V neděli začíná festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

– Na 500 nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení, výstav, happeningů a dalších akcí připravilo v rámci sedmého ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open 439 základních uměleckých škol. Během jedné z největších kulturních událostí u nás po celé dva týdny od neděle 21. května do neděle 4. června ožijí uměním parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst. ZUŠ Open vyvrcholí 3. června ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR, kde se do společného programu zapojí na 800 účinkujících ze ZUŠ ze všech krajů.



Silvie Marková, pátek 19. května 2023
Magazín > Zprávičky

ZUŠ Open

ZUŠ Open / ZUŠ Open

Cílem festivalu je nejen představit práci jednotlivých ZUŠ, ale upozornit i na nenahraditelnou roli uměleckého vzdělávání. Dlouhodobým posláním festivalu je také podpořit spolupráci mezi jednotlivými ZUŠ napříč regiony a rozvíjet vzájemnou inspiraci. V letošním roce se tak uskuteční řada společných krajských projektů.

Pod tradičním festivalovým mottem „ZUŠ Open pomáhá“ budou na programu i akce s významným sociálním přesahem směrem k pomoci potřebným a se zapojením žáků se zdravotním handicapem či sociálním znevýhodněním. Mimořádnou pozornost věnuje festival ZUŠ Open letos také tanečním a literárně-dramatickým oborům, které budou mít například na ZUŠ Open v Senátu svá samostatná pódia. „Velmi si vážím obrovského nasazení všech ZUŠ, které se do programu v letošním roce zapojily a vytvořily originální a vysoce kvalitní projekty. Dlouhodobě vnímám potřebu podpořit ZUŠ také v tom, aby měly podmínky pro rozvoj vzdělávání dětí a mládeže, jejichž životy provází zdravotní handicap či sociální znevýhodnění. Právě na tento účel bude věnován výtěžek z červnového Benefičního koncertu pro budoucnost na Pražském hradě,“ říká patronka pořádajícího nadačního fondu pěvkyně Magdalena Kožená. Síť základních uměleckých škol v České republice patří ke světovým unikátům. Aktuálně je navštěvuje téměř 250 000 žáků a studentů.

Festival ZUŠ Open připravuje Nadační fond Magdaleny Kožené ve spolupráci s AZUŠ, jednotlivými ZUŠ, kraji i mnoha kulturními institucemi a umělci. Festival se v letošním ročníku opět připojuje k ARTýdnu – týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby vyhlášeným UNESCO, který se uskuteční v týdnu 22.–28. května. Více informací o programu je k dispozici na webu www.zusopen.cz.

V letošním roce poprvé festival potrvá s ohledem na velké množství akcí celé dva týdny, a to od

21. května do 4. června. Patronka ZUŠ Open Magdalena Kožená se 1. června aktivně zapojí do některých krajských uměleckých přehlídek. V Olomouci vystoupí na Horním náměstí se Smyčcovým orchestrem ZUŠ Uničov, Společným smyčcovým orchestrem ZUŠ Olomouckého kraje a Společným pěveckým sborem ZUŠ Olomouckého kraje. Ve Veselí nad Moravou pak podpoří ZUŠ Jihomoravského kraje na open-air přehlídce na náměstí Míru, kde vystoupí s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (BROLN) a vybranými dětskými sólisty. Magdalena Kožená zamíří i do Nového Jičína, kde navštíví žáky místní ZUŠ přímo ve výuce.

Program ZUŠ Open nabízí celou řadu krajských přehlídek nebo akcí s charitativním přesahem, se zapojením žáků ze speciálních škol. Například ZUŠ Středočeského kraje rozezní a rozehrají zámek v Litni. Pomyslné prvenství co do počtu společných akcí nabízí Královéhradecký kraj, kde letos mj. mladé umělce ze základních uměleckých škol v rámci ZUŠ Open podpoří společnost Petrof. Společný projekt připravují také v Jičíně, kde se žáci literárně-dramatických oborů zapojí do festivalu Divadlo žije. Divadlu bude také patřit oslava Dne dětí v Mostu, do kterého se sjedou divadelní soubory ZUŠ celé republiky, které postoupily z krajských kol, představit své umění a poměřit síly s ostatními v rámci Ústředního kola soutěže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Propojování uměleckých oborů a vzájemná spolupráce je doménou základních uměleckých škol. Například ZUŠ Písek připravuje multimediální show v divadle Fráni Šrámka, ve které unikátním způsobem propojí divadlo, tanec, výtvarné umění a hudbu. Každoroční sled společných programů, který pozve v Ostravě na koncerty

i výstavy do Domu umění, Minoritského kláštera nebo kina Vesmír, přináší v rámci ZUŠ Open Múziáda, přehlídka základních uměleckých škol Moravskoslezského kraje.

