Již známe program letošních Foersterových Osenic

Dětenice - Na to, zda se bude letos konat další, již osmý ročník festivalu Foersterovy Osenice 2008 se Deník dotázal starosty pořádající obce ing. Radomíra Vališky.



František Zumr, čtvrtek 2. června 2022
Magazín > Zprávičky

Foerstrovy Osenice 2014

Jan Matějka / Foerstrovy Osenice

„Je již zřejmé, že zůstane osvědčené schéma – matiné – přehlídka – večerní koncerty v okolí. Do tohoto rámce budou zasazeny programy českých a zahraničních sborů. I letos byl nabídnuta účast sborům ze Slovinska a novinkou by byla účast sboru, který by vyslal Svaz lužickosrbských sborů. Při této příležitosti by se též konal křest Knihy lužickosrbských přísloví, kterou překládá dr. J. Čajová,“ informuje starosta Vališka.

Z českých sborů organizátoři počítají se sbory Boleslav, Stojmír a Bendl, z Prahy s Pražskými mužskými sbory a Chrámovým sborem od sv. Ignáce. Přihlásily se i Doubravan Chotěboř, Perštýn-Ludmila-Suk Pardubice a Foerster Přelouč. Tyto sbory předložily včas potřené programy a řádně vyplněné přihlášky. Účast dalších těles je v jednání.

Novinka

„Novinkou bude další finální skladba pro festivalový smíšený sbor. Festival se koná v roce nedožitých 80. narozenin skladatele Zdeňka Lukáše. Jedna z jeho skladeb bude k nastudování rozeslána přihlášeným sborům,“ uvedl ředitel festivalu, profesor František Zumr.

Letošní ročník je též zařazen do programu oslav 100. výročí založení Pěveckého sdružení pražských učitelů. Oslavám udělil osobní záštitu ministr kultury Václav Jedlička a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Bude tedy i na tomto festivalu vzpomínáno na generace českých kantorů, které přispívaly k vytváření tradice hudebnosti českého národa.

„Tento náš svátek se koná v sobotu 7. června v Osenicích, Dětenicích a okolí a má i preludium, své pražské zahájení v pondělí 2. června na Olšanských hřbitovech v 17 hod. u hrobu Foersterů,“ dodal profesor František Zumr.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)