Studentské soubory v Praze a na Točníku

Na již tradičním festivalu studentského hudebního umění Musica iuvenalis, které ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů a dalšími subjekty pořádá pražské Gymnázium Jana Keplera, tentokrát vystoupila pouze česká studentská umělecká tělesa. To však rozhodně neznamená, že by koncerty tohoto festivalu nepředstavily zajímavé výkony na vysoké úrovni.



Gabriela Levá, pondělí 17. října 2005
Magazín > Sborový život

Středočeský hrad Točník

Ondřej Kořínek / Wikimedia Commons

Páteční koncert v dejvickém husitském kostele ve Wuchterlově ulici zahájil Komorní orchestr studentů a přátel Gymnázia Jana Keplera krátkým programem složeným ze skladeb různých historických období. Pěvecký sbor Vocalissimo, resp. jeho pražská část (jedná se totiž o mezinárodní sbor evropské mládeže, který jsme během minulých ročníků festivalu měli možnost poznat v jeho celistvé podobě), pak uvedl známou Ebenovu Truvérskou mši pro sbor, zobcové flétny a basový a klávesový nástroj. Pěvecké sbory Smirol (smíšený sbor Studia Rolnička) a Z-Band (pěvecký sbor smíchovského Gymnázia Na Zatlance) ve svých vstupech předvedly vyrovnané a zajímavé výkony. Vrcholem večera bylo vystoupení královéhradeckého sboru Gybon (pěvecký sbor Gymnázia Boženy Němcové), vítěze letošního ročníku soutěžní přehlídky Gymnasia Cantant. Představil poměrně náročný program, zahrnující hudbu renesanční, barokní i soudobou. Nechybělo ani oblíbené Miškinisovo Cantate Domino, které se spolu s brilantní perličkou Daemon irrepit callidus z pera Györgyho Orbána stalo efektní závěrečnou tečkou celého koncertu.

Sobotní festivalové vystoupení na hradu Točníku charakterizovalo pěkné počasí, příjemně uvolněná atmosféra a celá řada doplňkových aktivit studentů Gymnázia Jana Keplera. Koncert obou uměleckých souborů Gymnázia Jana Keplera v hradní kapli byl po zásluze oceněn aplausem, nemenší úspěch mělo i open-air vystoupení pěveckého sboru Besharmonie (Gymnázium Jaroslava Heyrovského).

Nezbývá než pochválit úsilí pražského Gymnázia Jana Keplera a doufat, že podobná setkání studentských pěveckých sborů budou v co možná nejhojnějším počtu pořádána i na jiných místech naší země.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Besharmonie

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
gymnaziální smíšený sbor


Gybon

Hradec Králové (Královéhradecký kraj) – zal. 1998
gymnaziální smíšený sbor


Pěvecký sbor Gymnázia Na Zlatance

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2002
gymnaziální smíšený sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)