Prázdninové aktivity Nové České písně

Smíšený pěvecký sbor Nová Česká píseň se sbormistrem Zdeňkem Vimrem reprezentoval Západočeskou univerzitu i během letních měsíců.



Vít Aschenbrenner, čtvrtek 18. srpna 2005
Magazín > Sborový život

Ve dnech 7.–9. července se zúčastnil již 53. ročníku hudebního festivalu Europäische Wochen Passau, který nabízí od poloviny června do konce července mnoho hudebních pořadů v zajímavých místech východního Bavorska, Horního Rakouska a Čech. Na koncertu ve velkém barokním kostele v rakouském Engelhartszellu vystoupily s naším tělesem i Heinrich Schütz Ensemble z Passau (dirigent Martin Steidler) a domácí Juvenis Chor (dirigent Markus Oberederer). Společně všechny tyto sbory provedly náročnou trojsborovou kompozici Preise dem Engel die Welt současného rakouského autora Gunthera Waldeka (přítomného i na společné zkoušce den před koncertem), dvě romantické kompozice Johannesa Brahmse a dvě části Requiem českého autora Zdeňka Lukáše. Sbormistr Zdeněk Vimr, který Lukášovy kompozice řídil v závěru koncertu, je s oběma zahraničními sbory studoval na jejich soustředění začátkem prázdnin. Všechny tři sbory provedly před zcela zaplněným kostelem i své samostatné programy, dramaturgicky podřízené tématu „Natur, Kunst und Religion“. Nová Česká píseň vystoupila s Dvořákovým cyklem V přírodě, Janáčkovým romantickým sborem Kačena divoká a s Lukášovým cyklem Parabolae Salomonis.

Hned druhý den po návratu z Passau přivítal univerzitní sbor partnerský komorní sbor Prélude z francouzského města Angers. Společný koncert se konal v plzeňském chrámu sv. Anny, francouzští hosté ještě samostatně vystoupili v klášteře v Plasích a v Meditační zahradě v Plzni – Doudlevcích. Hostitelé jim připravili i pestrý poznávací program v plzeňském regionu.

10. srpna byla Nová Česká píseň pozvána k samostatnému koncertu v rámci hudebního festivalu Pražské hudební slavnosti do Týnského chrámu na Staroměstském náměstí. Program tvořilo pět madrigalů Claudia Monteverdiho a Dvořákova Mše D dur – Lužanská, jakož i dva varhanní chorály Johanna Sebastiana Bacha v interpretaci Vladimíra Roubala, ředitele kůru Strahovského kláštera, který se sborem spolupracoval v provedení Dvořákovy mše. V sólových partech se uplatnily i Mgr. Romana Feiferlíková z katedry hudební kultury a studentka sólového zpěvu Anna Marie Štěpánková. Celý koncert se setkal s velkým ohlasem téměř zcela zaplněného chrámu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)