Kühnův dětský sbor

Kühnův dětský sbor (založen 1932) patří k nejvýznamnějším českým uměleckým kolektivům, známým nejen v Evropě, ale i v Japonsku, Spojených státech amerických (Carnegie Hall – 2002), Kanadě, Mexiku (2005), Singapuru a Malajsii.



Vladimíra Brychová, úterý 17. října 2006
Magazín > Sborový život

Ilustrační foto - Kühnův dětský sbor.

Za třičtvrtěstoletí své existence vychoval tisíce talentovaných dětí a naučil je lásce k hudbě a umění. Z jeho nejnadanějších členů vyrostli významní umělci – dirigenti, režiséři, skladatelé, pěvci i instrumentalisté. Mezi slavné osobnosti, které ve sboru vyrostly, patří mimo jiné dirigent Jiří Bělohlávek, herečka Jitka Molavcová, řada sólistů opery Národního divadla jako např. Jaroslav Březina nebo Yvona Škvárová, ale i zpěvačky Bára Basiková nebo Monika Absolonová. Mimořádnou uměleckou pověst sboru dokládají i oficiální pocty, jichž se tělesu dostalo, včetně European Grand Prix z roku 1998. Sbor je pravidelně zván na velké hudební festivaly a prestižní koncertní turné. Vedle samostatných koncertů spolupracuje systematicky se špičkovými orchestry, Národním divadlem, Státní operou Praha i zahraničními operními scénami. Mezi úspěchy z poslední doby patří například účinkování v inscenaci Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky na prestižním festivalu Bregenzer Festspiele nebo profesionální koncertní turné v Mexiku (2005). V letech 1952 – 1992 byl sbor přičleněn k České filharmonii. Na gramofonové desky a CD již nahrál přes 50 titulů.

Kühnův dětský sbor nabízí prvotřídní kvalitu využití volného času dětem z celé Prahy, ale i širokého okolí. Kromě pravidelných zkoušek každé dítě sboru dvakrát ročně zpívá na pódiu nejkrásnějšího hudebního sálu, jaký Praha má, ve Dvořákově síni Rudolfina. Sbor v rámci své činnosti s dětmi pracuje nejen po hlasové stránce (umělecký ředitel Prof. Jiří Chvála, sbormistryně Světlana Tvrzická, Tereza Bystřická, hlasová poradkyně Stanislava Jirků a Eliška Hrubá - Toperczerová), ale pravidelně v rámci příprav koncertních vystoupení děti připravuje také choreografka a odbornice na lidový tanec Živana Vajsarová. Na jaře 2006 sbor rozšířil své působení ještě o scénické provedení dvou dětských oper pod režijním a pěveckým dohledem Elišky Hrubé - Toperczerové.V létě pořádá Kühnův dětský sbor pro své členy každoročně letní umělecké soustředění v Žihli, kde kromě zkoušek se sbormistry je připravena pro děti široká škála doplňkové činnosti, jako výtvarné práce, celotáborová hra, apod.

Kühnův dětský sbor zkouší v krásně rekonstruované aule TGM v ZŠ Ortenovo nám. 34 v Holešovicích a v ZŠ Kuncova v Praze 13 ve Stodůlkách . Více informací najdete na www.kuhnata.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)