Pěvecké sdružení moravských učitelů

mužský sbor • Brno


založen v roce 1903

28 členů

Mgr. Tomáš Navrátil
Bělotín 202
75364 Bělotín



Umělecké vedení

Mgr. Jiří Šimáček

umělecký vedoucí

Kronika sboru




2024

únor

Koncert v Ostravě se opravdu povedl

29. 1. 2024 – Milan Bátor – https://www.ostravan.cz/83348/pevecke-sdruzeni-moravskych-ucitelu-sila-na-kterou-je-spolehnuti/

Pěvecké sdružení moravských učitelů po delší době předvedlo své umění v Ostravě. Koncert sborového tělesa se konal v neděli 28. ledna v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Pustkovci. Legendární PSMU v loňském roce oslavilo rovných 120 let a výročí zastihlo sbor v pozoruhodné síle a kondici. Provedení řídil sbormistr Jiří Šimáček.

https://youtu.be/CR4779soir4

Potvrzením špičkové úrovně PSMU je například zisk zlatého a stříbrného diplomu na sborové Brahmsově soutěži v německém Wernigerode. Pěvecké sdružení moravských učitelů se pod vedením sbormistra Jiřího Šimáčka rozvíjí zajímavě i dramaturgicky. Svědčí o tom nastudování rozsáhlé světské kantáty Carmina Burana Carla Orffa i řada znamenitých koncertů.

Tentokrát koncert PSMU dramaturgicky zacílil na duchovní hudbu v průběhu různých staletí. Kostel sv. Cyrila a Metoděje disponuje pro podobné účely znamenitou akustikou, což se potvrdilo ihned v první kompozici Improperia renesančního mistra jménem Giovanni Pierluigi da Palestrina. Osmadvacet moravských učitelů rozeznělo úvodní skladbu pod Šimáčkovým vedením s nádherně prokleseným zvukem jednotlivých sekcí a decentně uměřenou dynamikou.

Pestrá dramaturgie koncertu PSMU počítala také s různými sólovými výstupy. V Janáčkově Ave Maria se například takto představili Václav Curylo, Radim Dvořák a Jakub Smrčka. V následující Beati mortui Felixe Mendelssohna sóla zazpívali Vladimír Smolka, Lubomír Moric, Aleš Svěrák a Tomáš Navrátil. Posledně zmíněný Navrátil letos předal své tradiční moderátorské slovo svému kolegovi, sám totiž připravil grafiku výpravně koncipovaného programu. Přesto bylo průvodní slovo koncertu opět skvělým obohacením a ukázalo, že tohle je jeden z nejsilnějších bodů tělesa.

Jedním z pomyslných vrcholů koncertu duchovní hudby bylo provedení tří Biblických písní Antonína Dvořáka v úpravě Antonína Tučapského. Sólového partu se zhostil mladý ostravský barytonista Theodor Šimáček. Syn sbormistra PSMU je jedním z nejvýraznějších pěveckých talentů nastupující operní generace, což se potvrdilo také jeho fantastickým pěveckým výkonem. Šimáčkovi nechyběla spolehlivá pěvecká technika, pevná nosnost barytonových hloubek a zejména zvučná, jasně průzračná a ušlechtilá barva hlasu. Podání mladého barytonisty bylo neokázale skromné a prosté patosu, přesto mu nechyběla vznešenost a procítěnost. Vynikající vokální doprovod členů PSMU byl spolehlivou oporou a poukázal také na mimořádnou osobnost Antonína Tučapského, který měl k duchovní hudbě intenzivní vztah.

Také v dalším průběhu odpoledního koncertu připravilo PSMU posluchačům mimořádné hudební zážitky. Jedním z největších byla populárně laděná kompozice Cantate Domino Vytautase Miškinise, zvukově překvapivé Alleluia Randalla Thompsona a také Lux aurumque Erica Whitacra, jehož náročného sóla ve vysoké hlasové poloze se báječně ujal Jan Rychtář. Koncert zakončilo nádherné provedení duchovní písně Svatý Václave, kterou napsal jeden z nejlepších českých skladatelů první půle 20. století Josef Bohuslav Foerster. Pěvecké sdružení moravských učitelů nezapomnělo ani na přídavek, který zajistila Láska opravdivá Leoše Janáčka.

