Tři kategorie - tři zlazé medaile pro Iuventus, gaude!

Naprosto neočekávaně velkým úspěchem skončila víkendová účast sboru Iuventus,gaude! na mezinárodním festivalu Svátky písní Olomouc.



Ivana Ullmannová, pondělí 28. června 2010
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! v Budapešti

Václav Landovský / Iuventus, gaude!

Podle oficiálních zpráv se letošního 38. ročníku festivalu zúčastnilo 106 sborů z 11 zemí. Zatímco ve čtvrtek a v pátek soutěžily dětské sbory, sobota patřila sborům mládežnickým a dospělým. Ty soutěžily v 16 kategoriích.

Iuventus, gaude! se možná poněkud troufale přihlásil hned do tří kategorií: kategorie mládežnických sborů do 19 let (s povinnou skladbou), kategorie církevní a duchovní hudby pro mládežnické a dospělé sbory a tak trochu pro zábavu do soutěže v rychlosti nácviku.

V sobotu v devět hodin ráno soutěžil sbor jablonecké ZUŠ v kategorii mládežnických sborů. V krásném sále olomoucké Reduty se sbor utkal s vynikajícími českými sbory s dlouholetou tradicí - Kantilénou při Filharmonii Brno a Dívčím pěveckým sborem SPgŠ Kroměříž. Všechny tři sbory získaly zlaté medaile, vítězem kategorie se stal sbor z Kroměříže se ziskem 95 bodů, druhá byla Kantiléna s 93 body a třetí náš sbor s 92 body. V takové konkurenci to byl výsledek nad očekávání skvělý.

Už v jedenáct dopoledne nastoupili jablonečtí sboráci v nádherném chrámu sv. Mořice k dalšímu soutěžnímu vystoupení v kategorii církevní a duchovní hudby. Tentokrát v konkurenci dalších pěti sborů, dvou českých, dvou z Polska, jednoho slovenského a jednoho estonského. Kromě sboru z Estonska, který je sborem mužským, jsou všechny ostatní sbory smíšené, jde tedy o samé dospělé sbory. Přesto se sboru Iuventus, gaude! podařilo v této kategorii a v této konkurenci zvítězit s vysokým ziskem 96 bodů ze 100.

Těsně po 14. hodině se sbor vrátil do Reduty k poslední soutěži v rychlosti nácviku neznámé skladby. V této kategorii dostane sbor zcela neznámou krátkou skladbu, kterou musí během deseti minut nacvičit a po uplynutí limitu hodnotí porota závěrečné provedení. Skladba, kterou si sbormistr Tomáš Pospíšil vylosoval, byla sice krátká, ale poměrně složitá. Šlo o nikdy nevydané dílko Petra Ebena z cyklu zhudebněných přísloví. Asi si už navždy budeme pamatovat, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Nácvik skladby byl o to složitější, že celý probíhal před očima a ušima poroty a publika. Nakonec se skladbička vyloupla z počátečního zmatku v provedení natolik výborném, že sbor dostal dalších 96 bodů a sklidil velký aplaus publika i porotců.

Pokud jsme dobře počítali, byl náš sbor z mládežnických a dospělých sborů jediným, který si domů odvážel hned tři zlaté medaile. Opět se potvrdilo, že náročná příprava se dětem i sbormistrovi mnohonásobně vrátila. Krásné chvíle plné emocí si sboráci opravdu vychutnali. Celý víkend vyvrcholil po náročné cestě domů uvítáním před Základní uměleckou školou, kde na děti čekali rodiče i vedení školy s bednou nanuků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)