Ve věku nedožitých 101 let zemřel sbormistr Prausova pěveckého sboru Jaroslav Ehl

“Kdo chce pochopit hudbu, nepotřebuje ani tak sluch, jako srdce.” (Jiří Mahen)

V pondělí 14. února 2022 zemřel zpěvák a sbormistr, Jaroslav Ehl. Jeho hudební působení je spjato především s Prausovým pěveckým sborem. Smuteční obřad se uskuteční 21. února ve 12:00 v obřadní síni v Rychnově nad Kněžnou. Čest jeho památce!



-cs-, čtvrtek 17. února 2022
Magazín > Zprávičky

Smuteční věnec

Manfred Heyde / wikipedia.com

<#b>Jaroslav Ehl<#>, se narodil 17. dubna 1921 ve Skuhrově nad Bělou, jako šesté dítě Františka Ehla, slévačského mistra v místní firmě Porkert a později starosty obce.

V letech 1936—1940 absolvoval učitelský ústav v Hradci Králové v oborech český jazyk, tělocvik a výtvarná výchova. Po škole jeden rok hospitoval a poté postupně učil v Kvasinách, Lupenici a Javornici, aby se pak natrvalo vrátil do svého rodiště, kde se stal se stal učitelem a na dlouhá léta i ředitelem základní školy ve Skuhrově nad Bělou (1953-1982).

Byť jeho hlavním profesním oborem nebyla hudební výchova, jeho velikým zájmem byla po celý život právě hudba. Jeho sbormistrovská práce začala v polovině minulého století v tělese českých učitelů, později ve smíšeném sboru českého učitelstva u prof. J. Plavce. Čtyřicet tři let (1963—2006) byl sbormistrem Prausova pěveckého sboru v Rychnově nad Kněžnou a poté další tři roky působil v řadách jeho zpěváků – basistů.

Hudební i pedagogická práce Jaroslava Ehla byla vždy vysoce oceňována veřejností, po právu také došla i oficiálního uznání. Byl nositelem Ceny F. M. Pelcla, Čestného uznání Unie českých pěveckých sborů (UČPS), zlatého odznaku Města Rychnova nad Kněžnou a zlatého odznaku Unie českých pěveckých sborů (UČPS) s granáty, Ceny prof. PhDr. J. Plavce, DrSc. V roce 2021 obdržel za své celoživotní působení nejvyšší sbormistrovské ocenění ČR - Cenu Bedřicha Smetany.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Prausův pěvecký sbor a X-tet, z.s.

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – zal. 1868
smíšený sbor


Rychnovský dětský sbor - Carmina

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – zal. 1992
školní dětský sbor


Rychnovský chrámový sbor

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – zal. 1902
chrámový smíšený sbor duchovní hudbu


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)