století tak zněly skladby v němčině, ruštině, rumunštině, češtině i čínštině. Zvolit repertoár pro tento koncert nebylo pro sbormistra PSM nijak náročné. „Přání pořadatelů festivalu bylo zařadit na toto vystoupení skladby českého folklóru, proto zde mimo jiné zaznělo všem na Třinecku známé Ospalčisko od V. Štývara,“ vysvětluje Michal Zátopek. Lidový repertoár, doprovod na housle, o který se postaraly Alena Kostková a Marcela Vimrová, harmonika i stylové horalské klobouky na hlavách zpěváků vytvořily skvělou atmosféru, typickou pro moravský kraj, kterou ocenil i ředitel festivalu Peter Laskowski. Moravský folklór natolik okouzlil i hosty z Číny, kteří celý koncert natáčeli v přímém přenosu, že k interwiev pozvali i organizační vedoucí PS Martinů.
Hlavní koncert festivalu se konal v obrovských prostorách basiliky Santa Maria Assunta v pozdních večerních hodinách. Pěvecké sdružení Martinů, které koncert zahájilo, představilo opravdu pestré vystoupení. „Chtěli jsme se v Itálii prezentovat skladbami místních autorů, a proto jsme vedle R. Stoope, C. Francka nebo Jasińského zařadili italské skladatele Pergolesiho a Vivaldiho. Abychom podtrhli kvalitu skladeb, přizvali jsme na koncert operní zpěvačku Martu Reichelovou z Brna, která se sborem spolupracuje již mnoho let. Její překrásná sóla i skvělé vystoupení sboru mě přesvědčilo o tom, že má cenu obětovat čas pro nácvik náročného repertoáru, neboť jen tak se sbor posune dál. Za krásně zvládnutý koncert v Toskánsku jsem na své zpěváky opravdu pyšný,“ svěřil se Michal Zátopek. „Jsem rád, že jsme jej mohli absolvovat spolu se svými hudebními přáteli z Třineckého komorního orchestru, s jejich doprovodem skladby Stabat Mater i vlastním sólovým vystoupením TKO jsme publiku mohli nabídnout opravdu krásný hudební zážitek.“

„Zájezd do Itálie jsme si skvěle užili, byl pro nás všechny odměnou za náročnou práci v celé koncertní sezóně. Kromě koncertů jsme si mohli vychutnat i krásy Toskánska, odpočnout u moře, obdivovat historii. Itálie byla vrcholem právě končící sezóny a bude snad i skvělým startem a velkou inspirací do té nadcházející,“ sdělila Lenka Garbulinská, organizační vedoucí sboru.




2013

květen

Pěvecké sdružení a orchestr z Třince se představily v Německu

Pěvecké sdružení Martinů se řadí v současné době mezi kvalitní sborová tělesa u nás. Prezentuje se na nejrůznějších soutěžích, koncertech a hudebních festivalech. Ne jinak tomu bylo i druhý květnový víkend, kdy byl sbor pozván k účasti na evropský hudební festival odehrávající se v šumavsko-německém pohraničí, který nese název Šumava – Bayerischer Wald. Sbor vystupoval celkem na třech koncertech – dva z nich se konaly v německých městech Kollenburg a Lam, ten třetí pak v Plzni.

„Chtěli jsme, ať jsou koncerty pestré a pro posluchače zajímavé, a proto jsme ke spolupráci přizvali Třinecký komorní orchestr a operní sólistku Martu Reichelovou, která působí v PSM také jako hlasová poradkyně,“ sdělil dirigent sboru Michal Zátopek. PS Martinů ve své části koncertu představilo skladby žánrově a umělecky odlišného charakteru, od duchovních děl až po lidovou tvorbu v úpravě A. Dvořáka nebo V. Štývara. Vystoupení zpěváků bylo umocněno citlivým klavírním doprovodem korepetitorky Daniely Workové. Sbor podal vynikající výkon a potvrdil tak své kvality, za které oprávněně sklízí uznání a chválu. Třinecký komorní orchestr, jehož uměleckou vedoucí je Alena Kostková, v samostatné části koncertu interpretoval skladby A. Vivaldiho. Velmi působivé bylo sólo na zobcovou flétnu „Il gardellino“ v podání samotné umělecké vedoucí TKO.
Závěr koncertu patřil společnému vystoupení PSM a TKO a monumentálním skladbám – Pergolesiho Stabat Mater a Haydnově mši B-dur. O bravurní sóla se postarala Marta Reichelová, která s lehkostí a profesionalitou okouzlila posluchače svým pěveckým výkonem a dokázala, že má doslova zlato v hrdle.

