Foerstrova osenická škola bude opět "praskat ve švech"

Dětenice - Letos již po deváté se sjedou do osenické Foerstrovy školy pěvecké sbory z celé ČR i ze zahraničí.



František Zumr, sobota 4. června 2022
Magazín > Zprávičky

Pěvecké sdružení pražských učitelů na FO 2008

Radovan Sál / jicinsky.dennik.cz

„Již v prosinci 2008 reagovaly mnohé ansámbly na naši výzvu a své dramaturgické plány přizpůsobily požadavkům festivalu,“ uvedl jeden z organizátorů, starosta Dětenic Radomír Vališka.

Skladby, které byly vybrány organizátory jako povinné na letošním festivalu, byly přijaty se souhlasem a žádný sbor se jim nebránil. Dokonce někteří sbormistři navrhovali provedení i náročnějších Foerstrových skladeb. A tak budou v programu přehlídky a koncertů provedeny dvě varianty společného vystoupení. Všechny dosud přihlášené ansámbly zařadily i další Foerstrovy skladby.

Akce Pražského jara 2009

Letošní festival je zařazen mezi doprovodné akce festivalu Pražské jaro 2009. Byl proto přesunut z června na poslední pátek a sobotu v květnu. Podle přijatých přihlášek to bude setkání velkých sborů, především smíšených.

„Můžeme se těšit na provedení Lesní studánky v podání Dětského pěveckého sboru Rolnička Praha, Písničky v podání Pěveckého sdružení pražských učitelek a ŽPS Vlasta Dobruška, Rodné brázdy v šíř i dál v provedení SPS Smetana Hradec Králové. Stejně jako v minulých letech se i letos mohou diváci i účastníci těšit na nevšední kulturní zážitky.

V programu bude vzpomenuto 150. výročí narození skladatele, který trvale k tomuto kraji patří, Josefa Bohuslava Foerstra,“ dodal Radomír Vališka.

Toto výročí vyhlásila Česká komise pro UNESCO a další kulturní instituce jako JUBILEJNÍ ROK Josefa Bohuslava Foerstra. Jeho skladby přednesou zúčastněné sbory v Osenicích, Jičíně, Sobotce, Bystřici a Bukvici.

Programové schéma celého festivalu obsahuje v 10 hodin zahájení, slavnostní mši a hudební matiné v kostele v Osenicích, o hodinu později setkání hostů v Památníku Foerstrova rodu v Osenicích

a ve 14 hodin vlastní přehlídku v amfiteátru před Památníkem Foerstrova rodu v Osenicích.

Večer se konají koncerty v okolí Dětenic a v mikroregionu Rozhraní – ve městech Jičíně a Sobotce, v obcích Bystřice a Bukvice.

Zdroj:


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)