STABAT MATER v kostele sv. Václava

Celý hudební svět si 4. ledna 2010 připomněl 300. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších barokních skladatelů neapolské školy – Giovanni Battisty Pergolesiho. V rámci těchto oslav, které se konají v průběhu celého roku, uvede opavská Církevní konzervatoř skladatelovo slavné barokní oratorium Stabat Mater.



Markéta Wiesnerová, pondělí 1. března 2010
Magazín > Sborový život

ilustrační foto

Skladba ve své době vyvolala ihned po provedení protichůdné reakce – jedni ji velebili jako vzor nové duchovní hudby, jiní zatracovali jako hudbu nevhodnou do kostela, nýbrž do opery a považovali takovouto církevní hudbu za skandál.

S Pergolesiho zhudebněním expresívního mariánského textu se hodlá konzervatoř vypořádat tak trochu netradičním způsobem a to scénicky. Nad režií převzala patronát dramaturgyně Naďa Urbášková, choreografie byla svěřena šéfu baletního souboru Slezského divadla a pedagogu Církevní konzervatoře Opava Martinu Tomsovi. Na hudební realizaci se budou podílet studenti a pedagogové opavské konzervatoře.

Pozoruhodná akce se uskuteční v úterý 30. března 2010 od 18:00 v prostorách kostela sv. Václava v Opavě, ul. Pekařská. Akce je podpořena dotací Statutárního města Opava. Všichni jsou srdečně zváni!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)