Alfred Schnittke - Životní koncert

Pražští pěvci dnes večer přednesou koncert pro sbor ruského moderního skladatele Alfreda Schnittkeho.



-cs-, středa 27. října 2010
Magazín > Sborový život

Pražští pěvci (z archivu sboru)

archiv sboru / www.prazstipevci.cz

"Bude to můj životní koncert", tvrdí sbormistr Pražských pěvců Stanislav Mistr

"Ve středu 27. října diriguju svůj životní sbor, Pražské pěvce, které jsem založil a hlasově vedu. Dáváme snad nejtěžší a zároveň určitě nejkrásnější skladbu, Koncert pro sbor ruského moderního skladatele Alfreda Schnittkeho. Asi v roce 1985 jsem byl na koncertě moskevského komorního sboru s Valerijem Poljanskym v Betlémské kapli. Tomuto tělesu autor koncert věnoval. To, co jsem slyšel, bylo nad moje chápání. Vnímal jsem jen to, že všichni zpívají do roztrhání těla, že diváci sedí jako přibití a na konci jakoby zapomněli tleskat. Tenkrát jsem nevěděl, že jednou uslyším tuto hudbu z té největší blízkosti, jak ji lze uslyšet a dokonce bude vznikat podle pohybu mých rukou. Zvu vás tedy ve středu 27. října v 19:30 do kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze na závěrečný koncert pravoslavného festivalu."

Pražští pěvci

Smíšený sbor Pražští pěvci byl založen v únoru 1992 sbormistrem Mgr. Stanislavem Mistrem. Tvoří jej v základní sestavě 16 členů, ale je schopen vystoupit v obsazení 4 - 60 zpěváků (viz některé projekty). Specifikou sboru je intenzivní hlasová příprava pod vedením Stanislava Mistra, která ve svém výsledku umožňuje značně rozšířit dynamické i výrazové možnosti komorního sboru. Velký význam je kladen také na čtení z listu, sbor dokáže za kratší dobu připravit více projektů.

Sbor se věnuje především moderní vážné hudbě, připravuje premiéry a rozhlasové nahrávky soudobých skladatelů. Pražští pěvci získali 8 prvenství v mezinárodních soutěžích pěveckých sborů (viz soutěže). Několikrát vystupovali na MHF Pražský podzim: Např. v roce 2005 v Planetách Gustava Holsta nebo v roce 2004 spolu s maestrem Paco Peňou a ansámblem v jeho flamenkovém Requiem.

Pražští pěvci nemají tzv. kmenový repertoár. Postupují stylem profesionálních sborů, tj. každý koncert s jiným programem, buď na objednávku, nebo s vlastním nápadem. Snahou Pěvců je uvádět větší celky, nejraději celovečerní skladby. Není problémem kterýkoliv z dříve realizovaných projektů v krátkém čase zopakovat.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)