Přípravka sboru Iuventus, gaude! získala zlatou medaili

V přípravných sborech se zpěváčci pěvecky připravují, v koncertních sborech soutěží. Tuto tradici sborové práce jsme ve sboru AMICI, GAUDETE! opustili ve chvíli, kdy se v letošním roce v naší starší přípravce sešlo na 40 šikovných a nadšených zpěváčků od 8 do 12 let, kteří se velice brzy dokázali sezpívat a zvládli úskalí prvních dvojhlasů.



Tomáš Pospíšil, pondělí 27. června 2011
Magazín > Sborový život

Amici, gaudete! - foto: Václav Landovský

Když AMICI přivezli z dubnové „Zahrady písní“ zlaté pásmo, bylo to překvapení, ale nikdo z nás by si ani netroufl pomyslet, že by podobné ocenění mohli přivézt z červnové mezinárodní soutěže Svátky písní Olomouc. O to větší překvapení nás čekalo o v pátek 10. června odpoledne, když mezinárodní porota při vyhlášení výsledků na olomouckém náměstí udělila jabloneckým „Amíkům“ v konkurenci devíti sborů z Evropy a Asie 90 bodů a spolu se dvěma vynikajícími singapurskými sbory je ohodnotila zlatou medailí.

Čím si tyto malé jablonecké děti získaly porotu pro takové ohodnocení? Na veřejném semináři jsme z úst předsedy poroty vyslechli, že odvážným, ale úspěšným tahem bylo zařazení úvodní skladby Benjamina Brittena „Hodie Christus natus ets“, která vychází z gregoriánského chorálu a ve které děti plnily povinnost zpěvu bez nástrojů. Porotci přesně poukázali na místa, která dětem při soutěžním vystoupení skvěle intonačně vyšla a vyzvedli výrazové pojetí celé skladby. Dramaturgicky bohatá sestava soutěžních skladeb, zpěv ve třech světových jazycích a bezprostřednost jejich radostného projevu pří zpívání už jen doplnily celkový dojem, který děti na pětičlennou mezinárodní porotu udělaly.

Radost ze zlata byla veliká, vždyť když nám takto zpívá přípravka, nemusíme se o budoucnost sboru bát. Avšak největší radost nám udělaly naše báječné dětí, které byly po celou dobu soutěže mimořádně ukázněné (ať šlo o práci nebo o večerku) a neustále obdivuhodně nadšené. Kéž jim takové krásné dětství zůstane co nejdéle. Potom se nemusíme bát ani o budoucnost naší společnosti – tedy alespoň u nás v Jablonci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)