DIRAIT-ON - bakalářský koncert dirigentky Anežky Gráttové

Spojené sbory Iuventus, gaude!, Amici, gaudete!, Liberi, gaudete!, Domini, gaudete!

V pátek 3. května proběhl v krásném barokním kostele sv. Michaela na Smržovcel mimořádný koncert.

Tento koncert byl zároveň bakalářskou zkouškou sbormistryně Anežky Gráttové.



Věra Koulová, úterý 11. června 2019
Magazín > Zprávičky

Bakalářský koncert A. Gráttové

Martin Morávek / http://www.zusjbc.cz

Pro svou závěrečnou zkoušku oslovila děti ze sborů Iuventus,gaude! - sbormistra MgA Tomáše Pospíšila a naši farnost P. Pavla Ajchlera, zda by mohla zkoušku - absolventský koncert uskutečnit v kostele sv. Archanděla Micheala ve Smržovce a s dětmi Iuventus , Gaude!

Je pravda, že nás Anežka upozornila na větší počet zpěváků, ale když se při první zkoušce nahrnulo do kostela více než 100 dětí, tak jsme žasli. A nakonec jsme spočítali celkem 150 zpěváčků a zpěváků! Bakalářský koncert Anežky byl pro náš kostel a hlavně pro nás posluchače naprosto výjimečný! Nejen významem, ale i počtem vystupujících a jejich zpěvem, nečekanou přítomností vysokých pedagogických odborníků, velmi dobrou organizací celého večera, výborným zpěvem dětí a samozřejmostí, se kterou je všechny postupně řídila a vedla Anežka. A to se nezmiňují o naprosto plném kostele, kde bylo vyplněno každé volné místečko napjatě poslouchajícími návštěvníky.

K programu koncertu by se dalo psát hodně, hlavně proto, že byl sestaven z velké části z francouzských skladeb. Anežka nám vše vysvětlila v rozdávaném programu :

„ Při rozhodování o dramaturgii koncertu padla má volba na krásnou skladbu českého skladatele 30. stol. Petra Ebena -Truvérskou mši. To téma nás přenáší do středověku, k době trubadúrů, což byli francouzští potulní pěvci a umělci s loutnou, kteří zpívali nejen o lásce.

Tito pěvci mě přivedli do Francie, proto jsem s dětmi nacvičila skladby, které vznikly ve Francii nebo jsou Francií inspirovány,“

Slyšeli jsme tedy skladby autorů Jean Philipe, Francise Poulence, zazněly zpěvy inspirované středověkem skladatelů Raichla a písničkáře Plíhala a potěšili nás známé francouzské lidové písně, které jsme si dokonce na závěr koncertu mohli zazpívat spolu s dětmi : Sur le pont d´Avignon ( Avignonský most) a Frére Jacques (Bratře Kubo)..

Pro chlapecký sbor Domni, gaudete! vybrala Anežka písně z filmu Slavíci v kleci, který vypráví o vlivu hudby a zpěvu na děti z ústavů.

Po dlouhotrvajícím potlesku jsme se Anežky ptali, proč použila pro označení celého koncertu „Dirait-on“? Odpověď byla moc hezká:

„ Toto slovo znamená v překladu „Jak říkají“. Je názvem skladby, která byla krásná, když jsem ji zpívala sama jako dítě ve sboru Iuventus, Gaude! a proto na tomto koncertu nesměla samozřejmě chybět, Je o křehké kráse, která je všude kolem nás ale i v nás.“

Děkujeme Anežce a všem dětem z Iuventus,Gaude! za velmi krásný večer a Anežce přejeme mnoho zdaru v dirigentské činnosti i v dalším studiu. Těšíme se, že ji u nás zase brzo přivítáme.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)