Záboj Pelhřimov v Chotěboři

Slavnostní koncert ke 150. výročí založení pěveckého sboru Doubravan Chotěboř

V neděli, 17. června 2012 se v zámeckém parku rodu Dobrzenských konal slavnostní koncert při příležitosti 150 let založení Smíšeného pěveckého sboru Doubravan Chotěboř (sbormistryně Renáta Piklová), o.s. a také v rámci oslav Dnů města Chotěboř 2012.



Hana Vratišovská, pondělí 9. července 2012
Magazín > Sborový život

Sbory pěly v prostorách zámeckého parku v Chotěboři

PS Záboj, jak mužský (sbormistr Petr Žák), tak smíšený sbor (sbormistryně Vlasta Veselá) byl přizván jako host a tak jsme byli svědky a účastníky pěveckého setkání v krásných prostorách již výše zmíněného zámeckého parku, neboť kromě nás zde hostoval také Smíšený pěvecký sbor Vlastislav z Heřmanova Městce (sbormistryně Ludmila Štěpánová), Podkrkonošský symfonický orchest (dirigent Bedřich Kameník), Pěvecký spolek Jizeran Semily (sbormistr Jiří Kurfišt) a členové Vysokoškolského uměleckého souboru z Pardubic (Sbormistr Tomáš Žídek).

Počasí, které v dopoledních hodinách trošku zlobilo a kdy jednotlivé sbory dolaďovaly svá vystoupení, se nakonec umoudřilo a tak nechybělo nic, aby ve 14.00 hodin začaly oslavy a jak jinak než zpěvem a hudbou.

Každý ze sborů vystoupil s krátkým programem a rovněž symfonický orchestr uvedl tři skladby od A.Dvořáka a jednu od B.Smetany.

Po přestávce zazněla nádherná kantáta od Zdeňka Fibicha – „Jarní romance“, pro sóla, sbor a orchestr na slova Jaroslava Vrchlického, op. 23 jako společná skladba v podání všech účinkujících, pod taktovkou dirigenta Jiřího Kurfišta. V sólech se představili vzácní hosté – sopranistka Jana Heryánová Ryklová a basista Michal Kutek, kteří díky působivému přednesu dodali skladbě to pravé „jarní“ procítění skladby. Rovněž účinkující všech sboru souzněli ve skladbě s krásnou, sluncem zalitou zámeckou zahradou.

Následoval křest knihy „DOUBRAVAN – 150 let sborového zpěvu v Chotěboři“ a nakonec si všichni účinkující připomněli slavnou „Českou píseň“ od Bedřicha Smetany, kantátu pro smíšený sbor a orchestr na slova Jana z Hvězdy, opět pod vedením dirigenta Jiřího Kurfišta.

Na úplný závěr byla uvedena opět v podání všech účinkujících skladba „Proč bychom se netěšili“ z opery Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany.

Během celého dne bylo zajištěno občerstvení, nechyběl ani dobrý oběd a tak po společném fotu na zámeckých schodech jsme se vydali na zpáteční cestu s vřelými díky za pozvání a nezapomenutelný zážitek, s příslibem, že se uvidíme se zpěváky z Doubravanu Chotěboř zase u nás v Pelhřimově, při příležitosti našich oslav 150 let založení PS Záboj.

„Zpěvem k srdci a srdcem k vlasti“ zůstává stále živé a výstižné pro všechny generace zpěváků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)