Harmony of Light - společný koncert pěveckých sborů

Koncertní vystoupení zaměřené převážně na severskou hudbu.

První adventní neděli 30. listopadu v 19. hodin vystoupí v Husově sboru v Dejvicích pražský sbor Spektrum a jeho zahraniční host - komorní pěvecký soubor VoiceMIx z německé Kostnice. V programu zazní mimo jiné skladba věnovaná patronce svátku světla a jeho patronce sv. Lucii.



Radka Šindlerová, pondělí 4. listopadu 2019
Magazín > Zprávičky

VoiceMix

archiv souboru / www.alikvotnispektrum.cz

Vážení přátelé.

Rádi bychom vás pozvali na velmi zajímavé koncertní vystoupení zaměřené převážně na severskou hudbu.

V čase prvního adventu vystoupí v Praze společně 2 pěvecká tělesa – pražské Spektrum a vokální oktet VoiceMix z německé Kostnice.

VoiceMix přiveze starou švédskou tradici, obřad světla, který je spojen s hudební produkcí u nás převážně neznámých severských skladeb.

Svátek sv.Lucie, nositelky světla, má ve Švédsku velký význam. Není divu, světlo a tma se zde v průběhu roku manifestují extrémně silně. Průvod bíle oděných dívek v čele s královnou nesoucí na hlavě korunu se svícemi doprovázený sborovým zpěvem, patří k nejkrásnějším oslavám v roce.. Významnou součástí skutečnosti, že se stradice sv.Lucie neustále hudebně rozvíjí, jsou švédští hudební pedagogové, kteří v průběhu let stále pro tento svátek komponují.

Pražský Alikvotní sbor Spektrum pod vedením sbormistra Jana Staňka, působící na hudební scéně od roku 2003, přináší do klasického sborového zpívání dosud příliš neprobádaný rozměr – techniku alikvotního zpěvu. Ta umožňuje vytvořit mimořádný a krásný sborový zvuk, který je velmi svébytný a těžko s něčím srovnatelný. Mezi ostatními alikvotními sbory je Spektrum unikátní právě tím, že spojuje klasický sborový zpěv s alikvotním. Je jediným sborem tohoto druhu v České republice a jedním z mála na světě.

Vokální oktet VoiceMix je velmi mladé těleso, které pracuje od roku 2015 pod vedením profesora Steffena Schreyera. Oktet je součástní chrámové pěvecké školy při kostnickém Münsteru. Sedm talentovaných dvacetiletých dívek a jeden muž se stali velkým překvapením několika německých pěveckých soutěží. Čistota a profesionalita provedení náročných hudebních skladeb je pro toto těleso typická.

www.alikvotnispektrum.cz

www.muenstermusik-konstanz.com


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)