Tradiční novoroční koncert PSMU poukázal na sílu tradice, která je provázána se zodpovědností a odvahou přinášet nové podněty. Dramaturgie koncertu provedla posluchače duchovní hudbou čtyř staletí a ukázala, jak je to nadčasový a progresivní žánr. Vybraným skladbám nechyběla hudební ani stylová pestrost.

Sbormistrovská koncepce Jiřího Šimáčka klade důraz na precizní dramatickou hudební výstavbu, která vždy vychází z konkrétního tvaru a podoby díla. Respektuje hudební zákonitosti a nesklouzává k laciným efektům v podobě nánosů dynamiky. Vyhýbá se úspěšně sborové rutině a staví na přirozené muzikalitě interpretů a kvalitě pečlivě zvolených skladeb. Při takové strategii a jednomyslné souhře je zřejmé, že koncerty tohoto tělesa o síle tří desítek barvitých mužských hlasů jsou zážitkem, na jaký se dlouho nezapomíná.



2024

leden

Tradiční ostravský koncert PSMU

Po pravidelných koncertech v prostorách Janáčkovy filharmonie jsme se letos rozhodli uspořádat koncert v kostele s naším klasickým duchovním repertoárem. Novinkou v našem programu jsou Biblické písně Antonína Dvořáka v úpravě našeho bývalého sbormistra Antonína Tučapského s barytonovým sólem. V něm se představí nový nadějný zpěvák, student konzervatoře a syn našeho sbormistra - Theodor Šimáček.
Srdečně Vás zveme.

plakát - https://psmu.cz/koncerty
program koncertu - https://psmu.cz/zacina-dalsi-koncertni-sezona



2024

leden

Premiéra skladby Biblické písně (Antonín Dvořák, úprava Antonín Tučapský)
Vražné, CZ



2024

leden

Slavnostní novoroční koncert ve Vražném 13. ledna 2024

Vážení a milí příznivci PSMU.
Zveme Vás na koncert duchovní hudby v rodné obci Johanna Gregora Mendela - zakladatele genetiky, objevitele základních zákonů dědičnosti, meteorologa, včelaře a astronoma.
Premiérově uvedeme Biblické písně A. Dvořáka v úpravě A. Tučapského s barytonovým sólem mladého a nadějného Theodora Šimáčka.
Přijďte si nás poslechnout.

psmu.cz/zacina-dalsi-koncertni-sezona



2023

říjen

Premiéra skladby Lux Aurumque (E. Whitacre)
Valašské Meziříčí, CZ



2023

říjen

Premiéra skladby Alleluia (Randall Thompson)
Valašské Meziříčí, CZ



2023

říjen

Premiéra skladby Filosof Konstantin (Jiří Pavlica)
Valašské Meziříčí, CZ




2023

červenec

12. hudební festival Johannese Brahmse ve Wernigerode
Wernigerode, CZ

Sakrální tvorba - zlaté pásmo
Mužské sbory - stříbrné pásmo



2023

červenec

Festival Wernigerode



2023

červen

Společný koncert PSMU a SZSU

Hned v neděli jsme se sešli u památníku Maryčky Magdonové a v kostele sv.
Jindřicha, kde se po 10 ti létech konala slavnostní akce u příležitosti odhalení
památníku Maryčky Magdonové a položení základního kamene velkolepého
starohamerského kostela sv. Jindřicha.
Od odhalení památníků Maryčky Magdonové, jehož výstavbu inicioval
starohamerský Sokol, letos uplynulo 90 let a základní kámen kostela byl
položen již před 160 lety. Součástí slavnosti byla přednáška o historii, výstava
historických fotografií a předmětů. Hlavním bodem nedělního programu byl
koncert Pěveckého sdružení moravských učitelů a jejich hostů Speváckého
zboru slovenských učitěľov. Krásné počasí přilákalo nejen místní, ale také
občany sousedních obcí. Účast byla velká. Děkujeme všem, kteří se na
organizaci oslav podíleli: V. Mrkvovi za TJ Sokol Staré Hamry, M. Šimečkové a I.
Martykánovi z farnosti, zaměstnancům obce, starohamerským hasičům a P.
Remešovi, kteří zajistili občerstvení a zázemí. Za skvělé koláčky děkujeme M.
Bačové.
Takto velká akce by nemohla proběhnout bez finanční podpory. Za poskytnutí
finanční dotace děkujeme Moravskoslezskému kraji a MAS Frýdlantsko
Beskydy.



