Slavnostní koncert v Čelákovicích

V teplém jarním podvečeru ve středu dne 28. května 2003 směřovaly kroky čelákovických vyznavačů hudby do Husova sboru, aby shlédli slavnostní koncert Pražských mužských sborů, který byl oslavou 95. výročí založení PSPU. Byl určen také pro věrné posluchače sborové tvorby, která je v tomto městě tradicí.



Věra Honcová, středa 16. července 2003
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Pražské mužské sbory vznikly spojením tří těles – PSPU, PPS Smetana a PS Typografie. Jejich členové byli přijati a uvítáni na Městském úřadě panem starostou Klicperou, který je krátce seznámil s rozvojem města a popřál jim hodně zdaru při večerním koncertu. Na oplátku zazpívali zpěváci Hesla B. Smetany a Velké, širé rodné lány od J. B. Foerstra.

V průběhu večera zazněly pod vedením sbormistra Stanislava Pešičky skladby velikánů české hudby Bedřicha Smetany – Modlitba a Věno, Antonína Dvořáka – Milenka travička, J. B. Foerstra – Jarní a Oráč, Bohuslava Martinů – ze Zbojnických písní a další. Na posluchače jistě silně zapůsobil nádherný cyklus Jaro se otvírá pro mužský sbor a housle od Zdeňka Lukáše, který má pět částí. Skladbu s velkou virtuozitou doprovázela houslistka M. Jeřábková. Potleskem si obecenstvo vyžádalo opakování nejkrásnější části cyklu Májko, májko zelená. Velice působivě zněly sálem tóny písně Od Záhora, kterou citlivě a s noblesou zazpíval za doprovodu sboru sólista sboru Vilém Ulrich.

„Bonbónkem“ večera bylo vyznamenání tří členů sboru: Miloslav Mleziva, Jan Urbánek a Vladimír Hanzlík obdrželi od HV UČPS zlaté odznaky s granáty za dlouholetou aktivní činnost ve sborovém zpěvu. Jejich zásluhy ocenilo potleskem i publikum. Duší celého večera byl moderátor – člen sboru Dr. Dušan Machovec. Navodil zvláštní, příjemnou atmosféru, ketrou posluchači přijali velmi přátelsky a s povděkem.

Nakonec nezbývá než ocenit profesionální výkon sboru, který předvedl své umění v tom nejlepším světle. Program večera působil v akusticky skvělém prostředí svěže a upoutal po všech stránkách sborového projevu. Věřím, že koncert byl skutečným obohacením kulturního života města a nádherným zážitkem pro hudbymilovné posluchače. Myslím, že se i tentokrát potvrdilo známé „Zpěvem k srdci, srdcem k vlasti“.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)