Pěvecké sdružení moravských učitelů z německého Wernigerode přivezlo zlato!

Pěvecké sdružení moravských učitelů se zúčastnilo XII. Brahmsova festivalu, který se konal v německém městě Wernigerode. Z festivalu si sbor odvezl nejen krásné zážitky, ale také zlato! Srdečně gratulujeme.



Aleš Zedník, neděle 16. července 2023
Magazín > Sborový život

PSMU na festivalu Wernigerode 2023

PSMU / PSMU

Přesně před týdnem skončil v malebném německém městě Wernigerode XII. Brahmsův festival a soutěž pěveckých sborů. Ze čtrnácti zemí čtyř kontinentů se sjelo dvacet sedm souborů, aby se představili na soutěžních a přátelských koncertech domácímu i zahraničnímu publiku, které se do místa konání festivalu sjelo v hojném počtu. V něm pochopitelné dominovaly místní soubory, k nejvíce exotickým patřily dětské soubory z Číny a Tchai-wanu, svým temperamentem zaujal evangelický soubor z africké Ghany a z hlediska ocenění nejúspěšnější soubor z Estonska. PSMU představovalo jediného zástupce České republiky na tomto festivalu.

Pěvecké sdružení moravských učitelů pod taktovkou Jiřího Šimáčka se přihlásilo do dvou soutěžních disciplín, do kategorie mužských sborů do 27 členů a do kategorie sakrálních písní á capella. A právě v této kategorii, díky velmi procítěnému podání skladeb Felixe Mendelssohna-Bartoldyho "Beati Mortui", "Ave Maria" Leoše Janáčka a "Miserere" Piotra Janczaka, přiřkla mezinárodní porota zlatý diplom. Obecenstvo v koncertním sále Liebfrauenkirchhofhalle odměnilo výkon moravských pěvců dokonce bouřlivým potleskem vstoje. Zúročil se tak nekompromisní, mnohdy pro členy až bolestivý tlak sbormistra Šimáčka v rámci předcházejících zkoušek, včetně těch ve Wernigerode. Za to si Jirka zasloužil absolutorium i srdečné poděkování sboristů po vystoupení.

Zlatý diplom pomohl zahladit zklamání ze stříbra ve zmíněné první kategorii mužských sborů do 27 členů. Zde si PSMU po uvedených intenzívních zkouškách věřilo dokonce více, než v kategorii sakrální tvorby v konkurenci daleko vyššího počtu kvalitních uchazečů. Avšak porota podle všeho nedokázala ocenit složitý part Janáčkovy skladby "Kantor Halfar" na motivy stejnojmenné básně Petra Bezruče, stejně jako strhující kompozice Eugena Suchoně na lidová témata, a zlato v této kategorii vůbec neudělila. Pravděpodobně bez znalosti textu a hlavně odkazu historicko-politických poměrů, odrážejících se v interpretovaných písních, je zejména pro neevropské porotce obtížné pochopit osudovost těchto skladeb a motivy k jejich zařazení do soutěže. Je to poznání, že Janáčkovy a Bezručovy sociální balady oslovují a budou oslovovat především domácí publikum.

V každém případě členové PSMU plně vnímali tep města, které takřka celý týden od 4. do 10. července 2023 žilo a dýchalo festivalem. O příjemný pobyt se staral velmi fundovaný organizační výbor, kterému pomáhalo několik desítek dobrovolníků. PSMU doprovázeli hned dva, kteří díky dobré orientaci v místních podmínkách dokázali pěvcům a jejich doprovodu připravit v době volna zajímavý poznávací program, za všechny možnost zazpívat si v kapli novogotického zámku nad městem, což běžně nebývá možné.

Cesta se mohla uskutečnit mimo jiné díky podpoře Nadace Leoše Janáčka a grantu Ministerstva kultury České republiky. Všichni věříme, že toto úspěšné zakončení pololetní koncertní sezóny PSMU bude mít pokračování i po prázdninách, kdy již v současnosti se rodí několik akcí, jejichž podrobný program bude včas avizován.

Proto se těšíme na viděnou s Vámi na některém z koncertů PSMU!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)