O tom, že se společné koncertování opět zdařilo a všichni podali jako vždy výborné výkony, svědčí i ohlas publika, které odměnilo hostující hudebníky zaslouženým dlouhým potleskem ve stoje. „Mám vždy obrovskou radost, když se něco podaří a tím spíše, jedná-li se o krásnou uměleckou spolupráci a spokojené publikum,“ svěřil se se svými pocity dirigent sboru. „Už teď se těším na společné koncerty v italském Toskánsku, na které vyrážíme v druhé polovině července.“



2013

duben

Další ocenění pro PS Martinů Třinec

Neuběhlo ani půl roku od mezinárodní soutěže v Polsku a Pěvecké sdružení Martinů Třinec se může pyšnit dalším oceněním. Tentokrát se sbor úspěšně zúčastnil mezinárodní sborové soutěže v Olomouci Musica Religiosa, která proběhla první jarní sobotu, 23. 3. 2013. Sbor si v prostorách kostela sv. Mořice vyzpíval v mezinárodní konkurenci krásnou stříbrnou medaili s vysokým bodovým ohodnocením. Slovní kritika poroty se nesla převážně v superlativech s důrazem na náročnost repertoáru, který byl zazpíván s naprostým přehledem a intonační jistotou. „Sbor Martinů z Třince posuzují již po několikáté a pozoruji u něj velký umělecký růst a precizní připravenost, kdy dirigent nenechává nikdy nic náhodě,“ řekl člen poroty, Doc. Mgr. Štefan Sedlický. „Vysoké ocenění poroty patří také korepetitorce sboru, Daniele Workové, za vynikající interpretaci soutěžního repertoáru,“ uvedl dirigent sboru, MgA. Michal Zátopek.

Festivalu se zúčastnila i místostarostka města Třince, PhDr. Milada Hejmejová, která pak Pěveckému Sdružení Martinů poděkovala za vzornou reprezentaci města v oblasti kultury a dodala: „ Od této chvíle, vždy když půjdu na koncert Martinů, uvidím nad sborem klenbu nádherného kostela sv. Mořice v Olomouci jako vzpomínku na krásný repertoár a nezapomenutelný zážitek.“

V současné době se sbor chystá na koncertní zájezdy - v květnu vycestuje spolu s Třineckým komorním orchestrem do Německa na Mezinárodní festival evropské duchovní hudby "Šumava – Bayerischer Wald" a o měsíc později se vydá reprezentovat ČR do Toskánska, kraje proslulého uměním a historií.



2013

Musica Religiosa
Olomouc, CZ

stříbro v kategorii sbory dospělých - smíšené s doprovodem



2012

prosinec

Vánoční čas s PS Martinů

Po roce, téměř na den přesně, se 12. prosince 2012 Pěvecké sdružení Martinů Třinec opět představilo v rodném městě svým věrným posluchačům na tradičním vánočním koncertu, který tentokrát nesl název „Vánoční čas s PS Martinů“.

Tento sbor si v letošním roce opět připsal nová ocenění a také zájem publika v jiných městech naší republiky i v zahraničí. Důkazem toho, že PSM patři mezi kvalitní sborová tělesa, bylo i doslova vyprodané předsálí Kulturního domu Trisia v Třinci.
Členové Martinů přednesli publiku náročný repertoár, za kvalitním výkonem byla vidět preciznost nácviku a profesionální vedení dirigenta Michala Zátopka. Skladby Z. Lukáše, R. Stroopa, E. Hradeckého a dalších autorů, za klavírního doprovodu Pavly Olšarové a umocněné kouzelnými houslovými variacemi Veroniky Macáškové, byly opravdu balzámem pro uši. Jak zaznělo v průvodním slovu, které s citem přednesla Ilse Maturová, novou pomyslnou kapitolou pro PSM bylo také premiérové vystoupení ženského sboru. „Je to záměr, protože v letošní koncertní sezóně se PSM chystá na několik mezinárodních soutěží, a tak bych byl rád, abychom se v nich prezentovali hned v několika kategoriích,“ uvádí dirigent Michal Zátopek.

Ve druhé polovině koncertu pak zazněly skladby, které navodily tu pravou vánoční atmosféru. Nejdříve sbor uvedl české koledy v úpravě Jiřího Laburdy za klavírního doprovodu Daniely Workové, nové korepetitorky sboru, která začala se sborem spolupracovat od září. Pro velký úspěch z minulých let následovaly nejznámější světové koledy v úpravě Ireny Szurmanové, které mohou posluchači slyšet jen na koncertech PS Martinů. Tato skladatelka a klavíristka se sborem spolupracuje již třetí rok a ukázalo se, že společné muzicírování přináší své ovoce. Energický a profesionální klavírní doprovod v podání Ireny Szurmanové vytvořil spolu s krásným zvukem PSM opravdu monumentální atmosféru. Svědčí o tom také závěrečný aplaus publika, které nechtělo sbor pustit z pódia a vynutilo si tak dva přídavky. „Mám velkou radost z tak úspěšného koncertu, je to důkaz tvrdé práce a velké zodpovědnosti. Chtěl bych jménem PS Martinů všem našim příznivcům popřát krásné a pohodové vánoční svátky a do nového roku jen vše dobré,“ dodává Michal Zátopek.



