Osmý ročník Foerstrových Osenic začal prologem

3. 6. 2008

Dětenice - Jedním z nemnoha kulturních festivalů našeho okresu, který obhájil své místo na slunci jsou Foersterovy Osenice.



Radovan Sál, čtvrtek 2. června 2022
Magazín > Zprávičky

M. Košler na FO 2008

Jan Matějka / jicinsky.dennik

Do malé vsi, která je součástí obce Dětenice se již poosmé vypraví amatérské pěvecké ansámbly ze severovýchodu republiky, ze středních Čech a Prahy. Tradiční datum připadá na první červnovou sobotu.

Prolog

Letošní ročník byl zahájen již včera, v pondělí 2. června prologem, který se odehrál v 16 hodin na Olšanských hřbitovech. Tam se konala vzpomínka u hrobu skladatele J.B. Foerstra a o dvě hodiny později v aule Základní umělecké školy Ilji Hurníka na Vinohradech zazněl koncert Dětského pěveckého sboru Rolnička Praha a Pražských mužských sborů.

„V Osenicích bude zahájen festival tuto sobotu v 10 hodin v kostele slavnostní mší a hudebním matiné, od 14 hodin bude probíhat festivalová přehlídka všech sborů v amfiteátru,“ uvedl starosta Dětenic ing. Radomír Vališka.

Nejen Osenice

Z přírodního divadla vedle osenické školy po ukončení odpoledního programu zamíří ansámbly ke koncertům do Libáně, Bystřice, Bukvice a Sobotky. Všude je stanoven jednotný začátek na 19. hodinu.

Kolektivy, které se pravidelně setkávají na tomto festivalu, jsou sdruženy v Unii českých pěveckých sborů.

„Letos přijedou z Mladé Boleslavi, Dolního Bousova a Sobotky, Chotěboře, Přelouče, Dvora Králové, Jičína, Českých Budějovic a Prahy. Mezinárodním se Foerstrovy Osenice staly již ve svém třetím ročníku, kdy se slovinské sbory přihlásily k památce zakladatele své národní hudby, kterým byl osenický rodák Antonín Foerster,“ objasnil Radomír Vališka.

V programech ansámblů budou letos vedle skladeb J. Foerstra a J.B. Foerstra i díla loni zemřelého skladatele Zdeňka Lukáše.

Významné životní jubileum nestora dirigentů sborového zpěvu, profesora Jana Kasala (85) připomene Pěvecké sdružení pražských učitelů, které zároveň slavnostním programem upozorní na sté výročí svého založení.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)