Do festivalu ZUŠ Open se letos zapojí přes 400 ZUŠ z celé republiky

Letos po sedmé se uskuteční celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open. Během dvou týdnu od 21. května do 4. června opět ožijí parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst zdarma přístupným programem nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení i výstav.



Silvie Marková, čtvrtek 27. dubna 2023
Magazín > Zprávičky

ZUŠ Open Neratov

archiv ZUŠ Open / archiv ZUŠ Open

Cílem festivalu je nejen představit práci jednotlivých ZUŠ, ale upozornit i na nenahraditelnou roli uměleckého vzdělávání. ZUŠ v České republice aktuálně navštěvuje téměř 250 000 žáků a studentů. „Vždy mne překvapuje kvalita programu, se kterým se ZUŠ do festivalu zapojují a cítím velký vděk i úctu ke všem kolegům pedagogům, kteří se dětem na ZUŠ s láskou a nasazením věnují. Systém základního uměleckého vzdělávání je v celosvětovém měřítku unikátem a máme být na co hrdí,“ říká ředitelka ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová.

Dlouhodobým posláním festivalu je také podpořit spolupráci mezi jednotlivými ZUŠ napříč regiony a rozvíjet vzájemnou inspiraci. V letošním roce se tak uskuteční řada společných krajských projektů. Pod tradičním festivalovým mottem „ZUŠ Open pomáhá“ budou na programu i akce s významným sociálním přesahem směrem k pomoci potřebným a se zapojením žáků se zdravotním handicapem či sociálním znevýhodněním. Mimořádnou pozornost věnuje festival ZUŠ Open letos literárně-dramatickým oborům.

Festival ZUŠ Open připravuje Nadační fond Magdaleny Kožené ve spolupráci s AZUŠ, jednotlivými ZUŠ, kraji i mnoha kulturními institucemi a umělci. ZUŠ Open se v letošním ročníku opět připojuje k ARTýdnu – týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby vyhlášeným UNESCO, který se uskuteční v týdnu 22.–28. května.Více informací o programu je k dispozici na webu www.zusopen.cz.

Sedmý ročník ZUŠ Open se symbolicky otevře na pražské Kampě 12. května v rámci zahájení největší tuzemské přehlídky klasické hudby – mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Odpolední hudební program bude patřit žákům ZUŠ z různých míst ČR, který doplní i prezentace výtvarných oborů.

V letošním roce poprvé festival potrvá s ohledem na velké množství akcí dva týdny, a to od 21. května do 4. června. Žáci jednotlivých škol se představí jak v rámci krajských přehlídek, tak stovek individuálních akcí v každém kraji. Například ZUŠ Středočeského kraje rozezní a rozehrají zámek v Litni. Pomyslné prvenství co do počtu společných akcí nabízí Královéhradecký kraj, kde letos mj. ZUŠ Open podpoří společnost Petrof. Patronka ZUŠ Open Magdalena Kožená se aktivně zapojí do krajských uměleckých přehlídek v Olomouci, v Novém Jičíně a ve Veselí nad Moravou. Na programu participuje

i celá řada dalších profesionálních umělců, kteří tak podpoří nejmladší generaci. Společně s žáky ZUŠ vystoupí na krajských akcích například Karlovarský symfonický orchestr, Západočeský orchestr Mariánské lázně či Janáčkova filharmonie Ostrava. Speciální programy vznikají také v úzké spolupráci s řadou prestižních festivalů, jako například MHF Pražské jaro, Národní festival Smetanova Litomyšl, Maraton hudby Brno, Divadlo žije v Jičíně, Svátky města Olomouc, Smetanovské sny v Novém Městě nad Metují. Programy ZUŠ Open podpoří profesionálním zázemím i řada divadel a galerií. Součástí ZUŠ Open budou také přehlídky celostátních kol soutěží ZUŠ, pořádaných ve spolupráci s MŠMT, či koncerty, výstavy a představení nejnadanějších žáků ZUŠ, kteří byli podpořeni ročním stipendiem Akademie MenART.

Vrcholem ZUŠ Open bude v Praze celodenní program v Senátu Parlamentu ČR v sobotu 3. června, kterému bude předcházet Průvod múz z Loretánského náměstí přes Pražský Hrad. Na programu se podílí ZUŠ z celé ČR, vystoupí zde více než 600 účinkujících žáků a pedagogů napříč uměleckými obory a veřejnost se může těšit i na workshopy, výtvarné dílny a výstavy. Hostem programu bude operní pěvec Roman Janál či herec Svatopluk Schuller.

