young2004prague

Ve dnech 25.– 27. března 2004 se uskutečnil v Praze již druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu pěveckých sborů a orchestrů dětí a mládeže YOUNG PRAGUE.



Jiří Kolář, čtvrtek 1. dubna 2004
Magazín > Sborový život

NULL

Nápad pořadatelů – IFB Bohemia a MTA Praha – spojit soutěžní setkání mladých sborových zpěváků s podobnou soutěží symfonických a dechových orchestrů mládeže, se ukázal nejen zajímavý a pro třicítku souborů z 15 zemí světa (Dánska, Estonska, Finska, Chorvatska, Kanady, Lucemburska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska, Švédska, Švýcarska, Velké Británie a České republiky) přitažlivý, ale ve své koncepci a možnostech umělecké i společenské prezentace velice nosný. Mezinárodních festivalů zaměřených speciálně na hudebně uměleckou činnost dětí a mládeže je v Evropě totiž velice málo. U většiny mezinárodních sborových soutěží představuje kategorie dětských sborů spíše jakýsi přívažek k sborovým kategoriím dospělých, pokud je vůbec do soutěže zařazena. Organizační zvládnutí soutěží dětí a mládeže je totiž podstatně náročnější. Konečně tedy dali organizátoři této akce i u nás možnost našim mladým hudebníkům setkat se a vzájemně poměřit výsledky svého uměleckého snažení se svými vrstevníky z celého světa. Spojení se symfonickou a dechovou orchestrální hudbou dodává pak festivalu opravdový lesk významné kulturní události.

Vlastní sborové soutěže YOUNG2004PRAGUE se zúčastnilo ve čtyřech kategoriích celkem 17 pěveckých sborů z 13 zemí světa. Náročnost povinných skladeb (Z. Lukáš: Alleluia; Věneček; Nebe, Vlnky) stanovila velmi dobrou uměleckou úroveň převážné většiny zúčastněných sborů. V kategorii dětských sborů se stal vítězem Praha Dětský pěvecký sbor Klíček Praha s mladou, nadějnou sbormistryní K. Krakešovou. Ale i druhý z našich zástupců – Dětský pěvecký sbor Slunko Třebíč (sbm. H. Nosková) se umístil ve zlatém pásmu. V kategorii dívčích sborů jsme zastoupení neměli. Úspěchem skončilo i první významné vystoupení Komorního sboru Janáčkovy konzervatoře Ostrava, který se spolu s vynikajícími sbory Ruamjai Youth Choir z finského Jyväskylä a sedmičlenným slovenským sourozeneckým ansámblem Bažíkovci z Habovky (oba tyto sbory se staly ex aequo vítězi kategorie malých smíšených sborů) umístil v této kategorii rovněž ve zlatém pásmu a jeho sbormistr Mgr. J. Slovík získal Zvláštní cenu poroty za pozoruhodný dirigentský výkon.

Přesvědčivým způsobem zabojovaly oba české sbory i v kategorii velkých smíšených sborů, když se v silné konkurenci se sbory ze Švédska (Uppsala Musikskolas Kammarkör, vítěz kategorie) a kanadského Ontaria (Cantabile Youth Singers of Kingston) umístily ve zlatém pásmu. Nepřekvapilo to tolik u Pěveckého sboru Iuventus Svitavy (sbm. PaedDr. V. Burešová), ověnčeného již řadou cen z domácích i zahraničních sborových soutěží, jako spíše u Pěveckého sboru Gymnázia Jana Nerudy (sbm. P. Bärtl), jehož umělecká úroveň si navzdory pravidelné obměně sborového kádru udržuje trvale stoupající tendenci. Tento sbor získal navíc ještě Zvláštní cenu poroty za zajímavou dramaturgii soutěžního programu.

Úspěšně si vedly domácí zástupci i v kategoriích symfonických a dechových orchestrů.

YOUNG2004PRAGUE však nebyla jen soutěž. Součástí festivalu byl rovněž Slavnostní koncert ve Smetanově síni Obecního domu, na němž se účastníkům představil jeden z našich předních dětských sborů – liberecký Severáček se sbormistrem P. Pálkou a vynikající Hudba Hradní stráže a Policie ČR pod vedením dirigenta M. Hanzala. Nesoutěžní a některé soutěžní hudební soubory dostaly prostor k muzicírování v Kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Nemohl chybět ani průvod všech účastníků festivalu centrem města zakončený společným provedením skladby J. Vejvody „Škoda lásky“ na Staroměstském náměstí. Slavnostní fanfáry pak orámovaly Závěrečný

Večer s písňovým recitálem výborné japonské sopranistky Nao Higano a s vyhlášením výsledků a předáním cen na schodech Národního muzea.

YOUNG2004PRAGUE skončil velkým uměleckým a společenským úspěchem a prokázal jednoznačně svou životnost. Stal se kulturní událostí, na niž může být naše hlavní město právem hrdé. Dík patří samozřejmě i organizačnímu týmu, který zvládl všechny překážky bez jediného zaváhání. Věřím, že i příští ročník festivalu – YOUNG2005PRAGUE – který se bude konat ve dnech 14.–17. Dubna 2005, přiláká do naší zlaté Prahy alespoň stejný počet nadšených mladých muzikantů a že české hudební mládí bude opět úspěšné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)