2023

květen

Dvojkoncert k připomínce sbormistra Lubomíra Mátla

Program vzpomínkových večerů na Lubomíra Mátla v májových dnech 26. a 27. 5. 2023 v Brně:

Mátlův hlas - pátek 26. 5. v 18.00, aula JAMU

Sbor JAMU, Brněnský akademický sbor, Vox Iuvenalis

Připomínka pedagogické činnosti prof. Lubomíra Mátla. Vystoupí cviční sbor JAMU za řízení jednoho z posledních Mátlových žáků Jana Ocetka, který navazuje na veselkovskou sborovou tradici (prof. Lubomír Mátl byl snad nejúspěšnější Veselkův žák). Dále vystoupí Ocetkův sbor Vox Iuvenalis a Brněnský akademický sbor za řízení Pavla Šnajdra.

Mátlovo velmi pozdní odpoledne aneb „Sborový mág Lubomír Mátl“

Sobota 27. 5. v 17.00, Besední dům (výstava od 16.00)

Brněnský akademický sbor, Pěvecké sdružení moravských učitelů, Mátlův akademický sbor, členové Pražského filharmonického sboru, Moravského komorního sboru, prof. Miloš Štědroň, doc. Vladimír Richter, sólisté a komorní orchestr řízený žáky prof. L. Mátla.

Druhý večer je koncipován jako přátelské setkání všech, kteří měli Lubomíra Mátla rádi, ať to byli amatérští nebo profesionální sboroví pěvci, přátelé hudebníci, skladatelé, kolegové, muzikologové etc. Nejde vpravdě o koncert v tradičním pojetí, byť se samozřejmě bude zpívat celý večer: vystoupí PSMU, BAS, MAS i členové PFS, PKS, Moravského komorního sboru, sboru Camera Chabra, komorní orchestr a sólisté, zejména Mátlovy dcery Barbora, Tereza, Alžběta, Markéta a Marie. Připomeneme též skladatele Arnošta Parsche s jeho velmi obtížným, leč originálním a vděčným sborem „Víno“. Moderátoři prof. Miloš Štědroň a doc. Vladimír Richter zavzpomínají na své zážitky a zkušenosti se slavným kolegou a učitelem. Ve foyeru bude panelová výstavka ze života Lubomíra Mátla.

www.ceskesbory.cz/01-01-clanek.php?id=3719



2023

duben

Rozhlasová nahrávka Z. Lukáš - Jaro se otvírá (Český rozhlas)



2022

leden

Premiéra skladby Carmina Burana (Carl Orff)
Ostrava, CZ



2021

listopad

Premiéra skladby Tebe Poem (Dmitrij Bortňanskij)
Lanžhot, CZ



2021

říjen

Festival Echo
Hodonín, CZ





2019

říjen

Premiéra skladby Huslař (A. Dvořák)
Boskovice, CZ



2019

srpen

Premiéra skladby Ubi caritas (O. Gjeilo)
Polička, CZ



2019

srpen

Polička 555
Polička, CZ



2019

srpen

Premiéra skladby Ubi caritas (O. Gjeilo)
Polička, CZ




2019

červen

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka
Obora Hukvaldy, CZ



2019

červen

Smetanova Litomyšl
Litomyšl, CZ



2019

květen

Dvořákova Olomouc
Olomouc, CZ



2019

leden

Mgr. Jiří Šimáček zahájil činnost jako umělecký vedoucí



2019

leden

Mgr. Jiří Šimáček ukončil činnost jako sbormistr



2019

leden

Bc. Jiří Najvar ukončil činnost jako umělecký vedoucí



2018

červenec

Koncertní turné pobaltskými zeměmi a účast na festivalu Singing World v St. Petersburgu

