Jak chutná Gorizie

Canticum Novum na 48. Concorso internazionale di canto corale “C.A. Seghizzi”

Středa 8. července: Od gymnázia v Českém Těšíně vyjíždíme v deset hodin večer, abychom se k ránu dostali do cíle – do městečka Gorizia. Příští den se cítíme jako doma, i když jsme urazili spoustu kilometrů, protože Gorizia také leží na hranici dvou států – Slovinska a Itálie.



Sboristé ChM Canticum Novum, sobota 1. srpna 2009
Magazín > Sborový život

Canticum Novum v Gorizii

Canticum Novum

Čtvrtek 9. července:

Na místě jsme kolem poledne. Přijíždíme v lijáku a doufáme, že v nejbližších dnech se počasí umoudří. A je to pravda. Spíme, abychom se večer zcela soustředili na zkoušku. Pilujeme poslední chybičky.

Pátek 10. července:

Ráno akustická zkouška v auditoriu na Via Roma. No a pozoruhodný italský perfect timing organizátorů – určili nám zkoušku na 8.28-8.31 hod.. Kdo to nestihne, má smůlu. My stíháme – znění prvních tónů, seřazení, odchod. V devět začíná kategorie, ve které se rozezní současná hudba. Poměříme své schopnosti s třinácti sbory – m.j. z Porto Rica, Kodaně, Kolína nad Rýnem, Oslo ... A k večeru polyfonie ze sedmnáctého a osmnáctého století v provedení pěveckých souborů ze Švýcarska, Ruska, Holandska a Těšína. Úplně nazávěr po 20-té hodině devatenácté století. Chlazené pivo na konci dne potěší hrdla.

Sobota 11. července:

Čeká na nás skutečný kulinární maraton. Před polednem v zeleni Parco del Municipio spolu se čtyřmi sbory podáváme aperitivi musicali – malý koncert pro uvolnění soutěžní atmosféry. Výrazně na nás působí německá preciznost provedení a Holanďané se svým performance. Zajímavé, co ukážou odpoledne. My připravujeme komponenty pro Chilli con carne. Protože v Novum se bude hodně vařit. Potřebujeme čerstvá rajčata, cibuli, maso, fazole a papriky jalapeño. Klíčem k úspěchu je však mexické koření. Neboť bez něj nelze pocítit pravou chuť slunce – nejen toho v Mexiku, ale zvláště slunce Gorizie. Navíc fenomenální kuchařská čepice dirigenta Leszka Kaliny a zástěra, dlouhá dřevěná vařečka v ruce a do práce! Kategorie Pop and jazz. Po ohnivém Chilli je řada na relaxaci u klidného Come in and stay a while a Michelle Johna Lennona. A to, že po výborném obědu není nic lepšího než šálek čerstvé kávy nebo čaje, víme moc dobře, proto úplně nakonec podáváme Java Jive přímo z Bostonu. Coffee and tea and the Java and me ...

U kávy však ještě nekončíme. Z červených triček a džínů skáčeme do horalských krojů, abychom místním ukázali, jak se zpívá u nás. Poslední kategorie tohoto dne – folklor a tradiční písně. Za doprovodu kapely „Sómsiek“ se loučíme s posluchači kovářovou kovárnou a helokánim (těšínské trávníce).

Neděle 12. července:

Budíček před šestou. Naši sousedé z Kolína zřejmě ještě dřív, protože ze sprch zní už první tóny rozezpívání. Tam je nakonec akustika nejlepší.

Zkouška, snídaně, zkouška a na cestu. Dnes je v menu hlavní kategorie - historická polyfonie. Začínáme Dum Medium Bianciardiho (XVI st.), jako hlavní chod Brucknerovo Os Iusti, a zákusek - skutečná lahůdka (i když na zkouškách to byl spíše tvrdý oříšek) – Song of Cherubim Krzysztofa Pendereckého. Nám zachutnalo. A porotcům? Asi nejlepší koření jsme zvolili v sobotu, protože nás odměnili druhým místem v kategorii Pop a jazz. Je vidět, že to jsou skuteční gurmáni.

Pondělí 13. července:

Mise v Gorizii splněná. Je čas na zákusek po italsku – Benátky à la carte. Plavba po Canal Grande, mražená káva ve stínu paraple, náměstí sv. Marka, italský temperament a siesta. S takovou příchutí se Canticum Novum příští ráno vrací na Těšínsko. Ciao, Italia!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)