V neděli odešel do hudebního nebe sbormistr prof. Lubomír Mátl.

V hlubokém zármutku oznamujeme všem přátelům sborového zpěvu, že nás v neděli 9. srpna 2020 po těžké nemoci opustil ve věku 79 let sbormistr, dirigent a hudební pedagog prof. Lubomír Mátl.



Jiří Kolář, středa 12. srpna 2020
Magazín > Sborový život

porf. Lubomír Mátl

Ondřej Staněk / ucps.cz

Smutná zpráva

Znali jsme se spolu téměř 50 let, a přestože jsme se nevídali příliš často, patřil k mým dobrým přátelům. Po otevření nového oboru „Sbormistrovství“ na katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty UK v Praze v roce 1990 jsem proto ani na okamžik při výběru vhodných nových specialistů nezaváhal, a přizval jej k spolupráci. Jsem přesvědčen, že jeho studenti toho jistě rovněž nelitují.

Lubomír Mátl se narodil 6. 3. 1941 v Brně. Jeho rodiče i sourozenci se věnovali hudbě. Se sborovým uměním se začal seznamovat jako člen Brněnského dětského sboru vedeného prof. Františkem Lýskem. Na brněnské konzervatoři studoval hru na varhany u Josefa Černockého, hru na klavír u Viléma Vaňury a skladbu u Theodora Schäfera. Na JAMU absolvoval u Josefa Veselky obor Dirigování sboru (1955) a u Richarda Týnského obor Dirigování orchestru (1967). Vysokoškolské studium ukončil aspiranturou v oboru Řízení sboru u Josefa Veselky.

Od roku 1963 byl sbormistrem Brněnského vysokoškolského sboru, po roce 1966 jeho uměleckým vedoucím. V této funkci pokračoval i po přejmenování tělesa na Brněnský akademický sbor (1970) až do roku 1982, kdy vedení BAS převzal jeho žák Petr Chromčák. Po roce 1975 se stal nejprve členem, po půl roce sbormistrem a později také dlouholetým uměleckým vedoucím PSMU. Souběžně působil jako sbormistr s povinností dirigenta v Janáčkově filharmonii (1972–78) a ve Slovenské filharmonii, jako hlavní sbormistr v PFS (1981–92) a sbormistr PS ČRo (1992–95). Jako sbormistr pravidelně od roku 1983 spolupracoval s Rossiniho operním festival v italském Pesaru a od roku 1995 s operním festivalem v irském Wexfordu. Početná a významná jsou jeho hostování u předních českých i zahraničních pěveckých sborů a orchestrů, např. v letech 1995–2000 u sboru Radio France. Pravidelná byla i jeho spolupráce s předními dirigenty, jako byl Václav Neumann, Zdeněk Mácal, Libor Pešek, Jiří Kout, Otakar Trhlík, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Gerd Albrecht, Helmut Rilling, Erich Leinsdorf, Georg Solti, Leonard Bernstein a další.

Pedagogicky začal Lubomír Mátl působit na Janáčkově konzervatoři v Ostravě (1972–78) a současně na JAMU, kde se v roce 1994 habilitoval a v roce 2007 byl jmenován profesorem. Vyučoval i na pražské AMU a, jak bylo řečeno, na PedF UK.

Milý Luboši, měli jsme Tě moc rádi a budeš nám chybět. Zanechal jsi však za sebou hlubokou, úrodnou uměleckou i pedagogickou stopu, která ještě dlouho ponese své plody.

Jiří Kolář


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)