Recenze - Milan Bátor 9. 8. 2018

Další senzační úspěch sboru z Moravskoslezského kraje. PSMU triumfovalo na prestižní soutěži v Petrohradě 9.8.2018 Milan Bátor Hudba Rozhovor

Moravské a slezské sbory o letošních prázdninách excelují na světových pěveckých soutěžích. Po nedávném fantastickém úspěchu karvinského Permoníku je tady další senzace. Legendární Pěvecké sdružení moravských učitelů (PSMU) si veze z prestižní světové soutěže v ruském Petrohradě několik ocenění! Více o skvělém výsledku povypráví jeho umělecký vedoucí Jiří Najvar, který korespondenčně odpovídal na naše dotazy ještě z ruských Benátek severu, jak se velkoměstu na řece Něvě také přezdívá.

Zvětšit obrázek

Pěvecké sdružení moravských učitelů. Foto: Singingworld.ru

Jirko, moc gratuluji k úspěchu na pěvecké soutěži a festivalu v Sankt-Petěrburgu. Mohl bys prosím přiblížit, jaká je historie soutěže a prestiž této akce?

Promiň, byl jsem ve sprše a je tady pomalá Wi-Fi. Tento festival nese ve jménu J. Falika. A pro něj byla zkomponována speciální skladba Pajuščij mir, kterou na místě zpívalo všech 36 sborů z celého světa.

Kdo to byl J. Falik?

Ruský skladatel, který byl patronem soutěže. Ta hymna se zde stala velice populární skladbou a všechny sbory ji uměly po několika dnech zpaměti.

Soutěže se PSMU zúčastnil ve třech kategoriích?

Ano, soutěžili jsme v kategorii mužské sbory (dirigoval sbormistr Jiří Šimáček), já jsem dirigoval duchovní tvorbu a do třetice v oblasti soudobé tvorby (dirigoval opět J. Šimáček). Za mužské sbory a duchovní tvorbu jsme získali dvě druhá místa! Soudobou tvorbu jsme vyhráli a máme první místo! Sbor postoupil do Grand Prix, kde provedl skladbu Miserere Piotra Janczaka. Dirigoval Jiří Šimáček a bylo to nejlepší provedení, co PSMU za mého vedení zatím předvedlo! V oblasti duchovní hudby jsme zpívali skladby Jacoba Handla Galla (Pueri Concinite), Leoše Janáčka (Ave Maria) a Josefa Bohuslava Foerstera (Svatý Václave).

Trofeje, které PSMU veze do Ostravy. (Foto: PSMU)

To je skvělý úspěch. Očekával bych, že si soudobou hudbu vezmeš na starost sám. Dodnes si pamatuji, jak tě v kompozici skladatel Edvard Schiffauer chválil.

Byli jsme tak s kolegou sbormistrem Jiřím domluveni, protože měl skvěle nastudován sbor Mirogoj Jana Grossmanna, který zařadil do této kategorie.

Takže k první ceně napomohla i skladba jednoho ze současných ostravských skladatelů? To je skvělé! Jak hodnotíš úroveň dalších sborů? Vyhráli opravdu ti nejlepší?

Většina sborů, především dětských, měla zařazenou také choreografii. PSMU zpívalo ve srovnání s jinými sbory skutečně kvalitní a náročný repertoár složený

z děl českých skladatelů P. Křížkovského, J. B Foerstera, a to výhradně a cappella.

Domníváš se, že jste vsadili na větší náročnost a méně atraktivity a pozlátka?