Vrcholem ZUŠ Open bude v Praze celodenní program v Senátu Parlamentu ČR v sobotu 3. června, kterému bude předcházet Rej múz ve Valdštejnské zahradě a její bezprostřední blízkosti. Na programu se podílí ZUŠ z celé ČR a vystoupí zde více než 800 účinkujících žáků i pedagogů napříč uměleckými obory. Návštěvníci se mohou těšit i na workshopy, výtvarné dílny a výstavy. Hostem programu bude operní pěvec Roman Janál či herec Svatopluk Schuller.

V rámci cyklu ZUŠ Open pomáhá se po celé republice uskuteční řada charitativních akcí i umělecká vystoupení na místech, kde pro živé umění běžně není prostor. V Královéhradeckém kraji proběhne již tradiční projekt ve prospěch Sdružení Neratov. Do celodenního programu se zapojí ZUŠ ze tří krajů

a také žáci ze speciálních škol a klienti Sdružení. V hlavním městě festival nabídne cyklus koncertů duchovní hudby ve prospěch charitního díla: například v klášteře Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou a v chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech. Prostory refektáře Emauzského kláštera rozezní Filharmonie mladých, která doprovodí absolventy ZUŠ Popelka. Další akce s charitativním přesahem se uskuteční na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, v Kroměříži a na řadě dalších míst. Na děti v nemocnici již dlouhodobě myslí ZUŠ Stodůlky, která opět připravuje program pro dětské pacienty FN Motol. ZUŠky Jihočeského kraje zamíří do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany.

Během dvou festivalových týdnů se uskuteční také několik stovek individuálních akcí jednotlivých ZUŠ. Školy otevřou své brány veřejnosti nebo naopak s atraktivními programy zamíří do veřejného prostoru, který díky nim ožije alespoň na pár dní živým uměním. Cílem mnoha projektů ZUŠ Open není pouze přehlídka umění žáků a pedagogů ZUŠ, ale také představit veřejnosti proces uměleckého vzdělávání

a možnost vyzkoušet si v rámci otevřených hodin například hru na hudební nástroj, taneční či divadelní lekce anebo výtvarný workshop.

Na programu participuje i celá řada dalších profesionálních umělců, kteří tak podpoří nejmladší generaci. Společně s žáky ZUŠ vystoupí na krajských akcích například Karlovarský symfonický orchestr, Západočeský orchestr Mariánské lázně či Janáčkova filharmonie Ostrava. Speciální programy vznikají také v úzké spolupráci s řadou prestižních festivalů, jako například MHF Pražské jaro, Národní festival Smetanova Litomyšl, Maraton hudby Brno, Divadlo žije v Jičíně, Svátky města Olomouc, Smetanovské sny v Novém Městě nad Metují či tradiční celostátní akcí Noc kostelů. Programy ZUŠ Open podpoří profesionálním zázemím i řada divadel a galerií. Součástí ZUŠ Open budou také přehlídky celostátních kol soutěží ZUŠ, pořádaných ve spolupráci s MŠMT, či koncerty, výstavy a představení nejnadanějších žáků ZUŠ, kteří byli podpořeni ročním stipendiem Akademie MenART.

V letošním roce festival ZUŠ Open nabídne hned několik premiér. Například spojené sbory z celé ČR přednesou v Senátu kantáty Eduarda Douši a Jaroslava Pelikána, divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvede unikátní projekt Cesta, jehož základem je nastudování opery Brundibár, která se uvádí po celém světě a získala mnoho uznání především pro svou myšlenku – přátelství, společný boj proti nepříteli a víru, že dobro musí zvítězit nad zlem. V pořadu zazní také motivy z pera Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.

Benefiční koncert pro budoucnost

Magdalena Kožená se rozhodla při příležitosti svého významného životního jubilea zorganizovat BENEFIČNÍ KONCERT PRO BUDOUCNOST, který pod záštitou prezidenta Petra Pavla proběhne 8. června v 19.00 hodin v nádherných prostorách Vladislavského sálu Pražského hradu. Pozvání na tuto jedinečnou benefici přijali zpěvaččini vzácní hudební přátelé a kolegové, ve Vladislavském sále tak zazní Händelova, Mozartova, Myslivečkova či Monteverdiho hudba v podání čtyřlístku vynikajících vokalistů světového renomé: Magdaleny Kožené, sopranistky Simony Šaturové, basisty Lucy Tittota

a jedné z nejvýznamnějších hudebních osobností současnosti, tenoristy Rolanda Villazóna. Doprovodu se ujal respektovaný barokní orchestr Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Společně s nimi vystoupí na jednom pódiu nevidomá flétnistka Daniela Leitermannová a další žáci ZUŠ.

Účelem večera je podpora a zviditelnění jedinečného tuzemského systému základních uměleckých škol, se stejným cílem založila Kožená před osmi lety vlastní nadační fond. Velký důraz v poslední době klade fond na podporu znevýhodněných dětí. „Uděláme maximum pro to, aby všechny děti bez ohledu na případné zdravotní či sociální znevýhodnění dostaly možnost rozvíjet své nadání v oblasti umění, a tím výrazně obohatily svůj život,“ uvádí Magdalena Kožená. Výtěžek koncertu poputuje tedy právě na tento účel.

