IUVENTUS Svitavy v Kolumbii

Ve dnech 8. až 24. srpna 2006 absolvoval Pěvecký sbor IUVENTUS Svitavy své první zaoceánské turné. Za svůj cíl si svitavští zpěváci zvolili mezinárodní festival konaný v kolumbijském Medellinu, na který se nominovali výborným výsledkem na festivalu Vivace v maďarském Veszprému.



Přemysl Dvořák, čtvrtek 28. září 2006
Magazín > Sborový život

První část svého pobytu v jednom z nejkrásnějších států Jižní Ameriky strávili reprezentanti Pardubického kraje v Bogotě. V metropoli Kolumbie pro ně byl připraven výlet na Monserrate, 3 100 metrů vysoký vrchol, který je poutním místem a nabízí svým návštěvníkům úžasný pohled na celé osmimilionové město. Další nezapomenutelný zážitek představovala pro členy IUVENTUSU prohlídka Muzea zlata, které se pyšní 34 000 exponáty vytvořenými v předkolumbovských dobách. Ve čtvrtek 10. srpna se svitavský sbor představil poprvé před jihoamerickým publikem. Koncert, který byl spolupořádán Velvyslanectvím České republiky v Kolumbii, proběhl v jedné z nejvyhledávanějších bogotských koncertních síní Auditorio León de Greiff. I přes sedmihodinový časový posun a vysokou nadmořskou výšku, se kterou se členové sboru museli v krátké době vyrovnat, podal sbor svůj standardní výkon, který posluchači ocenili ovacemi vestoje. Během své zastávky v Bogotě stihli Svitavané ještě exkurzi do Zipaquiry, katedrály vytesané v solných vrstvách nedaleko kolumbijského hlavního města.

Nejdelší úsek svého putování po jihoamerické zemi věnovali zpěváci návštěvě Medellinu, kde se v době od 12. do 19. srpna zúčastnili společně s dalšími 23 sbory z Kolumbie a Argentiny pátého ročníku mezinárodního sborového festivalu José Maria Bravo Marquéze. V průběhu osmi dnů koncertoval IUVENTUS celkem jedenáctkrát a medellinské publikum reagovalo shodně jako bogotské, po každém vystoupení následoval obrovský aplaus, přičemž největší ohlas sklízely úpravy českých lidových písní a duchovní skladby. Kromě náročného pěveckého programu připravili kolumbijští přátelé Čechům rovněž řadu mimofestivalových aktivit. Zpěváci ze Svitav absolvovali prohlídku Národního muzea, zamířili do skanzenu s tradiční kolumbijskou architekturou nebo vyrazili lanovkou na vyhlídku na třímilionové město. Jedno dopoledne dokonce hostila členy IUVENTUSU ve svém domě dcera hudebního skladatele, po kterém byl celý festival pojmenován.

Závěrečnou etapu svého pobytu v Kolumbii, zemi, kde si Středoevropan připadá jako v botanické zahradě, strávili svitavští v Cartageně, turistickém letovisku u Karibského moře. Kromě prohlídky nejpoutavějších zákoutí historického centra s pevností San Felipe de Barajas neodolali ani projížďce lodí na nedaleký ostrov Rosario a k úžině Bocachica, kde na vlastní kůži otestovali vodu Karibiku.

Pěvecký sbor IUVENTUS Svitavy by touto cestou ještě jednou velmi rád poděkoval všem rodičům, přátelům a sponzorům, kteří umožnili realizaci koncertního turné v Kolumbii.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)