Šlo nám hlavně o kompaktnost a přiblížení autentického provedení české tvorby skladatelů tzv. české národní školy. Většina sborů soutěžila s méně náročnými skladbami a musela dohánět výkon zvukovými efekty a choreografií. My jsme šli po nasazení a dynamických proporcích, všechny skladby jsou harmonicky komplikované a díky polyfonii i náročné na soustředěnost. I proto jsme zpívali z not. Neznám sbor, který by takto náročný program zvládl zpaměti!

Myslím, že jste českou hudbu představili v dobrém světle! Jaká byla reakce a odezva publika a poroty?

Publikum se na sbor dívalo a poslouchalo s úžasem, mnoho z nich mělo zavřená víčka a meditativní výrazy… Po výkonech následoval standing ovation, včetně květin z publika – ty se objevily po posledním vystoupení na závěrečném ceremoniálu po provedení skladby slovenského mistra Eugena Suchoně Ej, dziny dziny dom.

Vypadá to, že si v Santk-Petěrburgu všimli, že se u nás v podání PSMU umí opravdu zpívat!

Ano. Když jsem dodirigoval svou kategorii, tak mi při odchodu lidé třásli rukou a gratulovali mi, jako bychom byli úplní exoti.. (smích). Přitom ruská kultura a jazyk má s námi tolik společného a příbuzného. Vypadá to, že porota i publikum také ocenili, že PSMU má ve svých řadách stále ještě několik profondo basů.

Je tohle vítězství signálem, že PSMU má našlápnuto dobýt Evropu, jako tomu bylo kdysi za časů legendárních sbormistrů Vacha a Šoupala?

Potřebujeme ještě více členů, abychom mohli „dobývat“ Evropu! (úsměv).

PSMU má ve svých řadách také skvělé sólisty. Je tak vynikající výsledek také dílem individuálních výkonů?

Určitě! Zpívali jsme dvě skladby od ruského autora Česnokova a oni byli úplně na roztrhání. Křičeli: Bravo!, když Ivan Stejskal dozpíval sólo ve skladbě Raduj sa. Dále bych rád vyzdvihnul Antonína Tomáška – letitého člena PSMU, který bravurně předvedl sólo ve skladbě Salve Regina Josefa Vejvody. Byl to také Antonín Tomášek, kdo současně připravil nový revidovaný notový materiál pro PSMU, ze kterého jsme tuto skladbu prováděli.

Vaší specialitou je zpívat ve fracích. Neodložili jste je ani v Rusku?

Ne. Zpívali jsme výhradně ve fracích, což bylo pro většinu lidí zde asi velká rarita (smích).

Byl čas nasát atmosféru Benátek Severu?

Ano, a musím říct, že Sankt-Petěrburg je skutečně obrovské a ohromující město. Sbor zde byl na projížďce městem autobusem, ale i lodí, kde zazpíval několik skladeb, včetně Věna Bedřicha Smetany. Okolní cestující a turisté byli skutečně nadšeni. Jeli jsme zde přece s tradiční českou tvorbou Smetany, Dvořáka, Janáčka a Martinů! To zde sklidilo na koncertech i mimo soutěže velký úspěch.

Co tě a PSMU čeká dále?

Chystáme velké překvapení na ostravské matiné: nové úpravy skladeb Jaroslava Ježka za doprovodu bigbandu! Dále mě čeká tvorba vánočního turné, které připravuji ve spolupráci s komorním sborem Echo z Frýdlantu nad Ostravicí. A také mne oslovili lidé z hudebního vydavatelství Českého rozhlasu ohledně vydání některých mých autorských skladeb, takže musím makat, aby byly výsledky (smích).

Tak se tuž, Jiří, ještě jednou srdečně gratuluji tobě, kolegovi Šimáčkovi i celému úžasnému sboru PSMU k excelentnímu výsledku a držím palce a těším se na další vaše aktivity!



2018

červen

PSMU na Hukvaldech

Milan Bátor - článek ze serveru Ostravan.cz

Pěvecké sdružení moravských učitelů zazpívalo na hradě Hukvaldy. Proslulý mužský sbor s více než stoletou tradici na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka vystoupil v ryze českém programu z děl Pavla Křížkovského, Antonína Dvořáka, Josefa Bohuslava Foerstera, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka.