V rámci cyklu ZUŠ Open pomáhá se po celé republice uskuteční řada charitativních akcí i umělecká vystoupení na místech, kde pro živé umění běžně není prostor. V Královéhradeckém kraji proběhne již tradiční projekt ve prospěch Sdružení Neratov. Do celodenního programu se zapojí ZUŠ ze tří krajů a také žáci ze speciálních škol a klienti Sdružení. V hlavním městě festival nabídne cyklus koncertů duchovní hudby ve prospěch charitního díla: například v klášteře Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou a v chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech. Prostory refektáře Emauzského kláštera rozezní Filharmonie mladých, která doprovodí absolventy ZUŠ Popelka. Další akce s charitativním přesahem se uskuteční na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, v Kroměříži a na řadě dalších míst. Na děti v nemocnici již dlouhodobě myslí ZUŠ Stodůlky, která připravuje program pro dětské pacienty FN Motol. ZUŠky Jihočeského kraje zamíří do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany.

V letošním roce festival ZUŠ Open nabídne hned několik premiér. Například spojené sbory z celé ČR přednesou v Senátu kantáty Eduarda Douši a Jaroslava Pelikána, divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvede unikátní projekt Cesta, jehož základem je nastudování opery Brundibár, která se uvádí po celém světě a získala mnoho uznání především pro svou myšlenku – přátelství, společný boj proti nepříteli a víru, že dobro musí zvítězit nad zlem. V pořadu zazní také motivy z pera Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.

Během letních měsíců pod hlavičkou ZUŠ Open zamíří nejmladší umělci na festivaly Smetanova Litomyšl a na Maraton hudby Brno.

Základní umělecké školy jsou klíčovými nositeli regionální kultury a v této roli i partnery pro samosprávy obcí a měst. „Umělecké vzdělávání v ZUŠ není jen otázkou rozvoje talentu, ale jeho podstata je celková kultivace, rozvoj sebepřijetí, sebevyjádření, sociálních vztahů, fantazie, vlastní kreativity osobnosti, psychohygieny a je též přirozeným nástrojem inkluzivního vzdělávání,“ dodává ředitelka ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová. Základní umělecké školy i v rámci festivalu ZUŠ potvrzují svoji mimořádnou hodnotu ve vyrovnávání stále více se rozevírajících sociálních nůžek ve společnosti mj. i svojí intenzivní rolí v oblasti primární prevence zejména v regionech, kde je míra nerovností ve vzdělávání nejvíce patrná. Součástí činnosti ZUŠ je spolupráce s mateřskými a základními školami, vzdělávání dětí, které jsou vychovávány v náhradní rodinné péči anebo jsou díky svým specifickým potřebám či sociálním znevýhodněním ohroženy školním neúspěchem. ZUŠ rozvíjí koncept celoživotního vzdělávání, mj. i prostřednictvím Akademie pro seniory a spoluprací na řadě vzdělávacích a kulturních projektů. ZUŠky jsou otevřeným prostředím pro rozvoj talentu bez limitu zdravotního či sociálního znevýhodnění. Právě sociální aspekt je jedním z témat letošního ročníku festivalu ZUŠ Open.

Výběr projektů ZUŠ Open 2023

12. 5. ZUŠ Open na zahájení festivalu MHF Pražské jaro na Kampě

13.5.-30.6. Múziáda Moravskoslezského kraje (ZUŠ Open pomáhá)

