Letošní Rolničkové svátky písní byly věnovány tvorbě Jiřího Temla

Festival dětských pěveckých sborů Rolničkové svátky písní pořádá dětský pěvecký sbor Rolnička Praha pro děti od předškolních po vyspělé koncertní sbory. Letošní již 18. ročník se konal 17. a 18. dubna v Salesiánském divadle v Praze a byl věnován tvorbě Jiřího Temla pro děti. Všechny sbory měly zazpívat v programu aspoň jednu jeho skladbu. Pro některé to nebyl žádný problém, pro jiné to bylo vítané rozšíření jejich repertoáru.



Hana Virglerová, neděle 10. května 2015
Magazín > Sborový život

Jiří Teml na festivalu Rolničkové svátky písní 2015

Sám skladatel se zúčastnil všech 4 festivalových koncertů, čehož jsme si všichni velmi vážili. Pokaždé na závěr koncertu přišel za zpěváky na pódium a poděkoval jim za hezká vystoupení. Na závěr se vyjádřil, že získal od sborů mnoho podnětů pro svou další práci, takže se těšíme na nové písničky.

Festival zahájily v pátek večer koncertní sbory Svítání Praha, Jiřičky Mladá Boleslav a Rolnička Praha. Na koncertu zazněly Všelijaké písničky v podání Rolničky, dále Písničky z trávy a Svítání přidalo skladbu Ave Maria.

V sobotu ráno zahájily sbory mladších školních dětí. Kromě Rolničky M to byly Sýkorky, přípravka sboru Slavíčci Praha pod vedením Alice Stavělové. Ty předvedly výbornou artikulaci i intonaci a byly v tom vzorem ostatním. Školní sbory zastoupila Hrabalova koťata ze ZŠ B. Hrabala v Praze 8.

Odpoledne vystoupily předškolní děti. Nejmladší z nich byli Ťutínci, přípravka sborů Pueri gaudentes a Radost Praha. Stejně jako Kuřátka, další přípravka Slavíčků, a nejmladší oddělení Rolničky P zazpívali moc hezky a sklidili velký potlesk.

Festivalový program uzavřely starší přípravky Rolničky a jejich hosté – Hvězdičky, přípravka Jitřenky České Budějovice. Ti své vystoupení obohatili nápaditým pohybem. Mezi nejoblíbenější písničky J. Temla patřil cyklus Mateřídouška, Pětilístek a Sluníčko. Rolnička D přidala ještě pozapomenutý cyklus Písničky z Tramtárie.

Všechny sbory předvedly výbornou úroveň a vzájemně se inspirovaly svými nápady. A to je cíl našeho festivalu. Děkujeme za spolupráci Salesiánskému divadlu v Praze 8 a za podporu Hlavnímu městu Praha. Srdečně zveme na další ročník, který se uskuteční 8. a 9. dubna 2016.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Dětský pěvecký sbor Slavíček Praha

Hlavní město Praha – zal. 1999
dětský sbor


Jitřenka

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1952
dětský sbor


Pueri gaudentes

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1990
školní chlapecký sbor


RADOST PRAHA

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
školní dětský sbor


Rolnička Praha

Hlavní město Praha – zal. 1978
sborová škola


Svítání

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1996
školní dětský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)