Stromy v hukvaldské oboře jsou prastaré a mnoho z nich je ponecháno svému osudu i po smrti. Uschlé, ale stále stojící solitéry můžete potkat cestou pěšky na hukvaldskou zříceninu. Zcela jistě pamatují, když kolem nich chodíval i Leoš Janáček, který na svůj rodný kraj nedal dopustit a až do konce života s ním udržoval čilý osobní kontakt. Hukvaldská motta přivítala v 18 hodin Pěvecké sdružení moravských učitelů. Sbor, který provází umělecká aura podobně jako v případě slavného skladatele. Je to dáno především skvělými sbormistry, kteří za nepřerušenou kontinuitu PSMU dbali na špičkovou přípravu, kvalitu nácviku i provedení a uměleckou přesvědčivost repertoáru. Po dlouholetém skvělém vedení Lubomíra Mátla PSMU převzal jeho žák Jiří Najvar, který navázal na letitou strategii.

Prvním autorem, kterého PSMU zaplněnému hledišti hukvaldské motty zazpíval, byl Pavel Křížkovský. Rodák z Holasovic u Opavy je osudově provázán s rodinou Leoše Janáčka. Právě jemu v mládí zprostředkoval Janáčkův otec Jiří místo fundatisty v Opavě, kde také později studoval. A jak známo, Křížkovský se později odvděčil, když pomohl malému Leošovi.

Sbory Rozchodná, Odpadlý od srdca a Šatečka Pavla Křížkovského zazpíval PSMU skvěle. Jiří Najvar se prezentoval jako velmi zkušený sbormistr, udával nástupy jistým, pevným a srozumitelným gestem. Intonace jednotlivých hlasových skupin byla přesvědčivá od nejnižších basů po falzetové výšky v tenorech. Co však dělá tento sbor jedinečným, je jeho unikátní, semknutý výraz. Využití hlasové barvy a způsob artikulace společně s tempovými a dynamickými změnami byly v každé skladbě adekvátní hudebnímu i slovnímu obsahu písně.

Jednotlivé zdůraznění nálad znělo přirozeně, bez afektu a mnohde také překvapilo zřetelnou hravostí, s níž byly sbory šarmantně i důmyslně zakončeny. PSMU disponuje velice širokým rejstříkem výrazových prostředků, které zřejmě nejvíc zapůsobily ve sborech Leoše Janáčka: největší dojem zanechal skvěle zazpívaný Kantor Halfar i senzitivní přídavek Láska opravdivá. Interpretace PSMU má neodolatelné kouzlo a je na hony vzdálena mechanickému reprodukování. Moravští učitelé jsou zpěváci zkušení, ví, co chtějí a ví, jak toho dosáhnout.

Protože tento sbor sleduji dlouhodobě, nemohu nevyjádřit osobní potěšení z toho, jak kompaktně na mne jejich vystoupení na Hukvaldech zapůsobilo. Současně s tím registruji, že tenory v současnosti zpívají s větším přehledem a menší afektovaností ve vysokých polohách, sbor současně stále disponuje neobyčejně lahodnými a průraznými basy. Celková vyváženost sborového čtyřhlasu je prokreslená a optimálně vyvážená, což se projevilo nejen v Janáčkovi, ale i v Dvořákově Zavedeném ovčákovi i Foersterových náročných sborech.

www.ostravan.cz/48909/patecni-vecer-ve-viru-hudby-na-hukvaldech-janacek-a-martinu-v-ostrave-divoka-jazzova-jizda/




2017

listopad

Premiéra skladby Genus I (Jiří Třanovský)
Třanovice, CZ



2017

září

Rozhlasová nahrávka Sbory s texty Petra Bezruče ()




2017

červenec

Premiéra skladby V tom zeleném boří (Bohuslav Martinů)
Luhačovice, CZ



2017

květen

Natáčení k filmu o Jiřím Brdečkovi
Natáčení k filmu o Jiřím Brdečkovi - Evolutionfilms, CZ



