Až svoboda zazvoní, budou znít celou zemí slova černošských spirituálů

Těmito vzletnými slovy končí slavný projev o velikém snu, který před 250 000 posluchači přednesl černošský vůdce Martin Luther King 28.8.1963 v americkém Washingtonu. Po padesáti letech zaznívá projev na mnoha místech naší země při konání koncertů připomínajících toto výročí.



iuventus-gaude, pondělí 25. listopadu 2013
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! a Spiritual kvintet

Před zaplněným jabloneckým divadlem jej v pátek 15.11. slavnostně přednesl i herec Stanislav Zindulka. Svým hereckým a vypravěčským uměním plným pokory a laskavosti připomněl ve svých čtyřech vstupech osobnost a odkaz vůdce a nositele Nobelovy ceny míru Martina Luthera Kinga. Hluboké myšlenky doznívaly za zvuku celkem devíti náročných úprav černošských spirituálů v podání dětského sboru IUVENTUS, GAUDE!

Vážnější, první část večera pak uvolnila svým pestrým programem legendární kapela SPIRITUÁL KVINTET.

A podobně, jako po slavném projevu zavládla ve Washingtonu nálada sounáležitosti všech lidí, i závěr tohoto koncertu naplnila atmosféra jednoty, když v podání jabloneckých dětí, legendárních umělců a celého publika zazněly tóny Čelakovského Pocestného, Mlýnský kámen či tradicionál Kumbaya. Jednota a sounáležitost zavládla i mezi dětmi sboru, které v počtu 60 členů zazpívaly i s loňskou sestavou naposledy. 13 sboristů obdrželo kytičku, když se s nimi pan sbormistr veřejně rozloučil.

Další se sborových projektů - scénické provedení Rybovy mše Hej mistře! 14.12. v jabloneckém divadle již sbor provede ve své letošní nové sestavě.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)