10. výročí Smíšeného sboru CANTICUM NOVUM

Když se v září 1999 na první zkoušce nově založeného sboru Canticum Novum potkala skupinka převážně bývalých studentů a maturantů těšínského polského gymnázia, jen málokdo z nich mohl tehdy tušit, že to všechno vydrží až do dnešního dne. Z těch, kteří se před těmito deseti lety zúčastnili prvních zkoušek a účastní se těchto setkání dodnes, zbyla jen malá hrstka, avšak sbor jakožto celek je dnes v nejlepší kondici a ve zdraví oslavil na podzim krásných 10 let svého působení a s optimismem míří směrem k dalšímu cíli, 20. výročí existence.



Daniel Sztefek, Katarzyna Kúdeľka, neděle 13. prosince 2009
Magazín > Sborový život

Canticum Novum je smíšený sbor, který má přibližně 60 členů ve věku 18 až 43 let. Jeho založení inicioval pan Dr. Leszek Kalina, který je zároveň dirigentem v jedné osobě. Všichni zpěváci jsou amatéry a zpívají pro radost sobě i jiným. Repertoár sboru je rozsáhlý - od jednodušších skladeb až po vrcholná díla sborového zpěvu. Ve složkách sboristů můžeme najít skladby duchovního charakteru, jak rovněž světské skladby našich i světových autorů, díla z období od renesance po romantismus, úpravy polských, českých a jiných lidových písní, současnou tvorbu dokonce i experimentálního rázu. Sbor je členem Pěvecko-hudebního sdružení na Těšínsku, Polského svazu sborů a orchestrů ve Varšavě a Unie českých pěveckých sborů v Praze.

Během svého působení získalo pěvecké sdružení velký počet ocenění u nás i v zahraničí. Velikým překvapením pro všechny členy sboru bylo vřelé uvítání na Festivalu sborového umění v Jihlavě v roce 2000. Pozitivní hodnocení poroty určitě všechny značně povzbudilo k dalším výkonům. V létě 2001 sbor vystoupil na zahájení II. Krajanského sjezdu Poláků v kostele sv.  Kříže ve Varšavě (Polsko) a o několik měsíců později, na podzim, se sboristé konečně poprvé dočkali vítězného vstupu na pódium, když získal 3. místo na I. Festivalu slezských sborů v Ustroni (Polsko).

O rok později se sboristé rozhodli opustit česko-polské prostředí a vyrazili do Itálie, aby se zúčastnili nesoutěžního V.  Festivalu sborů Alta Pusteria. Canticum Novum se může pochlubit i dalšími úspěchy, jako jsou:

2. místo na XII. Národní sborové přehlídce polské sborové písně v Katovicích (Polsko), 1. místo a Zlatý Diplom v kategorii A na III. Sborové soutěži B.  Martinů v Pardubicích. Po tomto úspěchu sbor vyrazil do rakouských Dolomitů, kde se zúčastnil prestižní 40. Mezinárodní sborové soutěže ve Spittal an der Drau.

K dalším úspěchům patří: 3. místo v kategorii vyspělých sborů a také zlaté pásmo ve folklorní kategorii na XVIII. Mezinárodní soutěži Praga Cantat v roce 2004, 2. místo ve zlatém pásmu na XI. Festivalu akademických sborů v Bánské Bystrici (Slovensko) v roce 2005, 2. místo v kategorii A v XVIII. Mezinárodní soutěží duchovní písně v Rumii (Polsko) v roce 2006. Tato vítězství jen potvrzovala perfektní kondici Canticum Novum, znamenitou hlasovou vybavenost a dobře propracovaný repertoár.

Dostavily se však i úspěchy nevšední: v roce 2007 sbor zazářil hned třemi oceněními na jedné z nejprestižnějších soutěží v Evropě – na XXV. Mezinárodní hudební soutěži ve španělském Cantonigrós, a to: parádním 3. místem v kategorii smíšených sborů, 4. umístěním v kategoriích ženských sborů a folklorních sborových úpravách.

Po dosažení tří stříbrných pásem na XX. mezinárodním festivalu akademických sborů v Pardubicích IFAS a Zlatého Diplomu na IV. Mezinárodní soutěži Gaude Cantem v Bielsku-Białé v roce 2008 se sbor znovu rozhodl zkusit své štěstí v zahraničí. V jubilejním roce 2009 se vypravil na 48. Mezinárodní hudební soutěž „Seghizzi“, která se konala na začátku července v italské Gorizii. Sboristé čelili nesnadnému úkolu čestně reprezentovat až v šesti kategoriích. Proto také vybojované 3. místo v kategorii II. b (polyfonní hudba 1650 – 1800) a především 2. místo ve IV. kategorii (pop&jazz) na jedné z velice prestižních evropských soutěží bylo příjemným překvapením.

Sbor se rovněž už třikrát stal vítězem ankety „TACY JESTEŚMY“ /Takoví jsme/ (v roce 2005, 2007 a 2009) jakožto nejpopulárnější polský sbor na Těšínsku.

Canticum Novum pořádá pravidelné jarní, podzimní a vánoční koncerty, které jsou hojně navštěvované. A proto, jste-li příznivci sborové hudby, neváhejte a přijďtě si někdy poslechnout tento sbor. Doufáme, že nebudete litovat.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Canticum Novum

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 1999
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)