Europa Cantat – Nabídky pro sbory a zpěváky (3/6)

Europa Cantat – Singing Week in Tarragona (Španělsko), 16.–24. 7. 2005

Dětské sbory, mužské sbory, sbory mladých a jiné sbory, smíšené i stejnohlasé, pěvecké skupiny a jednotliví zpěváci se mohou zúčastnit některého z mezinárodních pěveckých týdnů v létě 2005.



Europa Cantat, pondělí 21. února 2005
Magazín > Zahraničí

Ilustrační obrázek.

Pro smíšené sbory, sbory mladých a jednotlivé zpěváky.

Ateliér 1. – Východoevropské lidové písně pro mužské a ženské sbory

Vedení: Theodora Pavlovitch (Bulharsko)

Program ateliéru zahrnuje některé velmi známé písně východoevropských zemí (Rusko, Ukrajina, Bulharsko, Rumunsko, Makedonie, Srbsko a Černá Hora). Část programu sestává z originálních lidových písní, které byly upraveny známými skladateli, další část z kompozic skladatelů (Stravinský, Ivan Spassov, Nikolai Stoikov) kteří stavěli na známých folklórních tradicích. Krásné melodie, atraktivní rytmy a působivé texty probudí v pěvcích i posluchačích rozličné pocity a nálady. Písně o lásce, hudební obrázky a žertovné kousky.

Ateliér 2. – ‚Hosanna‘ (Anglická polyfonie od 16. do 21. století)

Vedení: Malcolm Goldring (Velká Británie)

Lze říci, že anglická sborová hudba zažila dvě zlatá období – obě jsme zahrnuli do tohoto ateliéru.

První díl obsahuje hudbu skladatelů Thomase Weelkese a Henryho Purcella z 16. a 17. století; oba tvořily působivou a melodickou hudbu a duchovní texty zpracovávali citlivě a inspirativně. Pak přeskočíme dvě staletí a seznámíme se s jejich následovníky: Hubertem Parry a Charlesem Stanfordem, jejichž hudba začíná tam, kde Weelkes a Purcell skončili. Soustředí se na velkolepost mužských hlasů a skvělý soulad slova a hudby. Ze současných skladatelů vybíráme Johna Ruttera a mladého skotského komponistu Jamese Macmillana. Zažijte bohatství anglické sborové hudby včerejška i dneška!

Ateliér 3. – Les quatre estacions

Vedení: Jordi Casas (Španělsko)

Pod názvem Les quatre estacions (katalánsky čtyři roční období) jsme vybrali osm kompozic šesti různých skladatelů – Mendelssohna, Brahmse, Faurého, Barbera, Hindemitha a Brotonse – jejichž texty se více či méně týkají jara, léta, podzimu a zimy. Na tento způsob projdeme celým rokem a capella nebo s klavírním doprovodem, vedeni rukou vynikajících básníků a hudebníků.

Ateliér 4. – Kubánský populár a capella – Hudba pro smíšené sbory mladých: Tradice a přítomnost

Vedení: Maria Felicia Pérez (Kuba)

Účastníci tohoto ateliéru se mohou seznámit s vývojem a základními hudebními vlastnostmi nejvýznamnější kubánské populární hudby, jako je Bolero, Guajira, Habanera, Son a Cha-Cha-Cha, a přitom si zazpívat vynikající úpravy pro sbor a capella. Budou také moci poslouchat originální písně s nástroji a hlasy.

Ateliér 5. Dirigentský kurs pro pokročilé

Pracovní sbor: Grupo Vocal de Difusión (Argentina)

Vedení: Johan Duijck (Belgie)

Repertoár zahrnuje sedm známých skladatelů ze sedmi různých zemí a skládá se z předních děl a capellového sborového zpěvu 20. století. Nejdůležitější témata mistrovské třídy: analýza partitur, zvukový obraz, zkoušková a taktovací technika, styl a interpretace. Sbor Grupo Vocal de Difusión nabízí vynikající kvalitu, takže bude od studentů vyžadována vysoká a mezinárodní úroveň. Během prvního dne kurzu bude vybráno maximálně sedm dirigentů. Všech vyučovacích hodin se mohou zúčastnit pozorovatelé. Bližší údaje k repertoáru naleznete na webových stránkách Europa Cantat (www.europacantat.org).

Společná skladba

Zoltán Kodály (1882–1967): Budavári Te Deum

vedení: Laszlo Heltay (Velká Británie, Španělsko)

Toto dílo bylo napsáno roku 1936 u příležitosti 250. výročí osvobození zámku Buda od tureckého obsazení pro smíšený sbor, sólisty a orchestr. Poprvé bylo uvedeno v tomtéž roce v korunovační katedrále (kostel sv. Matouše) v Budapešti. Zahraniční premiéra se brzy na to konala v Londýně se sborem a orchestrem BBC. Že se jedná o vzpomínku na hrdiny Budavaru, dokazují triumfální trumpetové rázy, které dílu dodávají vojenský charakter. Te Deum je Kodályho nejkoncentrovanějším dílem, sjednocuje gregoriánské prvky, bachovskou polyfonii, palestrinovské harmonie a lidovou pentatoniku. Kodályho kreativní duch všechny uzavírá do harmonické jednoty.

Organizace/Informace/Pozvánky

Associació Cor Ciutat de Tarragona (Setmana Cantant)

Apartat de correus 1177, E-43080 Tarragona (Spain)

Tel + Fax: +34 977 227721 3104721

E-mail: setcanta@tinet.org

www.geocities.com/acctmusic


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)