Pozvání na seminář o alikvotním zpívání

Seminář probíhá v sobotu 25.10. od 13 do 16 hodin, v ZUŠ Bílina, Mírové náměstí 21, účastnický poplatek je 50 Kč, přihlášky zatím ještě přijímá Jan Maryško marysjan@seznam.cz, tel 605 98 77 89.



Jan Staněk, čtvrtek 23. října 2008
Magazín > Sborový život

O sobotním semináři:

Účastníci sobotního tříhodinového semináře se sbormistrem Janem Staňkem porozumí jak alikvotní zpívání funguje, sami se naučí alikvotně zazpívat několik tónů a vyslechnou ukázky z repertoáru nejlepších světových alikvotních zpěváků. Na seminář navazuje koncert pěveckého sboru Spektrum, na kterém si účastníci budou moci jednu snadnou písničku se Spektrem zazpívat.

O alikvotním zpěvu:

Při alikvotním zpívání se zvláštním způsobem nastavují ústa tak, že v nich dochází k zesílení tzv. alikvotních tónů, které jsou - přestože zpravidla neslyšeny - obsaženy v každém zpívaném tónu. Tato pěvecká technika má historické kořeny ve střední Asii (Mongolsko a Tuva), ale i v rituálních zpěvech tibetských mnichů. Do Evropy se tento způsob zpěvu rozšířil až v sedmdesátých letech minulého století a okouzlil mnoho zpěváků i posluchačů. Zejména v poslední době se tento způsob zpívání velmi rozvíjí.

Zpívání alikvotních tónů zní jako kdyby při normálním zpěvu zněl navíc ještě tón podobný tónu flétny. Jeden hlas tak zpívá dvouhlasně! Z fyzikálních důvodě je ladění alikvotního tónu ve vztahu k normálnímu zpívanému tónu dokonale čisté. Alikvotně nelze zpívat falešně. Je to zpívání krásné a velmi příjemné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)