21. 5. ZUŠ Open v Litni

21.5. Salon ZUŠ na MHF Pražské jaro

22.5. ZUŠ Open v Kroměříži (ZUŠ Open pomáhá)

24.5. ZUŠ Open ve spolupráci s orchestry z Německa na Zbraslavi v Praze

24.5. ZUŠ Open v Rumburku

25. 5. ZUŠ Open v Písku

25.5. ZUŠ Open v Hradci Králové ve spolupráci s firmou Petrof

26.5. ZUŠ Open v Praze 6 - ZUŠ Prahy 6 a Prahy 1 pro DDM na Ladronce

26.5. ZUŠ Open pomáhá: Umělci a děti dětem – koncert duchovní hudby v Rybářích

27.5. ZUŠ Open na festivalu Smetanovské sny v Novém Městě nad Metují

27.5. ZUŠ Open na Mlýnské kolonádě ve spolupráci s Karlovarským symfonickým

orchestrem

28.5. ZUŠ Open pomáhá v Neratově

28.5. ZUŠ Open pomáhá v Nových Hradech

28.5. ZUŠ Session v La Fabrika v Praze

29.5. ZUŠ Open pomáhá v Praze – Křižovnický klášter, kostel sv. Františka

30.5. ZUŠ Open pomáhá v Dětské psychiatrické nemocnici Opařany

30.5. Slavnostní koncert ZUŠ Open pomáhá v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze

s prohlídkou interiérů kostela

31.5. ZUŠ Open v Plzni

1. 6. Den dětí za přítomnosti Magdaleny Kožené ve spolupráci s Brněnským

rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů: Olomouc – Nový Jičín – Veselí nad Moravou

1.6.-3.6. ZUŠ Open na Svátcích města Olomouc

2. a 4.6. ZUŠ Open v Liberci – projekt Cesta – multižánrový projekt s uvedením opery

Brundibár

2. a 3.6. koncert absolventů klasické hudby MenART se Západočeským symfonickým

Orchestrem

3.6. Průvod múz Prahou, ZUŠ Open v Senátu Parlamentu ČR – celodenní prezentace

souborů hudebních, tanečních a literárně – dramatických oborů z celé ČR ve Valdštejnské zahradě a slavnostní večerní koncert

4.6. ZUŠ Open pomáhá ve Žďáru nad Sázavou

5.6. ZUŠ Open v Jičíně: Divadlo žije – celorepubliková přehlídka LDO

O ZUŠ Open

Festival ZUŠ Open upozorňuje na šíři a kvalitu celosvětově unikátního systému základního uměleckého školství, jímž Česká republika disponuje. Přehlídka, jejímž pořadatelem je Nadační fond Magdaleny Kožené, podporuje a prezentuje školy jako otevřené prostředí pro vyhledávání a systematický rozvoj nadání dětí a mládeže bez ohledu na jejich případné zdravotní či sociální omezení. Zároveň dává příležitost představit nejširší veřejnosti, na čem ZUŠ s dětmi pracují a jak mohou vzájemně spolupracovat. „Jsem hrdá na to, že mohu stát v čele festivalu, který prezentuje význam a kvalitu základního uměleckého vzdělávání v celé jeho šíři. Umění je krásným jazykem

a projevem lidského umu, má obrovskou moc spojovat jednotlivce i celou společnost, je prostředkem k budování nejen tvořivosti, ale i komunikace a živých vztahů. To vše má v dnešní době, s ohledem na její problémy i často virtuální vztahy, o to větší význam,” upozorňuje ředitelka festivalu ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová. Je to podle ní příležitost představit práci ZUŠ v celé její šíři oborů, jakými jsou hudba, výtvarné umění, divadlo a tanec.

V České republice funguje 507 základních uměleckých škol, ve kterých studuje na

248 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Posláním Nadačního fondu Magdaleny Kožené je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního

a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání.

Odkazy

Web: www.zusopen.cz

Facebook: www.facebook.com/zusopen

Instagram: www.instagram.com/zus_open

Youtube: www.youtube.com/channel/UC7PYdF5bSnh7nUh5qe6wzwA/featured

Nadační fond Magdaleny Kožené

Mezzosopranistka Magdalena Kožená iniciovala podporu základních uměleckých škol jako světově jedinečného konceptu uměleckého vzdělávání založením nadačního fondu na začátku roku 2016. Členem správní rady fondu a spolupatronem akce je také generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat," říká světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

ZUŠ OPEN pořádá:

Nadační fond Magdaleny Kožené a základní umělecké školy v ČR

Patronka a zakladatelka nadačního fondu: Magdalena Kožená

Spolupatron: David Mareček, generální ředitel České filharmonie

Ve spolupráci: Asociace základních uměleckých škol ČR, Svaz měst a obcí

Za podpory: Ministerstvo školství ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Asociace krajů ČR, AŽD, Erste Private Banking, Centrální depozitář cenných papírů, Aveton, Pražské vodovody a kanalizace

Speciální poděkování: OSA, MHF Pražské Jaro

Záštitu udělili: ministr kultury Mgr. Martina Baxy a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Prof. JUDr. Vladimír Balaš, CSc. a hejtmani jednotlivých krajů

Hlavní mediální partneři: Česká televize a Český rozhlas


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)