Kühnův dětský sbor nadchl moskevské obecenstvo

Mimořádně vřelého přijetí se dostalo v Moskvě českému Kühnovu dětskému sboru, který se v ruské metropoli představil koncertním vystoupením poprvé. Na pozvání Vladimira Fedosejeva, ředitele a šéfdirigenta Velkého symfonického orchestru P.I. Čajkovského, se zúčastnil dvou koncertů, uspořádaných k uctění památky Antonína Dvořáka. Dnes zazpíval také ve Slovenském institutu v rámci Roku české hudby.



Alexandra Malachovská, čtvrtek 15. dubna 2004
Magazín > Sborový život

Kühnův dětský sbor v Moskvě

Ve Velkém sále Moskevské konzervatoře, kde Fedosejev uvedl výběr z Dvořákových Slovanských tanců, se dětský kolektiv představil s českými národními písněmi. Na návrh Vladimira Fedosejeva skupina dětí zazpívala před každým tancem jednu píseň v a cappella úpravě.

"Byl to velmi hezký nápad a podle atmosféry, kterou jsme vycítili, myslím, že se to podařilo," řekl ČTK umělecký vedoucí sboru Jiří Chvála. "Fedosejev tak chtěl zdůraznit, z čeho Dvořák čerpal a navodil atmosféru české zpěvnosti," dodal.

Při dalším koncertu český dětský sbor vystoupil s ruským sborem Akademie sborového umění v Dvořákově oratoriu Stabat Mater.

"Atmosféra ve Velkém sále Moskevské konzervatoře byla něco jedinečného. Je vidět, jak ruské obecenstvo hudbu cítí. Každý muzikant o tom moc slyšel a vím, že se tady uskutečnila řada světových premiér pozoruhodných skladeb. Přijít do toho prostředí, kde se dělá ta krásná muzika, to je ohromně inspirativní a velmi to na člověka zapůsobí," řekl dále Chvála o svých dojmech s hostování v ruské metropoli. Vyjádřil zároveň politování, že čeští umělci nejsou v Moskvě častými hosty.

"Myslím, že je to škoda. K nám jezdí řada ruských kumštýřů a sólistů. V Praze je také spousta báječných ruských zpěváků. Je třeba rozšiřovat kontakty. Ruská kultura je velice zajímavá a svébytná a spolupráce na tomto poli je velmi užitečná," řekl.

Kühnův dětský sbor navázal spolupráci s šéfdirigentem Velkého symfonického orchestru P.I. Čajkovského na rakouském operním festivalu Bregenzer Festspiele 2003. Ve scénickém provedení Janáčkovy opery Příhody Lišky Bystroušky pod taktovkou Vladimira Fedosejeva vystoupilo v roli malých liščat 16 členů Kühnova dětského sboru.

Naposledy Kühnův dětský sbor vystoupil v Rusku zhruba před 15 lety, když se v Moskvě představilo Národní divadlo. Malá skupina dětí se tehdy účastnila inscenace ve Velkém divadle. Chvála uvedl, že s nynějším účinkováním sboru je velmi spokojen a že by se velmi rádi do ruské metropole znovu vrátili.

"Zdá se také, že ruská strana byla s naším vystoupením velice spokojená a pan dirigent Fedosejev naznačil, že by s námi rád spolupracoval i v budoucnosti," sdělil.

Sbor založený v roce 1932 patří k nejvýznamnějším českým uměleckým kolektivům. Známý je nejen v Evropě, ale také v Japonsku, USA, Kanadě, Singapuru a Malajsii. Za 70 let vychoval tisíce talentovaných dětí. Jeho členové se stali významnými dirigenty, skladateli, pěvci i instrumentalisty. Je pravidelně zván na velké hudební festivaly a prestižní koncertní turné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)