2016

říjen

Praga cantat
Praha, CZ

zlaté pásmo - mužské sbory, stříbrné pásmo - duchovní hudba v kategorii mužské sbory, zúčastněné sbory



2016

září

Premiéra skladby Beati mortui, Miserere, Bohumínské meandry, Sovět prevěčnyj (F.Mendelssohn-Bartholdy, P. Jańczak,P. Rusek, P. Česnekov)
Český Těšin



2015

říjen

Premiéra skladby Tretia kniha žalmov (Ľuboš Bernáth)
Žilina spolu s SZSU za doprovodu Komorního orchestru Žilina



2015

říjen

Premiéra skladby Franz Biebl (Ave Maria)
Žilina



2015

říjen

Voce magna - 6. ročník - 9. - 11. 10. 2015
Žilina, SK



2015

září

Mgr. Jiří Šimáček zahájil činnost jako sbormistr



2015

duben

Premiéra skladby Za trochu lásky (Leon Juřica)
Petřvald u Karviné



2015

leden

Premiéra skladby Divím se milému, Vínek Stonulý (Leoš Janáček)
Ostrava



2015

leden

Premiéra skladby Jaroslav Kvapil (Kopretiny)
Ostrava



2015

leden

prof. Lubomír Mátl ukončil činnost jako umělecký vedoucí



2015

leden

Bc. Jiří Najvar zahájil činnost jako umělecký vedoucí



2014

prosinec

Bc. Jiří Najvar ukončil činnost jako sbormistr



2014

červenec

Festival Janáčkovy Hukvaldy
Hukvaldy - hrad, CZ



2014

duben

Bc. Jiří Najvar zahájil činnost jako sbormistr



2014

prof. Lumír Pivovarský ukončil činnost jako sbormistr






2010

koncert
Waldsassen, DE



2010

koncert v Eglise des Carmes
Brusel, BE



2010

-koncert v Eglise Saint Pierre le Vieux
Strassbourg, FR




2007


Kodaň, DK



2007


Växjö, SE



2007


Stockholm, SE



2007


Uppsalab, SE








2005

Festival duchovní hudby
Předklášteří, CZ



2005

Festival sborového umění
Jihlava, CZ





2004

červenec



2003

Premiéra skladby Izaiášovo proroctví (Bohuslav Martinů)
Kroměříž



2002

CD Foerster, Martinů (Styltón)



1998

CD Dvořák, Janáček, Martinů (Styltón)



1975

leden

prof. Lubomír Mátl zahájil činnost jako umělecký vedoucí



1975

Oldřich Halma ukončil činnost jako umělecký vedoucí



1973

prof. PhDr. Antonín Tučapský, Dr. h. c. ukončil činnost jako umělecký vedoucí



1972

Oldřich Halma zahájil činnost jako umělecký vedoucí



1967

prof. Lumír Pivovarský zahájil činnost jako sbormistr



1964

prof. PhDr. Antonín Tučapský, Dr. h. c. zahájil činnost jako umělecký vedoucí



1964

prof. PhDr. Antonín Tučapský, Dr. h. c. ukončil činnost jako asistent sbormistra



1962

prof. PhDr. Antonín Tučapský, Dr. h. c. zahájil činnost jako asistent sbormistra



1903

Sbor byl založen roku 1903.


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

Tenory, basy

co požadujeme?

Předpokládáme znalost not, základní pěveckou průpravu, pěvecká (sborová) praxe je vítána

co nabízíme?

Aktivní zapojení do práce v Pěveckém sdružení moravských učitelů /zkoušky, koncerty/cca 1x měsíčně o víkendech na různých místech, kde je organizován koncert, dobrý kolektiv, nevšední zážitky.

jak se stát členem?

Konkurz v místě dle dohody. Přihlášení na adresách tom.navratil@post.cz. Orientační intonace, přednes lidové písně. Výsledek bude oznámen ihned. Uchazečům bude uhrazeno jízdné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)