Olympiáda sborového zpěvu

Linz 2000 – Busan 2002 – Brémy 2004

Když se v druhé polovině devadesátých let 20. století zrodila myšlenka vytvořit analogicky k sportovnímu předobrazu sborovou olympiádu, postavenou na antické tradici, zvedla se vlna nadšení pro tuto novou mezinárodní událost. Organizátoři neočekávali, že se myšlenka uspořádání olympijské sborové soutěže tak rychle rozkřikne v celosvětovém sborovém hnutí a vzbudí takový zájem sborů z celého světa. Současně se sborová olympiáda setkala se zájmem mezinárodních organizací (např. UNESCO), vlád jednotlivých národů, organizací a spolků.



Choir Olympics 2004, čtvrtek 15. července 2004
Magazín > Zahraničí

Postupem času mohli pořadatelé plným právem označit sborovou olympiádu za největší sborovou soutěž světa. Během její poměrně krátké historie mohly již tisíce zpěváků celého světa prožít fascinaci olympijskou myšlenkou.

Hornorakouské zemské hlavní město Linz hostilo sborovou olympiádu v roce 2000. Ve sborovém olympijském středisku, umístěném v Desingcentru, se stalo svědky olympijské premiéry přes 300 sborů a další sboroví nadšenci.

Busan, několikamilionové velkoměsto v Jižní Koreji, bylo hostitelem sborové olympiády v roce 2002. Přestože počet přítomných sborů nedosáhl počtu účastníků předchozí soutěže, což je vzhledem k geografické poloze Jižní Koreje a s ní spjatými cestovními obtížemi pochopitelné, stala se tato sborová olympiáda v Koreji i okolních státech fenomenální mediální událostí, což pro kulturní podniky není běžné.

Nyní se sborová olympiáda pořádá potřetí. Tentokrát se vrátila do země svého původu, do Německa. Svobodné hanzovní město Brémy se na tuto událost pečlivě připravovalo dva roky, aby mohlo důstojně uvítat zpěváky z více než 80 zemí světa.

Již je zcela patrné, že třetí olympiáda překoná dosavadní rekord v účasti a obhájí titul největčí sborové soutěže světa. Ovšem nejsou to tyto rekordy, které organizátorům při přípravě olympiády tanou na mysli. Do popředí své práci staví mnohem více motto „nejvyšší ctí je zúčastnit se“, které každému zpěvákovi otevírá možnost stát se účastníkem tohoto jedinečného hudebního svátku.

Společný zpěv národů, který představuje ducha sjednocení národů tváří v tvář všem lidským nezdarům a válkám, to je cíl sborové olympiády. Přáním organizátorů je přispět k svoji prací k větší bezpečnosti světa. Neboť lidé, kteří naleznou sami sebe ve společném zpívání, navazují s ostatními pevné přátelství.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)