Nová Česká píseň od roku 2018 pod novým vedením

Nová Česká píseň je smíšený pěveckým sbor, dříve působící při Západočeské univerzitě v Plzni. Členy sboru jsou bývalí studenti hudby, pedagogové, ale i lidé jiných profesí. Sbor se zúčastňuje nejvýznamnějších sborových festivalů v České republice a pořádá každoročně řadu koncertů i v zahraničí. Od počátku existence sboru jej vedl Zdeněk Vimr, od roku 2018, kdy se rozhodl sbor předat svým žákům, jej vedou Adriana Christovová a Jaroslav Pleticha.



Jiří Kolář / hudební publicista, pátek 7. září 2018
Magazín > Sborový život

Nová česká píseň má nové umělecké vedení

Nová Česká píseň / ilustrační obrázek

Nová Česká píseň vznikla roku 1990 rozdělením známého sboru Česká píseň (založen 1954 skladatelem Z. Lukášem) na dvě samostatně pracující sborová tělesa.

Od počátků své činnosti se zúčastňuje pravidelně nejvýznamnějších sborových festivalů v České republice (FSU Jihlava, Bohemia cantat, Pražské sborové dny, Jaro se otvírá, Festival hudebního romantismu a další), úspěšně se zúčastnila i řady soutěží (FSU Jihlava – 1992 – 1. místo v národní soutěži komorních sborů, 2001 – absolutní vítězství v mezinárodní soutěži, 1992 – Nidderau, SRN – zlatý diplom, 1993 – Mainhausen, SRN – zlatý diplom, 1994 – Tolosa, Španělsko – 4. místo v kategorii lidových písní). Za dobu své existence absolvovala Nová Česká píseň téměř dvě desítky zahraničních turné do mnoha zemí Evropy i do USA. V roce 2004 byla pozvána k celovečernímu koncertu na prestižní hudební Ryedale Festival v Anglii (skladby A. Dvořáka a Z. Lukáše), v roce 2005 se zúčastnila 53. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Europäischen Wochen Passau a se samostatným celovečerním programem festivalu Pražské hudební slavnosti v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí (Monteverdi, Dvořák), v roce 2008 byla hostem hudebního festivalu Música del Maresme ve Španělsku. Nová Česká píseň je často zvána ke spolupráci s profesionálními orchestry, nastudovala dramaturgicky zajímavé koncertní programy (pravoslavné liturgické zpěvy, renesanční madrigaly, úpravy českých lidových písní, rozsáhlou sborovou tvorbu Zdeňka Lukáše, Mozartovo Requiem a Mši C dur apod.). Provedla několik světových premiér skladeb soudobých autorů, zvláště na jihlavském sborovém festivalu.

Nová Česká píseň vydala zatím šest samostatných CD (Clarton, Edit, Avik), spolupracovala i na CD Vánoce Evy Pilarové. V současné době se řadí k absolutní špičce mezi amatérskými smíšenými sbory v České republice. Odbornou kritikou je vysoce ceněna zejména hlasová kultura sboru, umožňující interpretovat na vysoké umělecké úrovni i nejnáročnější sborovou literaturu různých historických období.

Po Koncertu k poctě Zdeňka Lukáše, který se konal 26. ledna 2018 v Západočeském muzeu v Plzni a byl zároveň rozlučkovým koncertem se sbormistrem Zdeňkem Vimrem, připravuje Nová Česká píseň pod novým vedením na rok 2018 již své další koncerty: 19. května se mohou těšit posluchači na koncert sboru v Jílovém u Prahy, 3. června vystoupí v pražském Chrámu sv. Víta, 19. září v Dvořákově síni Rudolfina, 12. prosince se zúčastní Zpívání koled s Pražským rozhlasem na Náměstí Republiky v Praze a na 17. prosince 2018 plánuje Nová Česká píseň Vánoční koncert v Městském divadle v Karlových Varech.

Přejeme mladým dirigentům úspěšné pokračování v uměleckém díle dirigenta Zdeňka Vimra.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)