2012

říjen

Dvě ocenění pro PS Martinů Třinec z mezinárodního sborového festivalu v Polsku

V době od 18. – 21. 10. 2012 se v polském městě Bielsko Biała konal VIII. ročník Mezinárodního Festivalu Sborů „Gaude Cantem“. Velice úspěšně se této prestižní soutěže zúčastnilo také bez mála čtyřicet členů Pěveckého sdružení Martinů Třinec v konkurenci dalších 14.
Kritériem úspěchu v soutěži byla co nejlepší interpretace čtyř skladeb různých hudebních období bez doprovodu. PS Martinů si vyzpívalo ve své kategorii, v níž se potkalo převážně s akademickými sbory, krásné stříbrné ocenění. Navíc získalo cenu pro nejlepší zahraniční sbor, kterou dirigent převzal od starosty města. Martinů si tak z festivalu odvezlo dvě uznání, finanční obnos a velkou pochvalu od předsedy poroty, polského skladatele Josefa Swidera.
„Celou soutěž hodnotím velice kladně, úspěch sboru je krásným zahájením koncertní sezóny 2012-2013. Na soutěži i na koncertech jde o to, abychom předvedli kvalitní výkon, je důležité být vždy výborně připraven a nic nepodcenit. Každé ocenění je pak příjemným bonusem za náročnou přípravu. Soudě podle reakcí publika i odborné veřejnosti se v poslední době Pěveckému sdružení Martinů velice daří a podává dobré výsledky, z čehož mám obrovskou radost“, hodnotí sbormistr Michal Zátopek.
"Nyní se sbor připravuje na plejádu vánočních koncertů, které ponesou název Vánoční čas s PS Martinů. Posluchači se mohou opět těšit na příjemně strávené vánoční chvíle a pestrý repertoár sestavený tak, aby si každý přišel na své", dodává Lenka Garbulinská, organizační vedoucí sboru.



2012

Gaude Cantem
Bialsko Biala, PL

stříbro v kategorii smíšené sbory
cena starosty města
ocenění pro nejlepší zahraniční sbor



2011

Premiéra skladby Nejznámější světové vánoční koledy (Irena Szurmanová)
Třinec



2011

koncertní zájezd
Paříž, FR



2011

Paris Music Festival
Paříž, FR



2011

Mozartova Praha
Praha, CZ

stříbro v kategorii smíšené sbory



2011

Evropský festival duchovní hudby "Šumava - Bayerischer Wald" 2011
Nezdice, CZ



2010

Premiéra skladby Pásmo vánočních koled Přišlo jsi k nám Jezulátko (Jiří Laburda)
Třinec



2010

koncertní zájezd
Omiš, HR



2010

Svátky písní
Olomouc, CZ

stříbro v kategorii smíšené sbory



2009

Moravskotřebovské arkády
Moravská Třebová, CZ



2009

Rimini International Choral Competition
Rimini, IT

bronz v kategorii Mixed Choir



2009

Praga Cantat
Praha, CZ

stříbro v kategorii smíšené sbory
cena uměleckého ředitele pro nejmladšího dirigenta za dirigentský výkon





2008

Svátky písní
Olomouc, CZ

stříbro v kategorii E3



2008

Slezský Trójok
Ostrava, CZ



2008

Ohrid Choir Festival
Ohrid, MK



2007

Alta Pusteria Festival
Alta Pusteria, IT



2007

Mezinárodní festival vánoční a adventní hudby
Bratislava, SK

bronz



2007

Ohrid Choir Festival
Ohrid, MK



2006

CD Pěvecké sdružení Martinů Třinec (Ragtime records, s.r.o.)



2006

Premiéra skladby Vánoční zpěvy, koledy a požehnání (František Kolařík)
Třinec



2005

koncertní zájezd
Barcelona, ES



2005

MgA. Michal Zátopek zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2005

Mgr. Daniela Slawińska ukončila činnost jako hlavní sbormistr



2000

Mgr. Daniela Slawińska zahájila činnost jako hlavní sbormistr



2000

Václav Štývar ukončil činnost jako hlavní sbormistr



1957

Václav Štývar zahájil činnost jako hlavní sbormistr



1957

Jindřich Sedlák ukončil činnost jako hlavní sbormistr



1955

Sbor byl založen roku 1955.



1955

Jindřich Sedlák zahájil činnost jako hlavní sbormistr



Premiéra skladby Tam (Václav Štývar)



Premiéra skladby Zpěvu zdar (Václav Štývar)


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

tenor, bas, soprán

co požadujeme?

- není důležité odborné hudební vzdělání, ale pěvecké dovednosti - zájem o sborové zpívání - pravidelná docházka na zkoušky a další aktivity sboru

co nabízíme?

- smysluplné vyplnění volného času - hudební zážitky - cesty za poznáním - skvělý kolektiv

jak se stát členem?

V případě zájmu se po předchozí tel. domluvě dostavte osobně na zkoušku sboru, která probíhá každé pondělí od 17:30 do 19:30 hod. v Domě dětí a mládeže v Třinci (www.ddmtrinec.cz).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)