Concertino Praga 2024: mladí hudebníci, máte šanci!

Přihlaste se do Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga

Zoltán Kocsis, Louis Lortie, Sergej Stadler, Igor Ardašev, Isabelle Faust, Lars Vogt, Pavel Šporcl, Radek Baborák, Julian Rachlin, Ivo Kahánek, Tomáš Jamník, Václav Hudeček… To je jen letmý pohled na seznam laureátů soutěže Concertino Praga. I v roce 2024 se rozroste o nová jména, která zanedlouho mohou patřit stálicím mezinárodní hudební scény. Stačí vyplnit přihlášku a poslat ji do konce března s nahrávkou vlastního hudebního výkonu.



Markéta Voráčová, úterý 20. června 2023
Magazín > Zprávičky

Logo Concertino Praga

Dvořákova Praha / Dvořákova Praha

Poté, co se v roce 2020 Český rozhlas spojil při pořádání soutěže s Akademií klasické hudby, se mírně pozměnila pravidla, ale to nejpodstatnější zůstalo zachováno: první kolo soutěže má podobu poslechu anonymizovaných nahrávek. Po vybrání finalistů proběhne druhé kolo, které má podobu veřejného koncertního vystoupení v Rudolfinu v rámci festivalového programu Dvořákovy Prahy, tedy před publikem, porotou složenou z mezinárodně uznávaných osobností interpretační a pedagogické scény a před mikrofony Českého rozhlasu.

Koncert má vždy jedinečnou atmosféru: zaplněné Rudolfinum, jeden z nejkrásnějších hudebních sálů na světě, spolehlivě prověří technickou úroveň i celkovou osobnostní vyspělost každého z mladých hudebníků. Ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu soutěžící bojují nejen o konečný verdikt odborníků, ale také o cenu diváků. „Zavře-li člověk na finálovém koncertu na chvíli oči a zaposlouchá se, snadno zapomene na věk soutěžících. Jejich výkony totiž velmi často snesou ta nejpřísnější srovnání s etablovanými hráči,“ zdůrazňuje svou zkušenost Kateřina Konopásková, ředitelka Sekce uměleckých těles, soutěží a přehlídek ČRo, která u Concertina Praga stojí již sedmým rokem.

V roce 2024 proběhne soutěž v sólové kategorii, všechny nástrojové obory jsou hodnoceny společně. V oborech housle, klavír, violoncello, cembalo, akordeon, harfa a kytara se soutěže mohou zúčastnit hudebníci, kteří v době konání finálového koncertu, tedy 14. září 2024, nepřesáhnou věkový limit 16 let. Pro obory flétna, hoboj, klarinet, fagot, trubka, lesní roh, saxofon a trombon platí věkový limit 18 let.

Absolutní vítěz Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga získá právo pořídit profesionální nahrávku ve studiu Českého rozhlasu a od Nadace Karel Komárek Family Foundation účelové stipendium ve výši 5000 eur pro další vzdělávání nebo na nákup nástroje. I další hudebníci v pořadí pak získají 2800, 1700 a 700 eur z Nadace KKFF, společností Bulb a Bärenreiter Praha. „Nejde však jen o okamžité finanční ocenění úspěšných soutěžících, ale o pootevření dveří na prestižní pódia či navázání kontaktu s vynikajícími pedagogy v tuzemsku i zahraničí, kteří mohou nadále průběžně napomáhat rozvíjet výjimečné schopnosti mladých hudebníků,“ dodává intendant Akademie a ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon.

Bonusem pro laureáty soutěže je rovněž pozvání na tradiční Jihočeský festival Concertino Praga, který se koná krátce po vyhlášení výsledků v historických sálech Jindřichova Hradce, Českého Krumlova, Tábora a Bechyně za asistence publika a mikrofonů Českého rozhlasu. Vybraní mladí hudebníci se do České republiky vrátí i v dalších letech a představí svoje mistrovství na koncertech produkovaných Českým rozhlasem, Dvořákovou Prahou nebo dalšími partnery soutěže, kterými jsou festival Zlatá Pecka, Česká centra, Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové a další. Příkladem může být letošní vystoupení vítěze Concertina Praga z roku 2021 Ryana Martina Bradshawa na abonentním koncertu SOČRu s chopinovským repertoárem.

Podrobné podmínky jsou zveřejněny na stránkách soutěže concertinopraga.cz. Přihlášky je možné podávat přes webové stránky soutěže do 31. března 2024.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)