Smetanovci uctí Smetanu - slavnostní koncert ve Smetanově síni Obecního domu v Praze

Srdečně všechny zveme k uctění památky našeho národního skladatele. Jsme přesvědčeni, že slavnostní koncert ke 200. výročí Smetanových narozenin dne 2. března 2024 ukáže znovu krásu mužských vokálních skladeb a podnítí zájem zpěváků i hudební veřejnosti.



J. Klička, středa 28. února 2024
Magazín > Zprávičky

Bedřich Smetana

autor neznámý / Wikimedia Commons

Jak to všechno vzniklo? Poslední členové slavného mužského Pražského pěveckého sboru Smetana (založen 1909) se rozhodli náležitě oslavit blížící se 200. narozeniny svého patrona Bedřicha Smetany.

Začali tím, že uzavřeli smlouvu s Obecním domem v Praze na pronájem Smetanovy síně na inkriminované datum 2. března 2024. Předešli tím o tři měsíce státní kulturní orgány, které nakonec založily ke Smetanovým oslavám agenturu Smetana 200.

Od začátku bylo cílem smetanovců provést v Praze nejslavnější Smetanovy sbory, které znají ze své dávné minulosti okolo roku 1980, kdy PPS Smetana měl 80 činných zpěváků. Proto požádali o spolupráci moravské sbory, vesměs z Brna, aby bylo možno vytvořit osmdesáti až stočlenný mužský sbor. Akce se zúčastní Pěvecké sdružení moravských učitelů, Akademické pěvecké sdružení Moravan, Láska opravdivá z Masarykovy university a také Mužský pěvecký sbor B. Martinů z Poličky. Na koncertě zazní nejen slavná skladba Rolnická, ale také Tři jezdci a Píseň na moři; jen Odrodilec zůstal stranou. Ve spolupráci se smíšeným sborem ČVUT Praha zazní závěrem koncertu kantáta Česká píseň. Mužské sbory přidají i menší Smetanovy sbory Věno, Slavnostní sbor a Modlitbu, dětský sbor Radost Praha oblíbené ženské sbory Má hvězda, Přiletěly vlaštovičky a Západ slunce. Ozvláštněním koncertu bude vystoupení houslisty Jaroslava Svěceného se skladbou Z domoviny (dvě dua pro housle a klavír). Smetanovu symfonickou tvorbu připomenou dvě symfonické básně z cyklu Má vlast – Vyšehrad a Vltava, v provedení Karlovarského symfonického orchestru.

Účast Jaroslava Svěceného na tomto koncertě není náhodná. Jeho spolupráce s PPS Smetana je letitá. Do sboru ho přivedl sbormistr Vladimír Doležal, aby společně nacvičili pětidílný cyklus Zdeňka Lukáše Jaro se otvírá pro housle a mužský sbor, který skladatel PPSS věnoval. S tímto sborem vystupovali společně také v zahraničí − v roce 1983 ve Francii a 1984 v Polsku. Dále ho uváděli při mnoha slavnostních příležitostech, naposledy v roce 2021 při koncertě k 60. narozeninám Jaroslava Svěceného ve Smetanově síni. Proto Svěcený ochotně potvrdil účast na tomto koncertě, kde zahraje jedinou Smetanovu skladbu pro sólové housle a klavír, za doprovodu vynikající klavíristky Lucie Karlové.

Smetanovci si také připomínají zájezd sboru v roce 1991 do Švédska, kde byl speciálně zařazen koncert ve Smetanově někdejším působišti Göteborgu, v chrámu Vasa kyrka, a položení věnce u pamětní Smetanovy desky se zpěvem Věna. Smetana působil ve Švédsku v letech 1856-61 a měl velký vliv na tehdejší hudební život právě v Göteborgu. Proto jsme při přípravách koncertu oslovili také švédského velvyslance J. E. Fredrika Jörgensena a získali jsme jeho záštitu. Rádi bychom ještě nějakou dobu udrželi Smetanovskou tradici a provedli skladby dalších našich klasiků (Dvořáka, Foerstera, Janáčka, Křičky). Proto vyzýváme zpěváky, starší, ale zejména mladší, aby nás přišli podpořit.

Ing. Josef Klička, PPS Smetana


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)