Koncert připravuje Nadační fond Magdaleny Kožené ve spolupráci se Sprá¬vou Pražského hradu, Českou filharmonií a festivaly ZUŠ Open a Concentus Moraviae. Večerem bude pro¬vázet ředitel České filharmonie David Mareček. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.nfkozena.cz.

O ZUŠ Open

Festival ZUŠ Open upozorňuje na šíři a kvalitu celosvětově unikátního systému základního uměleckého školství, jímž Česká republika disponuje. Přehlídka, jejímž pořadatelem je Nadační fond Magdaleny Kožené, podporuje a prezentuje školy jako otevřené prostředí pro vyhledávání a systematický rozvoj nadání dětí a mládeže bez ohledu na jejich případné zdravotní či sociální omezení. Zároveň dává příležitost představit nejširší veřejnosti, na čem ZUŠ s dětmi pracují a jak mohou vzájemně spolupracovat. „Jsem hrdá na to, že mohu stát v čele festivalu, který prezentuje význam a kvalitu základního uměleckého vzdělávání v celé jeho šíři. Umění je krásným jazykem

a projevem lidského umu, má obrovskou moc spojovat jednotlivce i celou společnost, je prostředkem k budování nejen tvořivosti, ale i komunikace a živých vztahů. To vše má v dnešní době, s ohledem na její problémy i často virtuální vztahy, o to větší význam,” upozorňuje ředitelka festivalu ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová. Je to podle ní příležitost představit práci ZUŠ v celé její šíři oborů, jakými jsou hudba, výtvarné umění, divadlo a tanec.

V České republice funguje 528 základních uměleckých škol, ve kterých studuje na

250 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Posláním Nadačního fondu Magdaleny Kožené je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního

a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání.

O základním uměleckém vzdělávání v ČR

Základní umělecké školy jsou klíčovými nositeli regionální kultury a v této roli i partnery pro samosprávy obcí a měst. „Umělecké vzdělávání v ZUŠ není jen otázkou rozvoje talentu, ale jeho podstata je celková kultivace, rozvoj sebepřijetí, sebevyjádření, sociálních vztahů, fantazie, vlastní kreativity osobnosti, psychohygieny a je též přirozeným nástrojem inkluzivního vzdělávání,“ dodává ředitelka ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová. Základní umělecké školy i v rámci festivalu ZUŠ potvrzují svoji mimořádnou hodnotu ve vyrovnávání stále více se rozevírajících sociálních nůžek ve společnosti mj. i svojí intenzivní rolí v oblasti primární prevence zejména v regionech, kde je míra nerovností ve vzdělávání nejvíce patrná. Součástí činnosti ZUŠ je spolupráce s mateřskými a základními školami, vzdělávání dětí, které jsou vychovávány v náhradní rodinné péči anebo jsou díky svým specifickým potřebám či sociálním znevýhodněním ohroženy školním neúspěchem. ZUŠ rozvíjí koncept celoživotního vzdělávání, mj. i prostřednictvím Akademie pro seniory a spoluprací na řadě vzdělávacích a kulturních projektů. ZUŠky jsou otevřeným prostředím pro rozvoj talentu bez limitu zdravotního či sociálního znevýhodnění. Právě sociální aspekt je jedním z témat letošního ročníku festivalu ZUŠ Open.

Odkazy

Web: www.zusopen.cz

Facebook: www.facebook.com/zusopen

Instagram: www.instagram.com/zus_open

Youtube: www.youtube.com/channel/UC7PYdF5bSnh7nUh5qe6wzwA/featured

Nadační fond Magdaleny Kožené

Mezzosopranistka Magdalena Kožená iniciovala podporu základních uměleckých škol jako světově jedinečného konceptu uměleckého vzdělávání založením nadačního fondu na začátku roku 2016. Členem správní rady fondu a spolupatronem akce je také generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat," říká světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

ZUŠ OPEN pořádá

Nadační fond Magdaleny Kožené a základní umělecké školy v ČR

Patronka a zakladatelka nadačního fondu: Magdalena Kožená

Spolupatron: David Mareček, generální ředitel České filharmonie

Ve spolupráci: Asociace základních uměleckých škol ČR, Svaz měst a obcí

Za podpory: Ministerstvo kultury, Magistrát hl. m. Prahy, Asociace krajů ČR, Erste Private Banking, Centrální depozitář cenných papírů, Aveton, Pražské vodovody a kanalizace

Speciální poděkování: OSA, MHF Pražské Jaro

Záštitu udělili: ministr kultury Mgr. Martin Baxa, Mons. Jan Graubner, arcibiskup pražský a hejtmani jednotlivých krajů

Hlavní mediální partneři: Česká televize a Český rozhlas


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)