Pěvecké sdružení Martinů Třinec koncertovalo v Rize

Ve čtvrtek 8. srpna 2019 zavítalo Pěvecké sdružení Martinů Třinec po úspěšné účasti na mezinárodním pěveckém festivalu Singing World v Petrohradu do Rigy.



https://www.mzv.cz/riga/cz, čtvrtek 12. září 2019
Magazín > Sborový život

PSM Třinec - Riga

archiv sboru / https://www.mzv.cz/riga/cz/kulturni_akce/x2019_archiv_kulturnich_akci/pevecke_sdruzeni_martinu_trine

Pěvecké sdružení Martinů Třinec (PSM) založil v roce 1955 Jindřich Sedlák jako Soubor pracujících Třineckých železáren. Po 10 letech činnosti přijal soubor nové oficiální pojmenování Pěvecké sdružení Martinů, což nejlépe vystihovalo charakteristiku sboru. Téměř 50 let sbor dirigoval Václav Štývar, pod jehož vedením PSM získalo mnohá ocenění u nás i v zahraničí. Od roku 2001 do roku 2005 sbor dirigovala Mgr. Daniela Slawińska. Po odchodu této sbormistryně se ujal dirigentské taktovky absolvent Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Fakulty umění Ostravské univerzity, MgA. Michal Zátopek. Pod jeho vedením sbor získal mnohá ocenění a uznání nejen v České republice, ale i v zahraničí. http://www.psmartinu.cz/osboru.html

Ve večerních hodinách téhož dne vystoupil sbor pod taktovkou sbormistra Michala Zátopka v rižském Novém kostele svaté Gertrudy. V rámci koncertu zazněly skladby Jana Míška Gloria Musica, Georga Friedricha Händla Lascia ch´io pianga, Johna Leavitta Missa Festiva: Gloria, Sanctus, Oly Gjeila The Ground, Ko Matsuhity Cantate Domino, Z. Randalla Stroopeho Lamentations of Jeremiah, Jamese E. Moora An Irish Blessing, D. Trona Prjekrasnoje daljoko, Antonína Dvořáka Slavíkovský polečko, Šípek a Otmara Máchy Hymnus. Na klavír soubor doprovázel Pavel Duda.

Výborné pěvecké výkony byly oceněny potleskem návštěvníků z řad veřejnosti, kulturního a politického života, diplomatického sboru a Lotyšsko-české společnosti.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)