Internationalen Chorwettbewerb Spittal an der Drau

Na zámku Porcia zvítězily sbory z USA a Jihoafrické republiky

Rakouské Korutany nabízí nejen krásnou přírodu a příležitost pro letní turistiku, koupání a zimní sporty, jsou také místem s velkou kulturní a sborovou tradicí.



Verena Niedermüller, čtvrtek 29. srpna 2019
Magazín > Zprávičky

grafika festivalu

archiv chorbewerb-spittal / http://www.chorbewerb-spittal.at/index.html

V prvních letních dnech se na zámku Porcia v rakouském Spittalu tradičně koná soutěž pěveckých sborů.

Již 56. ročník Internationalen Chorwettbewerb se konal v termínu 4.-7. července.

Soutěž pořádaná Kulturním úřadem a Singkreis Porcia Spittal v letošním roce byla obzvláště pestrá a různorodá: barevné kroje a hudba deseti národů ze čtyř kontinentů provedená na vysoké umělecké se dočkala zaslouženého uznání posluchačů i porotců. Dvojnásobný vítězem akce se stal americký sbor z města Kenosha ve Wisconsinu, který se umístil na prvním místě v obou kategoriích. V kategorii lidových písní pak podaly velmi pěkné výkony také studentské sbory z Univerzity Mercu Buana z Jakarty v Indonésii a akademický sbor Ostravské technické univerzity z České republiky. Vedle zmiňovaného souboru z USA pak v hlavní kategorii přesvědčivě uspěl také výborný sbor Cape Town Youth Choir z Jihoafrické republiky, třetí místo zaslouženě získal slovinský zástupce Komorni zbor „Orfej“ z Lutomeru.

Na festivalu je tradičně udělovány také další ocenění, Cena Günthera Mittergradneggera za nejlepší interpretaci současného díla a cena diváků. Obě ceny získal mládežnický sbor Cape Town Choir. Mladí zpěváci z Jižní Afriky byli svým výsledkem a dvojnásobným oceněním opravdu překvapeni a nadšeni. O své nadšení i část ceny – obrovský dort - se podělili s ostatními účastníky soutěže. uměleckého ředitele Bernharda Wolfsgrubera ve Spittalu: „Letošní ročník se Během čtyř dnů soutěže vytvořili zpěváci rozplynuli v velkou komunitu, Sjednocená jazyková hudba ".

Českou sborovou školu na akci letos reprezentoval sbor Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava pod vedením čerstvého laureáta ceny Unie českých pěveckých sborů Adama Sedlického. Krátkou zprávu o jejich zážitcích najdete na následujících řádcích.

Akademický rok 2018/2019 jsme zakončili účastí na 56. ročníku Mezinárodní sborové soutěže v rakouském městě Spittal an der Drau (Korutany), kde jsme si v silné konkurenci dalších 9 sborů z celého světa (kromě Evropy i z USA, JAR a jihovýchodní Asie) vyzpívali nádherné 2. místo v kategorii lidových písní a skvělé 5. místo v kategorii „umělá píseň“. Porotu i publikum jsme dle pořadatelů okouzlili čistým a autentickým zvukem. Naši účast na této soutěži finančně podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)