Jarní koncert: oslava česko-slovinského přátelství

Ženský komorní sbor Jirkov pořádal v sobotu 28.4.2007 tradiční Jarní koncert, který byl spojen s oslavou česko-slovinského pěveckého přátelství. Slavnostní atmosféru večera podtrhla přítomnost představitelů města Jirkova a slovinského města Vojnik. O účast na koncertu projevilo zájem velvyslanectví Republiky Slovinsko a osobně se ho zúčastnil velvyslanec Republiky Slovinsko J. E. pan Franc But.



Hana Kultová, neděle 6. května 2007
Magazín > Sborový život

Počátky krásného sborového přátelství spadají do období před více než čtyřiceti lety, kdy se dlouholetý dirigent JDS a později i ŽKS pan Jaroslav Cyrus setkal na Mezinárodním pěveckém festivalu v Celje s Jožicí Soko. Po vzniku samostatného Slovinska vzájemné osobní kontakty zesílily a díky oběma aktérům se rozšířily také na Ženský komorní sbor Jirkov a přátelství trvá plných deset let.

Na sborové oslavy přijaly pozvání hned dva slovinské sbory. Na podiu se kromě Ženského komorního sboru Jirkov (sborm. Šárka Navarová) představil Moški pevski zbor KUD »France Prešeren« Vojnik (sborm. Emilije Kladnik Sorčan) a vokální skupina Vodomke z Laška s uměleckou vedoucí Jožicou Soko. Mužský sbor z Vojniku, který nepřetržitě pracuje již více než sedmdesát let, přednesl zejména úpravy lidových písní s milostnou tématikou. U posluchačů měla velký úspěch závěrečná skladba Vinko Vodopivce Žabe. Malá vokální skupina z Laška vznikla teprve před šesti lety, ale čerpá z obrovské zkušenosti umělecké vedoucí, která v loňském roce završila padesát let sbormistrovské činnosti. Součástí vokální skupiny je i několik mužů, kteří s děvčaty vystupují. V Jirkově spoluúčinkoval jen sólový barytonista Andrej Bremec. V přednesených skladbách byly zastoupeny různé žánry.

Díky vstřícnému přístupu Lázní Jáchymov se mohl uskutečnil o den později druhý koncert, a to v krásných prostorách lázeňského sanatoria Akademika Běhounka. Oba sbory si svým vystoupením získaly naše i zahraniční lázeňské hosty.

Největší odměnou pro členky ŽKS Jirkov bylo zjevné nadšení a neskrývaná spokojenost všech slovinských hostů. Jejich pobyt byl umocněn nejen nádherným počasím, ale také doprovodným programem. Hosté absolvovali celodenní návštěvu Prahy a půldenní výlet do Karlových Var, kde nemohla chybět prohlídka Muzea Jana Bechera. Neuvěřitelnou shodou náhod navíc v chomutovském supermarketu právě probíhala akce na nákup Plzeňského Prazdroje, tradičních lázeňských oplatek a hlavně Becherovky...

Uskutečnění celého projektu nebylo jednoduchou finanční záležitostí. Upřímné poděkování členek sboru patří všem sponzorům a podporovatelům akce, kterých bylo celkem jedenáct. Na tomto místě je třeba zdůraznit, že dlouhodobě sbor podporuje město Jirkov, v posledních letech opakovaně Severočeské doly a.s. Chomutov, Agro-servis Černovice a s prezentací českých výrobků napomáhá Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. Karlovy Vary.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)