Velký úspěch PS Martinů a Třineckého komorního orchestru v Německu

Pěvecké sdružení Martinů se řadí v současné době mezi kvalitní sborová tělesa u nás. Prezentuje se na nejrůznějších soutěžích, koncertech a hudebních festivalech. Ne jinak tomu bylo i druhý květnový víkend, kdy byl sbor pozván k účasti na evropský hudební festival odehrávající se v šumavsko-německém pohraničí, který nese název Šumava – Bayerischer Wald. Sbor vystupoval celkem na třech koncertech – dva z nich se konaly v německých městech Kollenburg a Lam, ten třetí pak v Plzni.



Lenka Garbulinská, pátek 7. června 2013
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení Martinů a Třinecký komorní orchestr v Německu

„Chtěli jsme, ať jsou koncerty pestré a pro posluchače zajímavé, a proto jsme ke spolupráci přizvali Třinecký komorní orchestr a operní sólistku Martu Reichelovou, která působí v PSM také jako hlasová poradkyně,“ sdělil dirigent sboru Michal Zátopek. PS Martinů ve své části koncertu představilo skladby žánrově a umělecky odlišného charakteru, od duchovních děl až po lidovou tvorbu v úpravě A. Dvořáka nebo V. Štývara. Vystoupení zpěváků bylo umocněno citlivým klavírním doprovodem korepetitorky Daniely Workové. Sbor podal vynikající výkon a potvrdil tak své kvality, za které oprávněně sklízí uznání a chválu. Třinecký komorní orchestr, jehož uměleckou vedoucí je Alena Kostková, v samostatné části koncertu interpretoval skladby A. Vivaldiho. Velmi působivé bylo sólo na zobcovou flétnu „Il gardellino“ v podání samotné umělecké vedoucí TKO.

Závěr koncertu patřil společnému vystoupení PSM a TKO a monumentálním skladbám – Pergolesiho Stabat Mater a Haydnově mši B-dur. O bravurní sóla se postarala Marta Reichelová, která s lehkostí a profesionalitou okouzlila posluchače svým pěveckým výkonem a dokázala, že má doslova zlato v hrdle.

O tom, že se společné koncertování opět zdařilo a všichni podali jako vždy výborné výkony, svědčí i ohlas publika, které odměnilo hostující hudebníky zaslouženým dlouhým potleskem ve stoje. „Mám vždy obrovskou radost, když se něco podaří a tím spíše, jedná-li se o krásnou uměleckou spolupráci a spokojené publikum,“ svěřil se se svými pocity dirigent sboru. „Už teď se těším na společné koncerty v italském Toskánsku, na které vyrážíme v druhé polovině července.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)