Osmnáct Jeruzalémů

Kantiléna, pěvecký sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno, již dosáhla svého uměleckého vrcholu v oblasti interpretace hudebních děl a překonává hranice běžných dětských a mládežnických sborů. Právě proto se jí nyní otevírají nové možnosti i v oblasti dramaturgické a může si dovolit posun k autorské tvorbě. Vyústěním spolupráce s režisérkou Vandou Drozdovou je scénické zpracování původně prozaického příběhu Jiřího Šotoly Osmnáct Jeruzalémů, které Kantiléna uvádí ve světové premiéře. Tento autorský počin je pro nás velkou výzvou, prověřením dosavadních uměleckých schopností a hranic.



Tereza Toufarová, sobota 23. května 2009
Magazín > Sborový život

Příběh osmnácti dětí, které se, přesvědčeny plamenným kázáním potulného mnicha, vydají osvobodit Jeruzalém a Svatou zemi z moci Saracénů, vypovídá o možná naivní, ale o to silnější touze změnit svůj život a proměnit sny ve skutečnost.

Některé z nich láká bohatství a sláva, vlastní neklidná duše i náboženské zanícení. Jiné se chtějí jen dosyta najíst a vyspat. V jejich představách leží Jeruzalém za rohem a moře se před nimi rozestoupí, stejně jako kdysi před Mojžíšem. Na cestu odchází plny nadšení a slavnostního očekávání. Dalších několik měsíců bloudí zemí, přejdou Alpy, dostanou se k moři, někteří z nich až na loď vyplouvající z Marseille, ale cesta do Jeruzaléma je samozřejmě nemožná a nesmyslná a většina z nich zaplatí daň nejvyšší. Stanou se lovnou zvěří, které se chce nakonec zbavit moc církevní i světská.

Uvědomujeme si tenký led Šotolova textu v kulisách osmdesátých let a jeho až povinně vyhrocené odmítnutí církve. Zajímají nás ale konkrétní osudy dětí, které se pouti účastní. Hledáme paralely mezi příběhem těchto dětí a živou současností jejich představitelů. Zkoumáme proces proměny čisté myšlenky ve zvrácené dogma, proměny víry ve fanatismus, zabýváme se vlivem „dospělého“ světa na svět dětí, ale rozhodně nevnímáme naše hrdiny pouze jako oběti. Chápeme náboženský fanatismus jako opak víry a nevidíme východisko v ateismu. Morálním poselstvím této inscenace může být nalezení „pravé víry“ i objevení sama sebe.

Premiéra inscenace proběhne v prostoru brněnské Wannieck Gallery v pátek 29. května v 19:00 hod. Reprízy jsou v sobotu 30. 5. 2009 v 19:00 hodin, v úterý 2. a v pátek 5. 6. v 19:00 hodin a v neděli 7. 6. 2009 v 17:00 hod. tamtéž.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)