Mezinárodní festival v Buenos Aires Argentina 2010

Od 28. října do 9. listopadu jsme reprezentovali Českou republiku a také Evropu na Mezinárodním festivalu FESTIVAL MUNDIAL BUENOS AIRES CORAL 2010.



Martina Hanelová, neděle 5. prosince 2010
Magazín > Sborový život

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO v Argentině

Štěpán Šrubař / Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO

Od prvních dnů jsme se seznamovali s prostředím Buenos Aires. Přijeli jsme do Buenos Aires pár dnů před začátkem festivalu, abychom se mohli podívat na zajímavá místa. Pro inspiraci, pokud byste se chystali také do těchto dálek, jsme navštívili všechny možné trhy v různých částech Buenos Aires, a to například v San Telmo a Palermo. Využili jsme všechny možné druhy veřejné dopravy: autobus při cestě z letiště, kdy jsme žasli nad zajímavým stylem jízdy všech řidičů. Jeli jsme také metrem a vlakem. Poslední zmíněná doprava nám posloužila k dopravení se do města Tigre. Prošli jsme se po turisticky vyhledávaném místě, kde je hlavní Delta řeky Paraná a také její okolí. Parky, lodě, restaurace, muzea. Byla to náramná procházka po břehu této obrovské řeky. Poslední z našich výprav byla část Buenos Aires La Boca, která je známá svým velkým fotbalovým stadionem, barevnými domečky.

Neměla bych zapomenout, že po příletu do Buenos Aires se od nás odpojila skupinka, která se odvážila navštívit druhé největší vodopády světa Iguazú.

Na těchto našich výpravách za poznáním Buenos Aires jsme udělali mnoho fotografií, které můžete shlédnout na našem webu přes odkaz v článku o Buenos Aires.

Musíme takové povědět, že ubytování, které jsme si zajistili sami, nebo bylo zajištěno ze strany organizátorů, bylo vždy na dobré úrovni. Hostel i hotel byly skvěle vybaveny. V rámci festivalu jsme bydleli v hotelu, který byl hned na hlavní třídě. Nejvíce jsme kvitovali kontinentální snídaně, i když nám místní jídlo chutnalo, ale čeho je moc,

toho je příliš – hlavně všudypřítomná pizza.

Od 1. listopadu nás čekalo koncertování. Každý den dopoledne jsme si vyplnili procházkami, nákupy, poznáváním a odpoledne už jsme se připravovali na program koncertu. Koncerty probíhaly v různých prostorách a částech Buenos Aires. Koncertovali jsme vždy s jedním místním sborem, který nás hostil celý večer. Snažili se nám ukázat tradiční nebo typická jídla, vyměnili jsme si pár skladeb a hlavně jsme si užívali večera. Čím nás první večer překvapili? Kalifornským SUSHI.

Koncertovali jsme v židovské čtvrti anebo také v hlavním městě provincie Buenos Aires La Plata. Dojemný koncert byl pro českou ambasádu, kdy se přišli podívat Češi, kteří žijí nedaleko Buenos Aires Nejvíce, čekali na české skladby, ale dojali jsme je také jejich tradiční skladbou na motivy básníka Rafaela Albertiho „Se equivocó la paloma“.

Přivezli jsme mnoho dárků pro své blízké, ale hlavně zážitek, na který nezapomeneme. Pro některé to bylo první navštívení jiného kontinentu, pro další první let a ještě k tomu přes oceán. Jsme velmi rádi, že jsme dostali příležitost dostat se na tento festival. Možná si kladete otázku, jak jsme se tam dostali… Můžu odpovědět velmi krátce: Akademický pěvecký sbor, ještě pod svých starým názvem, Komorní sbor EXIL, zúčastnil v roce 2007 dvou festivalů ve Španělsku. Pořadatelům se výkon zpěváků pod vedením dirigenta Jana Mlčocha velmi líbil, a tak na doporučení organizátora španělského festivalu jsme se dostali až do Argentiny.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)