Jarní zpívání se vydařilo

Asi 240 diváků a 150 dětí se vpodvečer 8. dubna sešlo v Eurocentru na druhém Jarním zpívání s Iuventus, gaude! Nechyběl ani starosta Petr Tulpa nebo zastupitelé Jana Hamplová a Petr Beitl. Ale hlavně byl sál plný rodičů, příbuzných a objevili se i někteří naši odrostlí sboráci. Jsme rádi, že se za námi vracejí.



Ivana Ullmannová, pondělí 12. dubna 2010
Magazín > Sborový život

spojení sborů Iuventus, gaude!, Amici, gaudete!, Pueri, gaudete! a Mládí

Koncert zahájil hlavní sbor Händelovým Aleluja a jarní Travičkou zelenou. Pak se se čtyřmi písničkami představili nejmladší zpěváčci z Pueri, gaudete! Pro mnohé zpěváčky to bylo jejich první opravdové koncertní vystoupení, nepočítáme-li koledu na úvod Rybovy České mše vánoční. I když se občas vyskytla chybička, důležitější než dokonalost byla radost a zaujetí, které děti dokázaly dát spontánně najevo a sál jejich veselému a roztančenému vystoupení dlouho aplaudoval.

Náročnější repertoár, který si připravují na dubnový koncertní zájezd do Českého Krumlova, předvedla starší přípravka Amici, gaudete! I oni byli odměněni velkým potleskem a zaslouženým uznáním diváků.

Poslední část programu před přestávkou patřila znovu sboru Iuventus, gaude! Zazpívali pět skladeb, většinou z repertoáru pro nedělní soutěž Zahrada písní v Praze. Jejich vystoupení vyvrcholilo spirituálem Eliah Rock.

Druhá polovina koncertu patřila našim hostům, sboru Mládí z Jablonce nad Jizerou pod vedením Květy Kavánové. Přestože ve sboru zpívá jen 19 děvčat, bylo jejich zpívání nejen výborné, ale i milé, plné radosti a bylo vidět, že i se svou sbormistryní jsou skvělá parta. Tento sympatický sbor zvítězil v listopadu 2008 na celostátní soutěži dětských pěveckých sborů v Nové Jičíně a byl italskými partnery této soutěže pozván jako host na festival “International Choral Parade” v Custoze v provincii Verona v červnu 2009. Ale protože se organizátorům líbil i sbor Iuventus, gaude!, bude hostem festivalu v Itálii v letošním roce. V Itálii se tak vystřídají dva jablonecké sbory, i když jeden sílí nad Jizerou a druhý nad Nisou. Italové asi z tohoto drobného detailu budou mít zamotanou hlavu.

Závěrečné tři lidovky zpívalo nejen 150 zpěváků na přeplněném jevišti, ale i celý sál.

Jarní atmosféra byla na koncertu zastoupena nejen krásnými jarními kyticemi pro sbormistry. Jarní a sluníčková byla hlavně nálada všech v sále. Za rok se určitě na Jarním zpívání zase sejdeme.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)